Verden

Opprørsleder i Mali hevder presidenten og statsministeren er «arrestert»

Soldater i en militærforlegning utenfor Bamako i Mali har gjort opprør og tatt offiserer til fange. Det går rykter om et mulig kuppforsøk.

Tilhengere av opposisjonen i Mali reagerer på nyheten om et mulig opprør fra soldatene på den militære basen Kati, utenfor hovedstaden Bamako.
 • Stine Barstad
  Journalist
 • Lene Skogstrøm
  Journalist
Nyhetsbrev Få oversikten med vårt nyhetsbrev om Ukraina

Lederen for soldatene som har gjort opprør, hevder at landets president og statsminister er tatt til fange, ifølge internasjonale nyhetsbyråer.

– Vi kan fortelle dere at vi har kontroll på presidenten og statsministeren, sier lederen, som overfor nyhetsbyrået AFP vil være anonym.

Samtidig har soldater ifølge øyenvitner omringet presidentens private residens og avfyrt skudd i luften.

Malis hardt pressede president Ibrahim Boubacar Keita og statsminister Boubou Cisse skal ha blitt omringet på Keitas private residens i hovedstaden Bamako.

Soldater i Mali sjekker et kjøretøy på militærforlegningen Kati. Bevæpnede soldater begynte å arrestere militæroffiserer i et angivelig opprør etter flere måneder med demonstrasjoner mot regjeringen.

– Legg ned våpnene

Myndighetene i Mali ber om dialog med soldatene som står bak mytteriet. Øyenvitner fortalte tidligere tirsdag om skyting i militærforlegningen, som ligger i Kati, kun drøye 15 kilometer nord for hovedstaden Bamako.

Myndighetspersoner flyktet fra området da bevæpnede menn begynte å ta offentlige tjenestemenn og politikere til fange.

Cisse har bedt soldatene legge ned våpnene og putte landets interesse og velferd først.

– Det finnes ikke noe problem vi ikke kan nå en løsning på gjennom dialog, sier han i en uttalelse.

Myndighetene erkjenner at soldatene kan ha «legitime grunner til å klage».

Det pågår et opprør mot Malis sittende president, Ibrahim Boubacar Keita.

Internasjonal motstand

Den vestafrikanske samarbeidsorganisasjonen Ecowas, som består av 15 vestafrikanske land og som den siste tiden har meglet i Mali, oppfordrer sammen med Frankrike også soldatene til å stanse opprøret.

– Ecowas ber soldatene returnere til brakkene sine uten forsinkelse, og ber alle involverte parter om å velge dialog som en løsning på krisen i landet, skriver organisasjonen i en uttalelse, der de også anklaget soldatene for mytteri.

Også Frankrike og USA har tatt avstand til soldatenes handlinger.

Store demonstrasjoner

Soldatenes opprør har inspirert ytterligere demonstrasjoner i Mali, som de siste to månedene har vært preget av protester. Demonstrantene krever Keitas avgang og anklager ham for å være ute av stand til å styre økonomien, håndtere korrupsjon og løse den åtte år lange konflikten med ytterliggående islamistopprørere, som har krevd tusenvis av liv.

Et bygg tilhørende landets justisminister ble tirsdag skadet i Bamako. Rundt hundre demonstranter hadde samlet seg for å vise støtte for soldatenes opprør.

Andre land i regionen har forsøkt å megle i striden mellom Keita og opposisjonen, som har organisert seg i den såkalte 5. juni-bevegelsen, men uten hell.

Har kontakt med nordmenn i Mali

Den norske ambassaden i Mali sendte tidligere tirsdag ut sikkerhetsvarsel til norske borgere i landet. Utenriksdepartementet bekrefter at de har kontaktet nordmenn som oppholder seg i Mali.

– Utenriksdepartementet er kjent med at det er en uavklart situasjon i Bamako, Mali, etter at det i morges ble meldt om angrep på militærleiren Kati utenfor Bamako, skriver pressevakt Siri Svendsen i en e-post til Aftenposten.

Hun opplyser videre at ambassaden har kontaktet norske borgere i landet og oppfordret dem til å utvise årvåkenhet og holde seg hjemme inntil situasjonen er mer oversiktlig.

Det er ifølge UD et lite antall nordmenn som er registrert bosatt i Mali.

Denne videoen ble delt på Twitter etter meldingene om militærkupp. Den er delt av en frilansjournalist som skriver at hun fikk videoen fra kilder i Mali.

Åtte år langt opprør

Mali har vært herjet av et væpnet islamistisk opprør siden 2012, da president Amadou Toumani Toure ble felt i et statskupp. Kuppet resulterte i at det nordlige Mali ble okkupert av jihadister.

I juni startet et opprør for å få nåværende president, Ibrahim Boubacar Keita, til å gå av. Opprøret har fire årsaker, ifølge Reuters.

 1. Uenigheter om presidentvalg: Opposisjonen mener presidentvalget i 2018 der Keita ble gjenvalgt, var et resultat av valgfusk. I mars tvang regjeringen gjennom et nytt valg, til tross for koronautbruddet. I kjølvannet av valget ble opposisjonslederen, Soumaila Cisse, kidnappet. Cisse har vært forsvunnet siden da. Nå er opprørerne sinte fordi landets høyesterett har fattet en beslutning som gir Keitas parti flertall i parlamentet.
 2. Islamistisk vold: I 2012 okkuperte jihadister den nordlige delen av landet. Frankrike har gått inn i et forsøk på å få okkupantene til å trekke seg tilbake. Angrepene har økt den siste måneden. Den siste månedene har angrepene økt.
 3. Korrupsjon: Opprørerne mener regjeringen er preget av kameraderi og peker på Keitas sønn, Karim Keita, som inntil i juni var formann for parlamentets forsvars- og sikkerhetskomité. Regjeringen har avvist anklagene.
 4. Økonomi: Malis økonomi er i stor grad basert på gull og bomull, og er hardt rammet av koronapandemien.

Les også

 1. Frankrike vil ha norske soldater til å kjempe mot afrikanske terrorister

 2. Mange soldater drept i bakholdsangrep i Mali

Norge har soldater i Mali

En kvinnelig norsk FN soldat holder utkikk fra et vakttårn i Camp Bifrost i Bamako i fjor. Hun er del av den norske kontingenten som deltar i FNs fredsbevarende operasjon i Mali, MINUSMA.

Norge har 15 soldater utstasjonert i Mali. De jobber med den fredsbevarende FN-styrken MINUSMA i Mali.

– Vi har vært i kontakt med personellet og de rapporterer tilbake at de har det bra, sier Jørn Hammarbeck til Aftenposten. Han er pressetalsperson i Forsvarets operative hovedkvarter.

Han sier videre at situasjonen i landet for øvrig er uavklart, men at det norske personellet som er i Mali er selektert, utdannet og trent for å håndtere egen sikkerhet i internasjonale operasjoner.

Les mer om

 1. Mali