Verden

Kirgisistans ekspresident pågrepet

Spesialstyrker har pågrepet Kirgisistans tidligere president Almazbek Atambajev, som anklages for omfattende korrupsjon.

Kirgisistans tidligere president Almazbek Atambajev, som anklages for omfattende korrupsjon og ulovlig eiendomshandel, er pågrepet. Foto: AP / NTB scanpix
  • NTB-AFP
Nyhetsbrev Få oversikten med vårt nyhetsbrev om Ukraina

En soldat drept og en annen ble kritisk såret da væpnede tilhengere av Atambajev onsdag kveld omringet boligen hans i Koi-Tash, rundt 20 kilometer sør for hovedstaden Bisjkek, og hindret pågripelse.

Torsdag vendte sikkerhetsstyrkene tilbake, stormet huset og pågrep den 62 år gamle ekspresidenten.

Atambajev var president i det sentralasiatiske landet fra 2011 til 2017 og anklages for ulovlig eiendomshandel og omfattende korrupsjon. I juni opphevet nasjonalforsamlingen immuniteten han nøt godt av som tidligere statsoverhode.

Atambajev, som var kjent for å stå Moskva nær, er den første presidenten som frivillig har gitt slipp på makten i Kirgisistan.

Beslutningen om å straffeforfølge ham kan ifølge observatører utløse strid i landet, som har opplevd en rekke politiske kriser og to revolusjoner siden Sovjetunionen ble oppløst i 1991.

Flere av Atambajevs tidligere allierte er de siste årene fengslet for korrupsjon, blant dem tidligere statsminister Sapar Isakov.