Verden

Solberg: – Vi trenger mer global respons

Statsminister Erna Solberg (H) er en av flere ledere som etterlyser et klimamøte preget av ambisjon, handling og implementering.

Statsminister Erna Solberg (H) og Spanias statsminister Pedro Sanchez under klimamøtet COP25 i Madrid.
  • NTB-DPA-AFP

– I New York i september lovet mange land å styrke sine mål knyttet til Parisavtalen. Men vi venter fremdeles på at de landene med mest utslipp skal følge opp, sa Solberg da hun talte på COP25, FNs årlige klimaforhandlingsmøte, i Madrid mandag.

– Vi må ha disse landene om bord for å nå målene i Parisavtalen, la hun til.

Statsministeren trakk fram Norges arbeid med å redusere utslipp, der det nåværende målet er å kutte utslippene med minst 40 prosent innen 2030 sammenlignet med 1990-nivå.

Hun trakk også fram Norges bidrag til FNs fond for klimatilpasning i utviklingsland, i tillegg til tiltak som CO2-skatt og økte midler til forskning og utvikling, blant annet når det gjelder industriell teknologi.

– Grønne løsninger baner vei for nye forretningsmuligheter, samtidig som det hjelper oss å håndtere klimatrusselen.

Solberg la også vekt på viktigheten av å bevare verdens skoger og hav.

Etterlyser «grønn revolusjon»

FNs store årlige klimaforhandlingsmøte holdes i år i Madrid i Spania fra 2. til 13. desember, og i forbindelse med mandagens åpning har flere politikere etterlyst handling.

Blant dem er EU-president Charles Michel, som etterlyser en grønn revolusjon.

– I århundrer har vi vært i en ubevisst krig med naturen, sa den belgiske politikeren, som tiltrådte sin nye post søndag. Han la til at planeten nå er på sine knær.

– Vi har hatt den industrielle revolusjon, vi har hatt den teknologiske revolusjon og nå trenger vi en grønn revolusjon, sa han.

Pelosi: – USA er fremdeles med

Lederen for Representantenes hus i USA, Nancy Pelosi, sier verden fremdeles kan regne med USA i kampen mot global oppvarming.

Pelosi er i Madrid sammen med 14 andre kongressmedlemmer for å delta på klimamøtet.

Hun gjorde det klart at en stor del av USA fremdeles er sterkt innstilt på å leve opp til målene fastsatt i Parisavtalen fra 2015, til tross for den politiske linjen til USAs president Donald Trump.

– Vi er her for å si til dere alle, på vegne av Representantenes hus og USAs Kongress, at vi fremdeles er med, uttalte Pelosi til stor applaus.

– Vi ser på dette som en eksistensiell trussel. Vi har ikke levd opp til utfordringen, la hun til.

Les mer om

  1. Klima
  2. Parisavtalen
  3. Madrid
  4. Erna Solberg