Verden

Kina fordømmer protestbevegelsen i Hongkong

Kinesiske myndigheter sier at den fremste oppgaven for Hongkongs myndigheter nå er å straffe dem som står bak «voldelige og ulovlige hendelser» den siste tiden.

Yang Guang, som er talsmann for Beijings kontor for Hongkong og Macau, snakker med pressen etter å ha fordømt demonstrasjonene i Hongkong. Andy Wong / AP / NTB scanpix

 • NTB

På en sjelden pressekonferanse om protestene i Hongkong den siste tiden fordømte talspersoner for sentralmyndighetene protestbevegelsen i Hongkong og kalte demonstrasjonene splittende og forstyrrende for befolkningen.

– Disse grusomme hendelsene har vært svært ødeleggende for rettsstaten, offentlig ro og orden, økonomien og livet til befolkningen i Hongkong, sa talsmann Yang Guang ved kontoret for Hongkong og Macau på pressekonferanse i Beijing mandag.

Yang appellerte til folk på alle nivåer i Hongkongs samfunn om å protestere mot volden. Han la til at det dreier seg om «et lite antall mennesker som undergraver regionens verdier».

Les også

Demonstranter møtt med gummikuler og tåregass i Hongkong

Les også

Over 40 skadet i gjengangrep på demonstranter i Hongkong

Straffe demonstranter

En annen talsperson, Xu Luying, la til at første prioritet for Hongkongs myndigheter nå er å straffe dem som står bak protestene, og gjenopprette lov og orden så raskt som mulig.

Yang beskyldte også enkelte vestlige politikere for å bidra til uro i Hongkong i håp om å hindre Kinas framgang.

Det som for to måneder siden startet som en massiv motstand mot en ny lov som åpner for å utlevere ettersøkte personer til Fastlands-Kina, utviklet seg etter hvert til en bredere demokratibevegelse og den største trusselen mot Kinas myndighet over Hongkong siden den tidligere britiske kronkolonien ble overlatt til Kina i 1997.

Les også

Demonstranter fyller ankomsthallen ved Hongkongs flyplass

Les også

Tusenvis demonstrerer i Hongkong til støtte for politiet

Støtter Carrie Lam

Mens Kina har kommet med stadig mer høylytte fordømmelser av uroen de siste ukene, er det stort sett de lokale myndighetene i Hongkong som har fått i oppgave å håndtere situasjonen fra dag til dag.

Mange ventet derfor kraftigere lut da Beijing varslet mandagens pressekonferanse. Men Hongkong- og Macaukontoret gjentok stort sett bare de tidligere fordømmelsene og ga sin klare støtte til byregjeringens leder, Carrie Lam, og byens politistyrke, som er blitt beskyldt for overdreven maktbruk.

– Intet sivilisert samfunn eller rettsstat ville tolerere slik massiv vold, sa Yang.

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Les mer om

 1. Utenrikspolitikk
 2. Kina
 3. Hongkong
 4. Utenriks

Relevante artikler

 1. VERDEN

  Forsker om Kinas historiske Hongkong-pressekonferanse: – Sannsynligvis ikke et godt tegn

 2. VERDEN

  Kina advarer demonstrantene i Hongkong

 3. VERDEN

  Loven skulle skape ro og orden. Første dag var Hongkong preget av tåregass, vannkanoner og massearrestasjoner.

 4. VERDEN

  USA fordømmer volden i Hongkong

 5. VERDEN

  Kinesisk propaganda viser pansrede kjøretøyer ved Hongkong-grensen. Opptil 5000 soldater er allerede på plass i sentrum.

 6. VERDEN

  Demonstranter i Hongkong stoppet tog i morgentrafikken