Australias statsminister avviser direkte sammenheng mellom klimautslipp og skogbranner

Australias klimautslipp er ikke årsaken til de mange skogbrannene i landet den siste tiden, mener Australias statsminister Scott Morrison.

Røyk fra skogbrannene i New South Wales tåkela igjen Sydney torsdag.

Skogbranner fortsetter å svi av skog og eiendommer i Australia, og torsdag tåkela røyk fra brannene igjen storbyen Sydney.

Statsminister Scott Morrison har lenge unngått å kommentere sammenhengen mellom landets klimautslipp og de dødelige brannene. Torsdag tok han bladet fra munnen.

– Påstanden om at Australia, som står for 1,3 prosent av verdens utslipp, direkte påvirker branner, enten her eller andre steder, holder ikke mål vitenskapelig, sa Morrison til ABC radio.

Skogbrannene som herjer i landet, blir beskrevet som uvanlig mange og store så tidlig i skogbrannsesongen.

Torsdag brenner det i alle Australias regioner, og innbyggere i Victoria blir bedt om å forlate områder med høy brannfare. I delstaten New South Wales er mer enn 600 hus ødelagt av branner de siste ukene.

Forskere mener det blir varmere, tørrere og mer vind på grunn av økte temperaturer globalt. Morrisons regjering blir avkrevd kutt i utslipp av klimagasser og en hurtigere overgang til fornybar energi. Det er en følsom debatt i et land med en stor gruveindustri.