1. september 2018 tok romfartøyet Dawn dette bildet. Nå er mysteriet bak de lyse flekkene løst.
Verden

Dvergplaneten Ceres har salt sjø under overflaten

Romforskere konkluderer med at det finnes vann på Ceres, en dvergplanet i vårt nabolag.

  • Kjetil Hanssen
    Kjetil Hanssen
    Journalist

Nasas romfartøy Dawn kom i 2018 helt ned til 35 kilometer over overflaten på Ceres. Der tok det nærbilder av hvite områder som planeten var blitt kjent for. Nå har forskerne analysert funnene, melder Jet Propulsion Laboratory.

Antagelsen var at de lyse flekkene var natriumkarbonat, også kalt soda. Det salte stoffet brukes blant annet i glassproduksjon og snus. Men hvor kom dette fra?

En fargelagt mosaikk illustrerer hvordan saltlake presses opp til overflaten på Ceres, en dvergplanet mellom Mars og Jupiter.

Forskerne mener nå å ha svaret: et reservoar av saltlake som ligger 40 kilometer dypt og strekker seg over flere hundre kilometer.

Dermed er Ceres oppgradert til å være en såkalt «vannverden», og nå vil forskerne undersøke om forholdene har ligget til rette for liv i form av mikroskopiske organismer.

Marc Rayman ved JPL i California, et Nasa-institutt med ansvar for romfartøyer, mener Dawn oppnådde mer enn noen våget håpe på.

Ceres

Ceres regnes som en dvergplanet og ligger i et asteroidebelte mellom Mars og Jupiter. Den er omtrent 300 millioner kilometer fra Jorden.

Dvergplaneten har en diameter på 950 kilometer, snurrer rundt sin egen akse på 9 timer og bruker 4,6 år på hver runde rundt Solen.

Les også

  1. Nordmann skal fly helikopter på Mars

  2. Forskere gravde i gamle data og fant en ny, lovende jordklode

  3. Russland og Kina murrer mot USAs gruveplaner på Månen

Les mer om

  1. Astronomi
  2. NASA