Verden

Politiet: Masood var alene om London-angrepet

Oman Mateen (øverst til høyre), Anis Amri (nederst til høyre) og Khalid Masood har stått for tre av de største terrorangrepene i USA og Europa det siste året.

Politiet mener Khalid Masood var alene om London-angrepet. Men motivet finner de neppe.

 • Christina Pletten

– Vi er ganske sikre på at Masood sto alene bak angrepet, og vi har ingen informasjon eller tegn som tyder på at det foreligger andre angrepsplaner, fastslår London-politiets antiterror-topp, Neil Basu.

En gjennomgang av angrepet viser at alt skjedde på 82 sekunder. På den tiden ble fire mennesker drept, over 50 såret før Masood ble skutt og drept av politiet.

Plukket opp flere faresignaler

Flere av de største terrorangrepene det siste året er utført av såkalte «kjente ulver». Det britiske etterretningsbyrået MI5 plukket opp faresignaler rundt Khalid Masood for flere år siden.

Masood var en voldelig mann. Han satt i fengsel to ganger for å ha skåret andre i ansiktet med kniv. Han ble beskyldt for å ha mishandlet konene sine. Flere betegnet ham som eksplosiv og ustabil.

Khalid Masood var også en mann som hadde gjennomgått en radikaliseringsprosess. Etter at han slapp ut av fengsel skiftet han navn og identitet. Han vokste opp som Adrian Ajao i Storbritannias rurale middelklasse. Ajao giftet seg og fikk to barn, og startet sin egen bedrift.

Men som Khalid Masood levde han en omflakkende tilværelse i noen av Storbritannias mest radikale muslimske områder, fra Luton, til East London, til Birmingham. Han dro tre ganger til Saudi-Arabia.

Masoods forvandling og dragning mot ekstrem islamisme gikk ikke ubemerket hen. Britisk etterretning hadde hatt ham i søkelyset. Men de regnet ham for å være en «perifer karakter», og fulgte ham ikke opp.

Onsdag denne uken døde han på brosteinene utenfor Westminster Palace. Han rakk å drepe fire personer i terrorangrepet. Over femti er skadd.

 • IS-soldatene prøvde å lure seg ut med flyktningene. De fikk en ublid skjebne.
Faresignaler rundt Khalid Masood ble registret for flere år siden. Han blir beskrevet som en «perifer karakter» i MI5s terrorkartlegging. Denne uken drepte han fire mennesker i angrepet på Westminister.

– Selv om han handlet alene må vi forsøke å finne ut mest mulig om hvorfor han gjennomførte disse helt uakseptable handlinger. Ikke minst må vi forsøke å gi et svar overfor familiene til de drepte og overlevende etter disse grusomhetene, sa London-politiets antiterror-topp Neil Basu søndag.

Politiet tror aldri de vil finne motivene bak angrepet til 52-åringen. De har brukt store ressurser på å kartlegge om Masood kan ha hatt medhjelpere under angrepet onsdag. Blant annet har de gjort flere husundersøkelser og beslaglagt datamateriell.

– Vi må akseptere at vi aldri vil forstå hvorfor han gjorde det her, sa Basu.

De «kjente ulvene» angriper

Kort tid etter angrepet visste politiet hvem terroristen var. Dagen etter informerte statsminister Theresa May parlamentet om at Masood hadde vært på etterretningens radar:

– Hans identitet er kjent for politiet og MI5. Jeg kan bekrefte at mannen er født i Storbritannia, og at han for flere år siden ble etterforsket av MI5 i forbindelse med en bekymring for voldelig ekstremisme. Saken er historie, sa May.

Bare noen dager tidligere hadde en mann ved navn Ziyed Ben Belgacem forsøkt å angripe en politikvinne på flyplassen Orly i Paris. Han ville ta fra henne geværet og skyte passasjerer. Belgacem ble skutt og drept av politiet.

Etterpå opplyste franske myndigheter at Belgacem hadde blitt flagget for radikalisering, etter å ha sittet i fengsel.

Abdel-Malik Nabil Petitjean og Adel Kermiche sto bak drapet på en prest i Normandie i fjor sommer. Kermiche var på politiets terrorliste og hadde elektronisk fotlenke.

Var på radaren, gjennomførte terror

Belgacem og Masood er de siste i en lang rekke terrorangrep der angriperen tidligere har vært i søkelyset til politi eller etterretning:

 • Omar Mateen, som drepte 49 personer på en nattklubb i Orlando, Florida, i fjor sommer, hadde figurert på FBIs bekymringsliste. Han hadde endatil blitt avhørt flere ganger.
 • Anis Amri, som drepte 12 på et julemarked i Berlin i desember, hadde blitt etterforsket og holdt under oppsikt av 45 forskjellige tyske byråer og institusjoner, ifølge Deutsche Welle. Han hadde en deportasjonsordre og hadde sagt til en informant at han ønsket å utføre et angrep på tysk jord.
 • Adel Kermiche, som drepte en fransk prest i Normandie i fjor sommer, hadde forsøkt å reise til Syria to ganger og var på fransk politis liste over potensielle terrorister. Han hadde dessuten elektronisk fotlenke.
 • Larossi Aballa drepte en mann og en kvinne, begge ansatt i politiet, utenfor hjemmet deres i Magnanville i Frankrike i juni 2016. Aballa var på fransk politis liste og var tidligere dømt for terror. I ettertid ble det klart at flere personer medvirket, og at Abballa kommuniserte med IS-ledere via kryptert epost.

Til sammen har 68 personer mistet livet i disse fire angrepene.

Omar Mateen ble intervjuet av FBI flere ganger. Han drepte 49 i et angrep i Orlando i fjor.

Setter spørsmålstegn ved etterretning

Dette har ført til at flere spør seg om begrepet «lone wolf» (ensom ulv), som mange mener er misvisende, bør byttes ut med «known wolf» (kjent ulv). Britisk etterretning har riktignok avverget 13 alvorlige angrep, ifølge antiterror-sjef Mark Rowley i Londons Metropolitan Police.

Likefullt spør mange seg nå om etterretningsressursene og profileringsmodellene bør revurderes, ifølge forsvars- og sikkerhetsredaktøren i The Financial Times Sam Jones:

«Enkelte kilder i den britiske regjeringen sier at de er bekymret for den økende trusselen fra «kjente ulver», og spør om ikke Masood burde være en oppvekker,» skriver Jones.

Lederen for det britiske etterretningsbyrået MI5 sa under en høring for et par år siden at de nå så nærmere på måter å fange opp personer som beveget seg «i periferien» av ekstremistmiljøer, men som «dukket opp i sirklene med jevne mellomrom».

Huset der Masood bodde i Birmingham. Venner av hans andre kone beskriver Ajao som voldelig og en «psykopat» til The Telegraph. Hans yngste datter ble påkjørt av en lastebil da hun var 16, og ble hardt skadd. Ajao satt i timevis ved sykesengen og ba for henne, forteller kilder til Telegraph.

Mange faresignaler

Britisk politi sa lørdag kveld at de trodde Masood hadde handlet alene, og at de ikke har funnet tegn til at Masood tilhørte en terrorcelle. The Independent siterte imidlertid tidligere på dagen kilder som sa at Masood trolig hadde medhjelpere.

I de fleste tilfellene blir terrorister «fjernstyrt» av en IS-operatør, eller er del av en celle. Svært få gjennomfører terrorhandlinger helt på egenhånd, ifølge en analyse utført av Petter Nesser, Anne Stenersen og Emilie Oftedal fra FFI.

Politiet har arrestert en rekke personer og beslaglagt flere kjøretøy og datamaskiner i forbindelse med angrepet. De fleste av de arresterte er nå sluppet fri, men en 58 år gammel mann fra Birmingham er fortsatt fengslet.

Bit for bit blir Masoods liv nå kartlagt av britiske medier. Mye minner om andre terrorister som har utført dødelige angrep i vestlige land de siste årene: han har bakgrunn som småkriminell, har sittet i fengsel, har en ustabil og voldelig personlighet, har blitt radikalisert og beveget seg i ekstremistiske miljøer, og har hatt lengre opphold i et muslimsk land.

Detaljene om hvordan Masood har blitt radikalisert er fortsatt uklare. Mange peker på fengselsoppholdet som et vendepunkt. Den andre gangen han ble satt inn, i 2003, var det mange ekstremister som satt inen som følge av store aksjoner etter 9/11, påpeker The Guardian. Mange av de siste års IS-terrorister har blitt rekruttert i fengsel.

Larossi Abballa drepte to politiansatte utenfor hjemmet deres i Magnanville i Frankrike i fjor. Han var på politiets terrorliste.

Jobbet i Saudi-Arabia

Masood jobbet i Saudi-Arabia fra november 2005 til november 2006, og igjen fra april 2008 til april 2009. Han underviste i engelsk og hadde jobb-visa, ifølge Associated Press.

The Guardian skrev fredag at en av personene som ble arrestert i Birmingham ble beskrevet av naboer som å være fra Saudi-Arabia. Han skal ha bodd i nærheten av Masood.

Ifølge den saudiarabiske ambassaden i Storbritannia har de ikke plukket opp noe faresignaler rundt Masood, melder Reuters. Han har ikke begått kriminelle handlinger eller vært på radaren til etterretningen, ifølge en kunngjøring fra ambassaden.

Ambassaden bekrefter at han bodde i Saudi-Arabia i to omganger på et år. Han besøkte også landet i 2015.

Les mer om

 1. Terror
 2. Etterretning
 3. London
 4. MI5
 5. Radikalisering
 6. Frankrike