Tyskere marsjerer mot koronatiltak. Politiet brøt opp demonstrasjonen.

Tusenvis av koronaskeptikere har samlet seg i sentrum av Berlin for å protestere mot det de mener er unødvendige og frihetsberøvende smitteverntiltak. Tysk politi så seg nødt til å bryte opp demonstrasjonen.

Demonstrantene i Berlin mener koronafaren er sterkt overdrevet og er uenige i at det trengs strenge koronarestriksjoner. Enkelte hadde også med seg svenske flagg.
  • NTB

Tysk politi brøt opp en demonstrasjon i Berlin der tusenvis protesterte mot det de mener er unødvendige og frihetsberøvende smitteverntiltak.

Politiet fjernet flere av arrangørene fra scenen, noe som ble møtt med buing og ukvemsord fra demonstrantene. Det ble også brukt makt da en person ikke fulgte politiets anmodninger.

Få av de frammøtte bar munnbind, og de tok lett på anbefalingene om å holde avstand til hverandre, melder det tyske nyhetsbyrået DPA.

Allerede flere timer før hoveddemonstrasjonen hadde mange samlet seg i en av byens mest kjente gater, Unter den Linden. På plakatene sto det slagord som «frihet» og «motstand», og mange stemte i da det ble ropt: «Den største konspirasjonsteorien er koronapandemien».

Varslet flere demonstrasjoner

Det er varslet flere demonstrasjoner i Berlin i løpet av dagen. Den største skal etter planen starte klokken 15.30 i Tiergarten ved nasjonalforsamlingen. På forhånd har 10.000 mennesker sagt at de vil delta på arrangementet, som blir holdt under slagordet «Slutten på pandemien: Frihetsdagen».

Bak protesten står et initiativ som kaller seg Querdenken-711 (Tenke utenfor boksen – 711). Gruppen har tidligere stått bak en rekke protester mot koronarestriksjonene i byen Stuttgart.

Politiet går mellom personer under demonstrasjonen i Berlin som ikke har på seg munnbind. Foto: Markus Schreiber, AP/NTB scanpix

– Nynazister deltar

Det er ventet at arrangementet i Berlin vil tiltrekke seg folk fra hele Tyskland, mange av dem høyreorienterte. Det er satt opp busser fra andre deler av landet, og også nynazistiske grupper har meldt sin ankomst, opplyser den sosialdemokratiske Berlin-politikeren Andreas Geisel.

Samtidig har om lag 3.000 personer meldt sin ankomst til demonstrasjonen ved Brandenburger Tor, der slagordene er «fred, meningsmangfold og demokrati», ifølge politiet.

Ifølge Geisel er det ventet at rundt 22.000 mennesker vil delta på de ulike arrangementene. Om lag 1.500 politifolk blir utplassert.

Demonstrantene som marsjerer i Berlin gater, er stort sett uten munnbind.

Strengere straff?

Demonstrasjonene holdes samtidig som tyske myndigheter har uttrykt sterk bekymring over økende smitte.

Landets økonomiminister Peter Altmaier sa lørdag at han ønsker strengere straffer for dem som bryter smittevernregler.

– Alle som setter andre i fare, må være forberedt på at det kan få alvorlige følger for dem, sier Altmaier i et intervju med DPA.

Den tyske folkehelsesjefen Lothar Wieler mener utviklingen skyldes at folk flest er blitt mindre nøye med håndhygiene og reglene om å holde sosial distanse.

Lørdag ble det meldt om 955 nye smittetilfeller i løpet av det siste døgnet. Dagen før var tallet 870.

Tyske myndigheter har registrert over 210.000 smittetilfeller. Antall dødsfall har steget til 9.224, ifølge Worldometers.

Tysklands helseminister Jens Spahn kritiserer demonstrantene i Berlin for å ta lite hensyn til smittevern.

Tysklands helseminister hardt ut mot demonstrantene

Tysklands helseminister Jens Spahn kritiserer demonstrantene i Berlin for å ta lite hensyn til smittevern.

– Ja, man bør tillate demonstrasjoner selv under en pandemi, men ikke på denne måten, skriver Spahn på Twitter.

Rundt 20.000 personer samlet seg i Berlin og protesterte mot det de betegnet som unødvendige og frihetsberøvende smitteverntiltak.

Det ble under demonstrasjonen tatt få hensyn til restriksjonene.

– Hvis vi oppfører oss ansvarlig og behandler andre på en ansvarlig måte i hverdagslivet, kan vi leve mer normalt etter viruset, skriver helseministeren.