Verden

Slik vil koalisjonen unngå et blodbad i de trange gatene i sentrum av Mosul

En hardt skadet iraksk soldat blir båret over i et militærkjøretøy for å bli fraktet videre til sykehus. Soldatens blodige skjorte levner liten tvil om at han er alvorlig såret. Foto: Afshin Ismaeli

MOSUL (Aftenposten): – Vi vil omringe gamlebyen i Mosul. Sivile skal evakueres ut gjennom en korridor, sier irakske militære ledere i Mosul.

  • Tor Arne Andreassen
    Journalist
  • Afshin Ismaeli
    Journalist

Aftenposten i Mosul: Tor Arne Andreassen og Afshin Ismaeli

– Slipp oss frem, slipp oss frem!

De desperate ordene fra den irakske offiseren som stikker hodet opp fra et pansret kjøretøy, gjaller gjennom gatene utenfor det historiske museet i sentrum av Mosul. Han kjefter på sjåførene i de andre militære kjøretøyene som blokkerer gaten, inntil de endelig skjønner hva han vil og slipper ham og kjøretøyet frem.

Det kjører noen meter, og så stopper det opp foran en annen og litt større pansret bil.

I det soldatene drar en sterkt skadet mann ut av en luke i det pansrede kjøretøyet, skjønner vi hvorfor den irakske offiseren var så opprørt. Han ville ha den skadede mannen over i det andre kjøretøyet slik at soldaten kunne bli fraktet til sykehus. Den kommer noen rallende lyder fra den skadede mannen.

Den blodige skjorten hans levner liten tvil om at han er alvorlig såret. En annen mindre alvorlig skadet soldat blir også brakt over til det pansrede kjøretøyet som med ett er blitt en ambulanse.

  • Ekstremistgruppen IS er nå fullstendig omringet i Vest-Mosul. Det opplyser en talsmann for den amerikanskledede koalisjonsstyrken i Irak.

To iraksk soldater går inn i det historiske museet rett ved gamlebyen i Mosul. De skal videre for å angripe IS-stillinger. Foto: Afshin Ismaeli

Den farligste jobben gjenstår

Smellene fra en rekke bombeeksplosjoner og knatringen fra maskingeværene har helt siden vi kom inn til sentrum av Mosul gjort det åpenbart for oss at vi er svært nær fronten. Synet av den skadede soldaten understreker alvoret i situasjonen for de irakske soldatene som slåss mot Den islamske staten. Og ikke minst hvilken livsfarlig situasjon de gjenværende sivile i Nord-Iraks største by er i.

Aller farligst vil det trolig bli noen få hundre meter fra der vi står, i gamlebyen i Mosul.

Store deler av Mosul er nå blitt gjenerobret av de irakske styrkene og deres allierte, og over 60.000 sivile har rømt siden offensiven for å ta Vest-Mosul startet den 19. februar.

Får ikke utnyttet de kraftigste våpnene

Når det gjelder den tettest befolkede delen av Vest-Mosul, er fremdeles store deler under IS’ kontroll.

Aller størst er bekymringen for hvordan man skal klare å ta tilbake gamlebyen, som ligger som en slags menneskelig maurtue midt i byen. Det er et område på størrelse med Oslo innenfor ringvei 1, men mye tettere befolket. De gamle husene ligger tett i tett, mens smale veier og smug smyger seg mellom.

Her vil ikke de irakske sikkerhetsstyrkene kunne bruke de pansrede kjøretøyene og de kraftige våpnene som de har fått fra sine allierte i vest. Bombing fra luften eller skyting med tungt artilleri vil føre til store ødeleggelser. Det foreligger allerede rapporter om at koalisjonens bombing har ført til mange sivile dødsfall. Ødeleggelsene man kan se i Vest-Mosul, er allerede omfattende.

Hvis de irakske soldatene prøver å trenge inn i mylderet av hus og gater, vil de raskt kunne miste oversikten og bli falt i ryggen av ventende IS-medlemmer.

En iraksk soldat speider etter snikskyttere fra IS fra sin posisjon inne i det historiske museet i Mosul. Foto: Afshin Ismaeli

Gamlebyen skal omringes

Vi spør en iraksk brigader som kommer forbi, om hvordan de har tenkt å gå frem for å ta gamlebyen. Han drar frem det som ser ut som en stor Ipad, og viser oss hvordan de irakske styrkene har kjempet seg frem til ytterkanten av gamlebyen, som ligger som en sirkel i midten av byen. På kartet kan vi se prikker i forskjellige farger som viser hvor de irakske soldatene har tatt kontrollen.

– Vi har beveget oss frem på høyre side av gamlebyen, vi kommer til å ta oss frem på den venstre siden, og til slutt vil vi omringe gamlebyen, sier brigader Faher Bahadli.

Han anslår at det er cirka 100.000 sivile igjen i gamlebyen og sier de vil lage en korridor som de vil forsøke å få de sivile ut gjennom.

– Vi vil forsøke å få fortalt til de sivile gjennom mediene hvordan de kan komme seg ut, sier han.

Men, sier han, dersom ikke IS gir seg, noe det absolutt ikke ser ut til at de vil, så vil de angripe også gamlebyen direkte.

Satellittbilder gir et inntrykk av hvor tettbebygd gamlebyen i Mosul er. Til høyre ligger elven Tigris. Foto: Google Maps

Når man zoomer lenger inn på byen, ser man hvor tett husene i Gamlebyen ligger på hverandre. Foto: Google Maps

Gatene er så smale at de irakske styrkene ikke kan bruke kjøretøy med tunge våpen. Blant annet derfor kan sammenstøtene med IS bli mer risikable. Foto: Google Maps

For den irakske hæren og deres allierte kan det bli svært krevende å kjempe seg gjennom gamlebyen.

– Det er lettere for IS å gjemme seg. Man kommer ikke til med kjøretøy med tunge våpen, og noen steder kommer ikke frem med noen kjøretøy i det hele tatt. Mange steder må man kjempe seg frem til fots fra hus til hus, sier orlogskaptein Thomas Slensvik i Forsvarets høgskoles mediegruppe.

General: – Vi er villige til å ofre alt for å slå IS

Mens vi står og prater kommer en enda høyere offiser til, en generalmajor med navn Baha al-Azawi fra det føderale politiet.

Han bekrefter at de vil omringe gamlebyen. Mens vi står der og intervjuer ham, lander det en granat fra en bombekaster mindre enn 20 meter unna. Det smeller kraftig, men ingen blir skadet. Vi får beskjed om å bevege oss noen meter lenger ned i gaten.

– Det er i gamlebyen man har den største befolkningen. Det er ikke bare å angripe der, fortsetter generalen.

– Hvordan skal dere klare å ta gamlebyen?

– Vi er villig til å ofre alt for å slå IS, svarer han.

Mistet fem kamerater på forrige oppdrag

Vi trekker oss inn i en lav betongbygning like ved museet og blir møtt av hvilende soldater. En av dem har en hvit bandasje foran det ene øyet. Han forteller at han ble truffet av en kule et par dager tidligere. Samtidig ble han truffet i låret av syv splinter. Å ligge på et sykehus er uaktuelt. Han vil være ved fronten sammen med laget sitt.

Litt senere samler en tropp med cirka 20 mann seg til innsats. Vi får forklart at de skal helt frem mot fronten for å erobre et nytt område. Sersjanten deres forteller at fem av troppens soldater ble drept av en bombe langs veien dagen før. Likevel må de ut på et nytt oppdrag.

– Vi må kjempe i deres sted, sier sersjant Annes Malik.

Les mer om

  1. Mosul
  2. Den islamske staten (IS)
  3. Irak