– I New York i september lovet mange land å styrke sine mål knyttet til Parisavtalen. Men vi venter fremdeles på at de landene med mest utslipp skal følge opp, sa Solberg da hun talte på COP25, FNs årlige klimaforhandlingsmøte, i Madrid mandag.
– Vi må ha disse landene om bord for å nå målene i Parisavtalen, la hun til.
Statsministeren trakk fram Norges arbeid med å redusere utslipp, der det nåværende målet er å kutte utslippene med minst 40 prosent innen 2030 sammenlignet med 1990-nivå.
Hun trakk også fram Norges bidrag til FNs fond for klimatilpasning i utviklingsland, i tillegg til tiltak som CO2-skatt og økte midler til forskning og utvikling, blant annet når det gjelder industriell teknologi.
– Grønne løsninger baner vei for nye forretningsmuligheter, samtidig som det hjelper oss å håndtere klimatrusselen.
Solberg la også vekt på viktigheten av å bevare verdens skoger og hav.
Etterlyser «grønn revolusjon»
FNs store årlige klimaforhandlingsmøte holdes i år i Madrid i Spania fra 2. til 13. desember, og i forbindelse med mandagens åpning har flere politikere etterlyst handling.
Blant dem er EU-president Charles Michel, som etterlyser en grønn revolusjon.
– I århundrer har vi vært i en ubevisst krig med naturen, sa den belgiske politikeren, som tiltrådte sin nye post søndag. Han la til at planeten nå er på sine knær.
– Vi har hatt den industrielle revolusjon, vi har hatt den teknologiske revolusjon og nå trenger vi en grønn revolusjon, sa han.
Pelosi: – USA er fremdeles med
Lederen for Representantenes hus i USA, Nancy Pelosi, sier verden fremdeles kan regne med USA i kampen mot global oppvarming.
Pelosi er i Madrid sammen med 14 andre kongressmedlemmer for å delta på klimamøtet.
Hun gjorde det klart at en stor del av USA fremdeles er sterkt innstilt på å leve opp til målene fastsatt i Parisavtalen fra 2015, til tross for den politiske linjen til USAs president Donald Trump.
– Vi er her for å si til dere alle, på vegne av Representantenes hus og USAs Kongress, at vi fremdeles er med, uttalte Pelosi til stor applaus.
– Vi ser på dette som en eksistensiell trussel. Vi har ikke levd opp til utfordringen, la hun til.