Verden

- Han må forlate landet

KAIRO/OSLO (Aftenposten.no): - Mubarak prøver å trette oss ut. Men vi vil ikke gi opp, sier tre demonstranter Aftenposten.no traff i Kairo i dag.

Abdelrahman El Samma (t.v.), Mohammad Fouad og Mustafa Said er sinte og skuffet. Men Hosni Mubarak har ikke knekket deres protestvilje ved å holde på maken da alle trodde han skulle gå av. Showroom for revolusjonen, står det på murveggen bak teltet. JØRGEN LOHNE

 • Jørgen Lohne
  Aftenpostens korrespondent i Asia
 • Kristoffer Rønneberg
  Aftenpostens korrespondent i USA

I EGYPT

Jørgen LohneFredagen har, ifølge mange anslag, samlet flere mennesker til demonstrasjoner i Kairo enn noen gang tidligere. Det store engasjementet var tydelig allerede fra morgenen av. Flere enn den harde kjerne av demonstranter overnattet på Tahrir-plassen, og det pågikk markeringer hele natten.

Demonstrantene ser trette, sinte og skuffede ut. Men dersom Hosni Mubarak trodde han skulle klare å knekke protestviljen ved å nekte å gi fra seg makten, så har han nok forregnet seg. Den er like sterk, om ikke sterkere.

— Han forsøker å leke med tiden vår for å trette oss ut. Men vi vil aldri gi opp! sier Mohammed Fouad foraktelig.

Les også

Følg utviklingen i Kairo direkte her

— Samme mann, annet navn

Han og kameratene Abdelrahman El Samman og Mustafa Said sitter i åpningen til sitt knøttlille telt. De har ikke fått plass på noen av gressmattene på plassen, så de har bare et lite, tynt teppe mellom kroppen og asfalten.

Alle tre er eiere av små butikker i Kairo, som nå får klare seg uten innehaverne. De er kommet til revolusjonens sentrum for å bli værende så lenge det behøves.

- Han må forlate landet, snarest! Vi er her for å bli kvitt Mubarak og hele hans korrupte styre. Omar Suleiman kan jo forsøke å fortelle oss at han representerer noe nytt og annerledes. Men vi vet at det er samme mann, bare et annet navn! sier Fouad til Aftenposten.no.

Hans tause og dystre kamerater nikker.

Mubarak ute av Kairo

Demonstrasjonene i Kairo har nå vart i tre uker. Etter at president Mubarak holdt sin tale torsdag kveld, har det vært mange spekulasjoner om hvem som sitter med makten i landet.

Mange antyder at militærvesenet kan ha overatt makten – et rykte som ble forsterket da det fredag ettermiddag ble kjent at presidenten har forlatt Kairo og reist til kystbyen Sharm-el-Sheikh.

Presidenten har et palass i den populære feriebyen. Det enorme området som står til Mubaraks disposisjon er godt synlig på dette satellittbildet.

Det er foreløpig uklart om dette betyr at Mubarak har overlatt makten til sin visepresident, Omar Suleiman.

Tusenvis av demonstranter har i løpet av fredagen samlet seg rundt presidentpalasset og TV-stasjonen i Kairo. I tillegg pågår det en stor demonstrasjon i storbyen Alexandria.

 1. Les også

  Mubarak har forlatt Kairo

 2. Les også

  – Ingen lisens, ingen bistand

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. VERDEN

  Store demonstrasjoner mot Egypts president

 2. VERDEN

  Nye demonstrasjoner mot Egypts president

 3. VERDEN

  Dødsdom mot Egypts tidligere president oppheves

 4. VERDEN

  Sudans kvinner bidro sterkt til vårens revolusjon. I spissen hadde de en «dronning».

 5. VERDEN

  Egypts tidligere president Hosni Mubarak løslates

 6. VERDEN

  Demonstrasjoner i Algerie: – Dette fortsetter, i regn eller snø, inntil det råtne regimet har falt