EU og søramerikanske land enige om handelsavtale etter 20 år med forhandlinger

Brasils president Jair Bolsonaro omtaler avtalen som «historisk» og «en av de viktigste noensinne». Dette er den største handelsavtalen EU noensinne har inngått.

Fra EU-kommisjonens kontorer i Brussel styres det åpne markedet som kjennetegner EU. Nå vil en ny, enorm frihandelsavtale med flere land i Sør-Amerika gi et felles marked for 800 millioner innbyggere.

Det er BBC og flere andre internasjonale medier som melder at EU og den søramerikanske handelsblokken Mercosur er enige om en handelsavtale. Mercosur representerer Brasil, Argentina, Uruguay og Paraguay, som totalt har rundt 261 millioner innbyggere.

I tillegg er flere andre land i Sør-Amerika tilknyttede medlemmer av handelsblokken. Ifølge brasilianske myndigheter vil avtalen gi et felles marked for varer og tjenester for rundt 800 millioner mennesker. Den nye frihandelsavtalen er den største EU noensinne har inngått.

Toll på dagligvarer forsvinner

Avtalen innebærer blant annet at man skal fjerne toll på handelsvarer som appelsinjuice, pulverkaffe og frukt, ifølge en uttalelse fra brasilianske myndigheter.

Brasils president, Jair Bolsonaro, har omtalt avtalen som «historisk» og «en av de viktigste handelsavtalene noensinne».

EU-kommisjonens president Jean-Claude Juncker er også fornøyd:

– Mercosur-handelsavtalen er i boks. Et historisk øyeblikk. Midt i en tid med internasjonale handelsspenninger sender vi et sterkt signal om at vi stiller oss bak et regelbasert handelssystem, skrev Juncker på Twitter fredag kveld.

Brasils president, Jair Bolsonaro.

EUs største frihandelsavtale noensinne

Kilder med kjennskap til samtalene fortalte på forhånd anonymt at et gjennombrudd var ventet å bli kunngjort i forbindelse med G20-toppmøtet som nå er i gang i Osaka i Japan. Toppmøtet går over to dager fredag og lørdag.

EU-kommisjonen har forhandlet på vegne av EUs 28 medlemsland. Forhandlingene har pågått i nesten to tiår. Partene ga ny giv i 2016 etter ett års pause.

EU-kommisjonens president Jean-Claude Juncker omtaler avtalen som et historisk øyeblikk.

Skal beskytte arbeidernes rettigheter

Avtalen fjerner handelshindringer og bidrar til økt eksport fra begge parter. EU-kommisjonen opplyser at avtalen tar hensyn til beskyttelse av arbeidernes rettigheter og miljøet, samt høye matstandarder.

Frankrikes president Emmanuel Macron har tidligere truet med å si nei til frihandelsavtalen hvis den undergraver Parisavtalen.

Diskusjonene om landbruksprodukter var svært vanskelige, og avtalen møter også kraftig motstand fra miljøbevegelsen, som frykter for regnskogen i Amazonas.

– Det er aldri akseptabelt å bytte biler mot biff når det fører til at Amazonas ødelegges, urfolk angripes og fiendtligheten mot sivilsamfunnet blir enda større, sier Naomi Ages i miljøorganisasjonen Greenpeace i en pressemelding.