Verden

Amazon brukte millioner på å kaste sosialist. Det lyktes ikke.

Kshama Sawant er én av få folkevalgte sosialister i USA. Amazon-eier Jeff Bezos brukte rekordbeløp på å støtte motkandidaten hennes til bystyret i Seattle, til ingen nytte.

Kshama Sawant (46) er gjenvalgt til bystyret i Seattle i USA. Hun ble første gang valgt inn i 2013. Bildet ble tatt i august 2019 under en demonstrasjon mot separasjon av immigrantfamilier.
  • Christian Sørgjerd
    Christian Sørgjerd
    Journalist

I 2013 ble den erklærte sosialisten Kshama Sawant første gang valgt inn i det ni personer store bystyret i Seattle, nordvest i USA. Hun har fått nasjonal oppmerksomhet siden.

Blant annet brukte hun plassen til å fronte et lokalt krav om å heve den lovfestede minstelønnen i Seattle til 15 dollar i timen. Den striden vant hun, og siden er det samme kravet blitt løftet frem av aktivister og folkevalgte i en rekke byer og delstater.

Hun har også støttet innføringen av en egen «millionærskatt»: En lokal toppskatt på 2,25 prosent på inntekter over 250.000 dollar i året. Hun har også stått i front for en lokal særskatt på store selskaper.

Det siste var en viktig grunn til at Amazon-eier Jeff Bezos, en av verdens rikeste, i år har brukt rundt 1,5 millioner dollar (rundt 14 millioner kroner) gjennom selskapet sitt på å støtte ulike kandidater og politiske saker i høstens lokalvalgkamp i storbyen. Av beløpet ble hele 450.000 brukt på direkte støtte til Sawants motkandidat.

Les også

Trump sa Baltimore var et sted der ingen mennesker vil bo. Slik svarer de som bor der.

Vant med knapp margin

Det holdt ikke. Da det søndag gjensto færre enn 1000 stemmer å telle, ledet Sawant med 51,6 prosent oppslutning.

– Vi har forsvart et sosialistisk bystyremandat for arbeidsfolk mot verdens rikeste mann, sa Sawant da hun erklærte seg som vinner.

Amazon har likevel kunnet innkassere seire. Særskatten på store selskaper ble først enstemmig vedtatt av bystyret i mai 2018, før den allerede måneden etter ble omgjort etter mye debatt og lobbyvirksomhet – til protester fra blant annet Sawant.

Amazon, med over 50.000 ansatte i Seattle-området, ville blitt skattlagt over 10 millioner dollar i året og truet med å stanse videre satsinger i Seattle på grunn av det.

Også den lokale næringsforeningen har brukt ressurser på valgkampen. Det samme har storselskapene Microsoft og Expedia, som i likhet med Amazon har hovedkontor i Seattle.

Les også

Trump øker tollen og starter handelskriger. Amerikanere flest omfavner frihandel som aldri før.

Tror pengebruken kan ha vært en ulempe

7 av de 9 plassene i bystyret var på valg i enkeltmannskretser i år. I fem av disse har kandidater støttet av Amazon tapt.

Sawant tilhører ikke Demokratene, men det lille sosialistpartiet Socialist Alternative.

Men valget i Seattle, som har rundt 750.000 innbyggere, er spesielt. Man stiller som privatpersoner uten partitilhørighet. Første runde (nominasjonsvalget) er åpen for alle kandidater, og alle velgere kan stemme. Deretter går de to kandidatene i hver krets med flest stemmer videre.

Jeff Bezos

– Bystyret og demokratiet vårt er ikke til salgs til den som byr mest, sa Maria Lorena González tidligere i måneden, ifølge New York Times.

Hun er den ene av de to bystyrerepresentantene som ikke var på valg nå. Egan Orion, som var Sawants motkandidat, mener den store pengebruken kan ha svekket, ikke styrket, kandidaturet hans.

– Amazons bidrag var den store overraskelsen i oktober og en gavepakke til Sawants kampanje, som inntil da var på sviktende grunn, uttalte han fredag til den lokale fjernsynskanalen Komo-TV.

For noen velgere har valgkampen dermed fremstått som en folkeavstemning over hvilken innflytelse næringsinteresser skal ha på lokalpolitikken i byen, skriver Seattle Times. Pengebruken er blant annet blitt fordømt av Elizabeth Warren, som kjemper i tet om å bli Demokratenes presidentkandidat i 2020.

Amazon-eier Bezos har foreløpig ikke kommentert resultatet.

Les mer om

  1. Seattle
  2. USA
  3. Jeff Bezos
  4. Amazon