Verden

Kraftig økning i lykkepiller til dyr

På seks år er salget av antidepressiver til dyr mer enn fordoblet i Sverige.

Livet som kjæledyr kan by på opp og nedturer. Nå blir det mer og mer vanlig at også katter får lykkepiller. Foto: Shutterstock / NTB scanpix

 • Åshild Breian

Blir katten din mørk i øynene og angriper på sekunder? Unngår den kontakt og ser ut som den ikke trives? Er hunden din en skikkelig kontrollfrik eller oppfører seg uberegnelig?

Kjæledyr kan også bli deprimert, og de kan ha angst. De kan også bli utsatt for voldelige hendelser. Akkurat som mennesker. Da kan de faktisk ha nytte av både lykkepiller og adferdsterapi.

I 2018 ble det skrevet ut resept på antidepressive midler fra veterinærer for nesten 990.000 kroner. I 2012 var beløpet 450.000 kroner. Det viser statistikk som Svenska Dagbladet har fått fra den svenske E-helsemyndigheten.

Les også

Barn og voksne som utsettes for familievold, er redde for å forlate dyrene sine. Nå får de hjelp.

Pur ferielykke eller triste følelser? Veterinærer sjekker nå også sinnstilstanden hos kjæledyr. Foto: Shutterstock / NTB scanpix

Blir som familiemedlemmer

Veterinær Marlene Areskog er medisinsk direktør ved veterinærkjeden Evidensia. Hun tror ikke at økningen i medisinbruken kommer av at dyr generelt har det dårligere enn før.

I stedet kan det handle om en økt interesse for å ta vare på kjæledyrene.

– Tidligere kunne mange adferdsproblemer føre til avliving, men nå blir dyrene regnet som familiemedlemmer. Da gir man dem en sjanse med behandling, sier Areskog til Svenska Dagbladet.

Hun tror ikke at veterinærer skriver ut antidepressiver til et dyr uten en grundig utredning av hva som er årsaken til problemet.

Les også

Homeopati for hunder. Akupunktur for hester. Alternativ medisin for kjæledyr er humbug – og kan bli dyreplageri

Dopes ned

Tall fra britiske veterinærer viste i 2015, at så mange som 80 prosent av de firbente kan ha psykiske plager som fobier, hyperaktivitet, angst eller tvangsmessig oppførsel.

Ifølge The Daily Telegraph var en av årsakene til at dyrene ble deprimert at de var overlatt til seg selv mange timer om dagen. Turer og sosialisering hjalp ofte på problemene.

Men ifølge den britiske organisasjonen People’s Dispensary for Sick Animals (PDSA) kan så mange som 259.00 hunder i Storbritannia lide. Det skjer fordi eieren ikke tør å ta dem med på tur som en følge av adferdsproblemene.

Dyreeiere valgte å gi dyrene beroligende midler i stedet for å ta dem med ut. En ond sirkel, med andre ord.

Les også

Her er gården der grisene går fritt, og eggene kommer i alle farger

Ikke ferske tall fra Norge

Tall fra Apotekforeningen viser at det i 2011 ble skrevet ut 1620 pakninger med antidepressiver for dyr, skriver forskning.no. Disse ble solgt fra apotek til dyreeiere.

Tilsammen ble det solgt lykkepiller til dyr for 266.318 kroner. Dette var en økning på 12 prosent fra 2010.

https://api.schibsted.tech/proxy/content/v3/publication/ap/multimedias/3c028eb059d5bbb0eb5b2940ae771d13/Innenriks%2C%20SPELT%2C%20mars%20(1)? 1561379647135

Les mer om

 1. Dyr
 2. Veterinær
 3. Sverige
 4. Katt
 5. Kjæledyr
 6. Hund
 7. Angst

Relevante artikler

 1. NORGE

  Kan man passe naboens hund hvis naboen er koronasmittet? Ja, sier Veterinærinstituttet.

 2. A-MAGASINET

  – Folk er ikke vant til å ha hunder som kjæledyr

 3. NORGE

  Hundeeiere er flinkere enn katteeiere, mener Veterinærforeningen. Slik pusser du tennene på kjæledyret.

 4. NORGE

  Vet ikke om vi vil få svar på hva hundene er blitt syke av

 5. NORGE

  Flere byer får gratis kennelplass for voldsutsatte dyr

 6. NORGE

  Umulig å vite hva hundene er smittet av