Verden

Egyptisk turistminister hevder angrep på hotell var ransforsøk

Kairo: Ifølge Egypts turistminister var angrepet på Bella Vista Hotel i Hurghada fredag kveld et ransforsøk, ikke et terrorangrep, melder Tass.

Politi utenfor hotellet i Hurghada som ble angrepet fredag kveld.
  • Kjetil Hanssen
    Journalist
  • Ntb-ritzau

Tre personer ble såret under angrepet. I tillegg ble en av gjerningsmennene drept.

Blant de sårede var svenske Sammie Olovsson (27). En av angriperne knivstakk ham flere ganger.

— Jeg ligger på sykehus

— Hvis noen følger nyhetene i Egypt, kan jeg bare meddele at jeg ligger på sykehus - fire knivstikk, men tilstanden er stabil, skrev han på Facebook fredag kveld.

— Det var flaks at jeg kunne avverge noen dødelige hugg mot brystet. Han forsøkte i stedet å stikke kniven i nakken et par ganger, men det ble bare skåret inn til musklene, ingen arterier eller nerver, skriver Olovsson som understreker at han var utrolig heldig. Han regner med å bli utskrevet fra sykehuset lørdag.

Ifølge BBC skal angriperne ha kommet bærende på et IS-flagg:

Les også

Skyting ved turisthotell i Egypt

Spiste middag da angriperne kom

27-åringens far, Jan-Eric Olovsson, forteller hva som skjedde til den svenske avisen Aftonbladet. De to satt sammen og spiste middag i hotellrestauranten da to angripere stormet inn. Mennene var bevæpnet med både kniv og skytevåpen.

— Jeg fikk selv en pistol rettet mot meg flere ganger, forteller Olovsson til Aftonbladet.

Han håper å kunne reise hjem med sønnen lørdag.

— Vi vil vekk så fort som mulig. Det er ingen grunn til å være her, sier han.

Uroer turistnæringen

Egypts turistmyndigheter er bekymret for om angrepet vil ramme en næring som allerede er i vansker.

— Uansett, sånne hendelser kan ha ekstremt negative konsekvenser for den egyptiske turistnæringen og nullstiller alle forsøk av myndighetene på å tiltrekke seg utenlandske turister til landet, sier turistminister Hisham Zaazou ifølge det russiske nyhetsbyrået Tass.

Turisme rammet etter styrt

Turisme er en viktig inntektskilde for Egypt, men etter at 224 mennesker mistet livet da et charterfly styrtet på Sinaihalvøya etter avgang fra Sharm el-Sheikh i oktober, har mange turister valgt å reise på ferie andre steder.

Den ytterliggående gruppen IS sier de står bak angrepet i oktober. Ingen ble drept i januar da to gjerningsmenn på motorsykkel skjøt mot turister utenfor et hotell i Kairo.

- Ble ropt Allahu akbar

Nordmenn som bor på hotellet Bella Vista Hotel i Hurghada i Egypt, som fredag ble angrepet av væpnede menn, forteller om skuddsalver og at det ble ropt «Allahu akbar». Ingen av de ni norske turistene som bodde på hotellet, ble såret.

To væpnede menn angrep hotellet. En av dem, en 21 år gammel mann, ble drept av politiet, og den andre ble alvorlig skadet da de forsøkte å flykte fra stedet, sier politiet ifølge Ahram Online.

- Korte skuddsalver

— Vi var på hotellrommet da angrepet startet. Vi skrudde av lysene og var stille. Jeg talte totalt 21 skudd. De virket målrettede, for det var korte skuddsalver etter hverandre. Det var skremmende, sier Mats Kristoffer Vale (24) til VG.

Vale forteller til avisen at det ble ropt «Allahu akbar» og at han gjemte seg i mørket på rommet sammen med foreldrene Tone Vale (51) og Jarle Helgetveit (50) i tjue minutter, før de ble tatt med av hotellets ansatte til en takterrasse et stykke unna.

- To menn ligger urørlige

Norske Jon Torp (50), en av de andre hotellgjestene, hørte også skudd og høye skrik.

— Jeg lå inne på rommet mitt da jeg hørte høye skrik. Jeg gikk ut på balkongen og kunne se en mann vifte med et stort flagg med hvit skrift, sier Torp til VG.

Han gikk tilbake til hotellrommet. Derfra kunne han høre minst 24 skudd bli avfyrt. Etterpå kunne han se to menn som lå urørlige på bakken.

— Det er flomlys her nå så vi ser kroppene, en ligger her ute og ligger like innenfor resepsjonen, fortalte nordmannen til avisen.

Tre såret

Ifølge det egyptiske innenriksdepartementet er to østerrikere og en svenske såret i angrepet. Svensk UD bekrefter overfor TT at en svenske er skadet. Det var tidligere spekulasjoner om en såret danske, men det danske utenriksdepartementet opplyser til Ritzau at ikke noe tyder på at dansker er såret i angrepet.

Norsk UD fraråder ikke reiser

Hurghada er et kjent reisemål for turister og ligger ved kysten av Rødehavet. Norske myndigheter fraråder ikke reiser dit.

«Utenriksdepartementet fraråder reiser til eller opphold som ikke er strengt nødvendig til Egypt, med unntak av Kairo og Alexandria og strekningen mellom disse byene, turistområdene ved vestsiden av Rødehavet (inkludert Hurghada) og Nildalen mellom Luxor og Abu Simbel samt reiser mellom disse delene av Nildalen og turiststeder ved Rødehavskysten» heter det i departementets reiseråd.

  • Vil du lese flere artikler fra Aftenpostens utenriksredaksjon? Følg oss på Facebook.
    Kan Donald Trump bli USAs neste president? Aftenpostens korrespondent oppsummerer det politiske året i USA i podkasten Aftenposten Verden.Du kan lytte til den i spilleren under eller påSoundCloud, iItuneseller fra vårRSS-strøm.

Les også

  1. Aktivister: IS-kriger henrettet sin egen mor

  2. Tre seiere og fire tilbakeslag i kampen mot IS i 2015

  3. Dette er portvakten til IS