Verden

Klokkene kimer i Køben

Føler du deg impulsiv på valentinerdagen? Ta med kjæresten til København og gi ditt ja.

 • Marius Dalseg Sætre
 • Nina Selbo Torset
  Journalist

Valentinsdagen markeres 14. februar som en feiring av kjærlighet og romantikk. Feiringen har vært en sterk tradisjon i USA og England, og de siste årene har også de nordiske landene hevet seg på bølgen.

Selv om butikker i alle land reklamerer for romantiske gaver og restaurantene er fullbooket, er det få som kan måle seg med markeringen i København kommune.

— I forbindelse med valentinerdagen fikk vi henvendelser fra par som ønsket å gifte seg på kjærlighetens dag. Som noe ekstraordinært åpner vi opp for vielser denne dagen. Par kan komme direkte inn fra gaten og bli gift med det samme, sier Gitte Hedebroe ved København kommune.

Vil vurdere impulsbryllup i Oslo

Les også

364 dager med romantikk

I Oslo har ikke 14. februar stått som en sterk vielsesdag. Reidar Amble-Ommundsen er seksjonssjef ved Oslo byfogdembete. Han sier at de ikke har tenkt på å innføre spontane vielser på samme måte som i København.— Det som er populært i København kan vel bli populært i Oslo òg. Så vi vil selvfølgelig vurdere dette hvis det er interesse for det.

Det er planlagt fire vielser i Oslo tinghus på valentinerdagen. Det ser seksjonssjefen på som en rolig dag på vielseskontoret. Han tror valentinerdagen først og fremst markeres som en romantisk dag i hjemmet her i Norge.

— Det kan godt være at en del av vielsene vi skal ha i løpet av våren stammer fra 14. februar. Valentinerdagen er jo en fin dag for frieri, sier han.

Viet 234 par på en dag

Dette er ikke første gang den danske kommunen gjennomfører impulsive vielser. Den spesielle datoen 12.12.12 ble markert på samme måte.

Par kan komme direkte inn fra gaten og bli gift med det samme. Gitte Hedebroe, København kommune.

— Det var en kjempesuksess! 165 par bestilte tid i forveien, og over femti par møtte opp og ville bli gift på impuls. Vi gjennomførte 234 vielser den 12.12.12. Rådhuset i København var vakkert pyntet med blomster. I Rådhushallen var det orkester og solister, forteller Hedebroe og legger til at suksessen fra forrige gang har inspirert markeringen av valentinerdagen.

— Jeg skal selv utføre vielser 14. februar og er sikker på at dagen blir vakker og romantisk, sier hun.

De parene som møter opp må fylle ut en ekteskapserklæring. Så lenge dette er i orden kan man bli gift med det samme.

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. VERDEN

  Nordmenn strømmer til kriserammet Hellas

 2. VERDEN

  Afrikas vekstvinner klarer ikke å fø sin egen befolkning

 3. VERDEN

  FN fordømmer drap på brasiliansk urfolksleder

 4. VERDEN

  Johnson: – Amazonas-ødeleggelser bør ikke påvirke handelsavtale

 5. VERDEN

  Mener tidligere munk fikk betalt 30.000 euro for å drepe russisk journalist i Ukraina

 6. VERDEN

  Interpol-presidenten forsvunnet i Kina