Verden

Han kan melde seg på i USAs presidentkamp. Sammenlignet med Trump er han temmelig velstående.

NEW YORK (Aftenposten): New Yorks tidligere ordfører Michael Bloomberg kan skape et jordskjelv i kampen om å bli demokratenes presidentkandidat.

Michael Bloomberg, tidligere ordfører i New York, kan melde seg på et allerede bredt felt av demokratiske presidentkandidater.
 • Kjetil Hanssen
  Kjetil Hanssen
  Journalist

Michael Bloomberg (77) er ikke fornøyd med de demokratiske presidentkandidatene og vurderer sterkt selv å stille opp i nominasjonskampen. Partiets mest profilerte venstreorienterte kandidater nølte i natt ikke med å kommentere Bloombergs store formue.

Den tidligere New York-ordføreren gjennom 11 år har vært demokrat og deretter republikaner, altså medlem i president Donald Trumps parti. Senere ble han uavhengig, og nå er han igjen demokrat.

Spanderte nesten milliard i fjor

Bloomberg er på Forbes-listen ført opp som USAs åttende rikeste person med en anslått formue på rundt 500 milliarder kroner. Til sammenligning er president Trumps på 275. plass med en formue anslått til rundt 30 milliarder kroner.

Bloomberg gir årlig gigantiske summer til veldedighet, andre gode formål og politiske kandidater.

I fjor spanderte Bloomberg nesten 1 milliard kroner på demokratiske kandidaters valgkamp – særlig for å vinne flertallet i Kongressen.

Michael Bloomberg og et knippe rådgivere spaserte over Brooklyn-broen en morgen i desember 2005 sammen med folk på vei til jobb under en kollektivtransportstreik.

Ikke fornøyd med kandidatene

Den tidligere ordføreren skal ikke være fornøyd med hvordan de demokratiske kandidatene fremstår og deres muligheter for å slå Trump i valget 3. november neste år.

Howard Wolfson, en Bloomberg-rådgiver og tidligere varaordfører i New York, påpekte i natt på Twitter at Bloomberg har brukt store summer på å få demokrater valgt både i fjor og i år.

– Nå må vi fullføre jobben og sikre at Trump blir beseiret, uttaler han.

Wolfson fremholder at Bloomberg er urolig for at de nåværende kandidatene ikke vil klare det.

– Basert på hans prestasjoner, ledelse og hans evne til å føre folk sammen for å fremme forandring kan Mike ta kampen opp med Trump og vinne, konkluderer Wolfson.

Registrerer seg i Alabama?

Det var New York Times som var først ute torsdag kveld og meldte at Bloomberg har sendt folk til Alabama for å melde ham på primærvalget der. Delstaten er ikke blant de statene som er tidlig ute i nominasjonen, men der går fristen ut allerede fredag for å registrere et kandidatur.

Ifølge The Washington Post vil Bloomberg ikke samle inn penger til en valgkamp. I så fall vil han ikke få være med i de TV-sendte nominasjonsdebattene. Der er antall givere et kriterium for å få være med.

Kan bli tungt for Biden

Gjør han alvor av å komme på banen, kan det bli tungt for kandidater som Joe Biden og Pete Buttigieg.

De to fremstår nå som de moderate kandidatene med størst suksess hittil. De andre to i tetfeltet, Elizabeth Warren og Bernie Sanders, regnes for å tilhøre venstresiden i partiet.

Særlig kan et Bloomberg-kandidatur gå utover Biden. De to er omtrent jevngamle, og Biden har, til tross for sitt favorittstempel og sin bakgrunn som visepresident, slitt med å samle inn overbevisende summer fra givere.

Obama-rådgiver: Tordenskrall

I mars i år sa Bloomberg at han ikke ville stille. Den gang ble Bidens popularitet oppgitt som årsaken.

– Dette er et tordenskrall og ikke akkurat en tillitserklæring fra en ledende moderat til holdbarheten i Joe Bidens kampanje, skriver David Axelrod, en tidligere fremstående Obama-rådgiver, på Twitter.

Warren med kalkulator

Elizabeth Warren, kandidaten som har vært mest i støtet de siste ukene, ønsket Bloomberg velkommen til valgkampen. Warren, som har foreslått en ekstraskatt på USAs aller rikeste, lenket imidlertid til sin skattekalkulator for milliardærer – et tydelig stikk til Bloomberg.

Noen av USAs rikeste har fått sin egen knapp i Warrens skattekalkulator for milliardærer.

Der kan milliardærene undersøke hvor mye mer skatt de må betale med Warrens opplegg. Kalkulatoren ber deg oppgi hvor stor formue du har, men ikke om du er Michael Bloomberg eller Bill Gates. De har fått sin egen snarvei, egne knapper de kan trykke på.

Sanders om redde milliardærer

– Milliardærklassen er redd, og den har grunn til det, tvitret Bernie Sanders etter at Bloomberg-saken ble kjent, men han nevnte ikke newyorkeren ved navn.

En av Bernie Sanders’ sentrale rådgivere, Warren Gunnels, siktet seg derimot inn på Bloombergs formue i sin kommentar. Han påpekte at med Sanders’ skatteopplegg ville Bloomberg betalt 4 milliarder dollar mer i skatt i fjor.

– Når vi får vedtatt Bernies formuesskatt, vil Bloombergs familie skylde ca. 36 milliarder dollar i arveavgift, mente Gunnels.

Tvilende Nate Silver

Nate Silver, statistikkguru og sjefredaktør for nettstedet Fivethirtyeight, påpeker at Bloomberg bare fikk 2–3 prosent oppslutning i målinger tidligere i år da valgkampen knapt var i gang.

– Jeg er ikke sikker på at det skulle være noen spesiell grunn til å tro at han vil gjøre det bedre nå, tvitret Silver i natt.

Les også

 1. Fire nye år for Trump? I Betlehem har de plukket vinnere siden 1932.

 2. Riksrettsgranskningen en vits? Her er noen av de latterlige poengene.

Les mer om

 1. Amerikansk politikk
 2. Michael Bloomberg
 3. Donald Trump
 4. Joe Biden