Verden

Srilankisk redaktør: – Angrepene kom helt ut av det blå. Ingen forventet dette.

Det spekuleres i at muslimske eller buddhistiske ekstremistgrupper kan stå bak, påpeker redaktøren. Enkelte trekker linjer til steinkasting mot en kirke forrige søndag.

Srilankiske soldater sikrer området rundt St. Anthony's Shrine i hovedstaden Colombo søndag, der en bombe gikk av. Foto: Eranga Jayawardena / TT NYHETSBYRÅN

 • Pål Vegard Hagesæther
  Pål Vegard Hagesæther
  Journalist

Over 200 er drept og nesten 500 skadet etter åtte eksplosjoner ved kirker og hoteller på Sri Lanka.

Redaktør Easwaran Rutnam i nettavisen Colombo Gazette gikk til messe i byens anglikanske katedral klokken 08.15 søndag morgen. Da gudstjenesten nærmet seg slutten, rundt klokken ni, kom politiet. De avbrøt messen og ba alle forlate kirken.

– Det har kommet en dødstrussel mot en enkeltperson her, skal de ha sagt.

Det viste seg at trusselen gjaldt den anglikanske biskopen på Sri Lanka, som var til stede. Han ble brakt i sikkerhet.

På samme måte skal andre gudstjenester i kirker på Sri Lanka ha blitt avbrutt.

Redaktør Easwaran Rutnam i nettavisen Colombo Gazette. Foto: Privat

Easwaran Rutnam sier at det nå er en spøkelsesaktig stemning i hovedstaden Colombo.

–Folk har dratt hjem. Gatene er så godt som folketomme. Folk er redde for flere angrep, og vet ikke hvem som står bak, sier redaktøren.

Etter de seks første angrepene søndag morgen, gikk det av to nye bomber noen timer senere.

Skolene i landet er stengt, det samme er de fleste butikkene. Flyplassen er stengt. Parlamentet har varslet et krisemøte om situasjonen tirsdag.

Myndighetene har også innført portforbud og forbudt bruk av sosiale medier.

Les også

Nina var på vei til et av hotellene som ble rammet av terrorbombene på Sri Lanka

– Kom helt ut av det blå

Landets øverste politisjef hadde ti dager i forveien sendt ut nasjonalt varsel om risiko for mulige selvmordsangrep, ifølge dokumenter som AFP har fått tilgang til.

– Utenlandsk etterretning har meldt at NTJ (National Thowheeth Jama'ath) planlegger å gjennomføre selvmordsangrep mot viktige kirker og den indiske ambassaden i Colombo, het det i varselet.

NTJ er en radikal muslimsk gruppe på Sri Lanka som fikk oppmerksomhet i fjor da den ble koblet til ødeleggelse av buddhist-statuer.

– Men angrepene kom helt ut av det blå. Ingen forventet dette, sier Easwaran Rutnam.

Han sier at mediene på Sri Lanka spekulerer i om angrepene kan ha sammenheng med steinkasting mot en metodistkirke i byen Anuradhapura forrige søndag.

– Men der var det bare steinkasting, ikke bomber, sier han.

Les også

Terroren på Sri Lanka – 100 kilo sprengstoff ble knyttet til IS

Mener alle bombene kan knyttes til påsken

Han peker på at alle de seks første bombene skal være relatert til påsken. I kirkene foregikk det påskegudstjenester. Mens det på hotellene skal ha vært servering av påskebrunsj der bombene gikk av.

Øystaten var i 37 år preget av en brutal borgerkrig mellom regjeringen og den tamilske LTTE-geriljaen (Tamiltigrene) som ble avsluttet i 2009. Rutnam tror ikke terrorangrepet har sammenheng med denne konflikten, da Tamiltigrene ikke har angrepet kirker tidligere.

– Tradisjonelt er det ekstreme buddhister som er motstanderne av kristne på Sri Lanka. De har tidligere kastet steiner og angrepet kristne kirker eller muslimske moskeer. Men det har aldri vært på dette nivået tidligere, sier han.

Vil ramme turismen

Sri Lanka er en populær turistdestinasjon, og turismen har vært økende de siste årene. Flere populære turisthoteller er nå rammet. Redaktøren tror turismen vil bli hardt rammet av angrepene.

– Vi ser allerede at enkelte land utsteder reiseråd og advarer, sier han.

Han tror også angrepene vil føre til økte religiøse motsetninger mellom folkegrupper på øya, der det skal holdes flere valg senere i år.

Les mer om

 1. Terrorangrepet på Sri Lanka
 2. Sri Lanka
 3. Colombo
 4. Terror
 5. Påske
 6. Hotell