Både USA og Russland bekrefter: Nedrustningsavtalen er død

Både Russland og USA bekrefter at de har trukket seg fra INF-avtalen, som siden 1987 har forbudt landbaserte mellomdistanseraketter.

USAs utenriksminister Mike Pompeo legger skylden for INF-traktatens sammenbrudd på Russland. Foto: AP / NTB scanpix

– USAs tilbaketrekking fra traktaten trer i kraft i dag, sa USAs utenriksminister Mike Pompeo i Bangkok fredag, der han deltar på ASEAN-toppmøtet.

– Den 2. august, på USAs initiativ, har traktaten mellom Sovjetunionen og USA blitt brutt, opplyser det russiske utenriksdepartementet i en uttalelse.

– Russland er alene ansvarlig for traktatens sammenbrudd, sa Pompeo.

NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg bruker en nær identisk formulering:

– Russland bærer det fulle ansvar for traktatens sammenbrudd, sier Stoltenberg i en uttalelse.

– Vi beklager at Russland ikke har vist villighet og ikke foretatt noen grep for å vende tilbake til landets internasjonale forpliktelser. Det er ikke utholdelig å være i en situasjon der USA fullt ut holder seg til avtalen, mens Russland ikke gjør det, sier Stoltenberg.

Utenriksdepartementet i Moskva sier i en uttalelse fredag ettermiddag at «USA gjør en alvorlig feil».

Russland foreslår mellomløsning

Russlands viseutenriksminister Sergej Rjabkov oppfordrer USA til å gå med på en pause i bruk av mellomdistanseraketter for å erstatte avtalen.

– Vi har foreslått overfor USA og andre NATO-medlemmer å vurdere kunngjøring av et midlertidig opphold i bruken av mellomdistanseraketter, sier Rjabkov til det statlige nyhetsbyrået TASS.

Avtalen ble inngått i 1987 av USAs daværende president Ronald Reagan og Sovjets leder Mikhail Gorbatsjov.

Den forbød de to stormaktene å utvikle og utplassere landbaserte mellomdistanseraketter og utskytingsrampene de avfyres fra. Forbudet gjaldt raketter med både atomstridshoder og konvensjonelle sprengladninger.

Anklager hverandre

Russland og USA har gjensidig beskyldt hverandre for å bryte avtalen.

USA og NATO er spesielt skeptisk til det russiske rakettsystemet SSC-8, i Russland kalt 9M729. Ifølge USA og NATO er rakettene i strid med INF-avtalen fordi de har lengre rekkevidde enn det raketten tillater. Rakettene kan bære atomstridshoder og utslette europeiske byer på bare minutters varsel, ifølge USA og NATO.

Russland har avvist påstandene og hevder på sin side at det er USA som har brutt avtalen, blant annet ved å utvikle militære droner med egenskaper som ligner på mellomdistanseraketter.

USA har også vært misfornøyd med at INF-avtalen bare har lagt begrensninger på USA og Russland, og ikke på Kina. Det er et argument også Russland har vist til, har Stoltenberg sagt tidligere. NATO-sjefen har tatt til orde for en ny versjon av INF som omfatter flere land.

Utvikler nye våpen

Både Russland og USA er nå i gang med utviklingen av nye våpensystemer etter avtalens sammenbrudd.

Russland planlegger blant annet å utvikle en landbasert versjon av det sjøbaserte rakettsystemet Kalibr.

Dette arbeidet må fullføres i løpet av 2019 eller 2020, sa forsvarsminister Sergej Sjoigu tidligere i år. I tillegg vil Russland konstruere en ny mellomdistanserakett, ifølge AFP.

USA planlegger testing av to typer raketter som ville vært forbudt i henhold til INF-avtalen, ifølge amerikanske kilder som uttalte seg til medier i mars i år.

Planen var da å teste en bakkebasert krysserrakett med en rekkevidde på 970 kilometer allerede i august.