Verden

IS hevder å stå bak Sri Lanka-terror

IS hevder i en kunngjøring at de står bak bombeangrepene på Sri Lanka, men legger ikke fram beviser for at påstanden er riktig.

En familie sørger ved kisten til et familiemedlem som ble drept i påskeangrepet i Colombo. Foto: AP / NTB scanpix
  • NTB
Kardinal Malcolm Ranjith talte under massebegravelsen i St. Sebastian-kirken i Negombo tirsdag. Foto: AP / NTB scanpix
Srilankere overholdt tirsdag tre minutters stillhet til minne om ofrene for terrorangrepene som rammet tre kirker og tre hoteller første påskedag. Foto: AP / NTB scanpix
Srilankere holdt bønn til minne om ofrene under en tre minutters stillhet landet rundt tirsdag. Foto: AP / NTB scanpix
Slik så det ut inne i kirken St. Sebastian i Negombo, nord for hovedstaden Colombo, etter angrepet første påskedag. Foto: AP / NTB scanpix

Den ytterliggående islamistgruppen IS hevder å stå bak terrorangrepene som kostet minst 321 mennesker livet på Sri Lanka.

IS hevder dette i en kunngjøring som er lagt ut på propagandanettstedet Amaq, men legger ikke fram beviser for at påstanden er riktig, ifølge NTB.

– De som utførte angrepet der målet var medlemmer av den USA-ledede koalisjonen og kristne på Sri Lanka i forgårs, er krigere fra Den islamske staten, heter det i kunngjøringen.

Islamistgruppa tar rutinemessig på seg skylden for terroraksjoner verden over, men eksperter stiller ofte spørsmål ved kunngjøringene.

Det er ikke kjent at IS tidligere har vært aktive på Sri Lanka, eller at lokale islamistgrupper i landet har bånd til islamistgruppa.

– Var hevn for New Zealand-terror

Samtidig viser at angrepet mot tre kirker på Sri Lanka var hevn for angrepet på to moskeer i Christchurch på New Zealand, opplyser Sri Lankas forsvarsminister.

– Den foreløpige etterforskningen viser at det som skjedde på Sri Lanka søndag var hevn for angrepet mot muslimer i Christchurch, sa forsvarsminister Ruwan Wijewardene til nasjonalforsamlingen i Colombo tirsdag.

Antall drepte etter søndagens angrep mot tre kirker og tre hoteller på Sri Lanka var tirsdag steget til 321. Minst 31 utenlandske statsborgere var blant ofrene, blant dem tre av de fire barna til Danmarks rikeste mann, milliardæren Anders Holch Povlsen. Rundt 500 ble såret. 45 av de 321 drepte var barn, ifølge Unicef.

50 mennesker ble drept i skyteangrepet mot to moskeer i Christchurch på New Zealand 15. mars. Nesten like mange ble såret. Den høyreekstreme australieren Brenton Tarrant (28) er pågrepet og siktet for Christchurch-angrepet.

Sju selvmordsbombere sto bak de seks koordinerte angrepene på Sri Lanka, ifølge etterforskningen. Hittil er rundt 40 personer pågrepet. En syrisk statsborger ble tirsdag pågrepet og innbrakt til avhør.

Lokal gruppe

Ifølge forsvarsminister Wijewardene viser etterforskningen så langt at en lokal gruppe som heter National Thowheed Jama'ath (NTJ) sto bak angrepet første påskedag, og at denne gruppen er koblet til en lite kjent radikal islamistgruppe i India.

– Det er nå avdekket at denne NTJ-gruppen som utførte angrepene har nære forbindelser til JMI, sa Wijewardene tirsdag, i det som var en henvisning til en gruppe som går under navnet Jamaat-ul-Mujahideen India (JMI).

JMI er lite kjent, men gruppen dukket opp i fjor og skal være knyttet en annen gruppe som går under et tilsvarende navn (JMB) i Bangladesh.

Wijewardene sa også at Sri Lanka har fått utenlandsk bistand i etterforskningen. Så langt har ikke NTJ kommet med noen uttalelser.

Tirsdag hevdet IS-organet AMAQ at IS står bak de koordinerte angrepene, skriver Reuters.

Etterretning

Ifølge The New York Times fikk Sri Lankas sikkerhetstjenester opplysninger fra indisk etterretning 11. april om at NTJ planla å bombe katolske kirker på øya. NTJ var fra før mest kjent for å ha vandalisert buddhiststatuer på Sri Lanka.

Et lekket notat fra politiet inneholdt navn, adresser og telefonnumre, samt informasjon om at NTJs leder var under tett overvåking.

Opplysningene nådde ikke fram videre oppover i systemet på Sri Lanka.

President Maithripala Sirisena, som var utenlands da terroren rammet søndag, er øverste ansvarlig for politiet. Han avsatte statsminister Ranil Wickremesinghe og oppløste regjeringen i oktober. Sri Lankas høyesterett gjeninnsatte siden statsministeren, men han har siden ikke fått lov til å møte i landets nasjonale sikkerhetsråd. Dermed har regjeringen hans ikke fått innsyn i etterretningsopplysninger.

Sørgedag

Tirsdag var det nasjonal sørgedag på Sri Lanka. Klokken 8.30, nøyaktig 48 timer etter at de første bombene gikk av, ble det holdt tre minutters stillhet over hele landet. Flaggene vaiet på halv stang for å minnes de drepte.

Samtidig ble den første massebegravelsen holdt for rundt 30 ofre, melder BBC. Den skjedde fra kirken St. Sebastian i Negombo, en av de tre kirkene som ble angrepet.

Mandag kveld undertegnet Sirisena en erklæring om unntakstilstand. Den gir militæret og politiet svært vidtrekkende fullmakter, på linje med det de hadde under borgerkrigen som tok slutt i 2009. Tirsdag benyttet politiet denne fullmakten ved å beordre at alle parkerte biler i gatene, må ha en lapp i vinduet der det er oppgitt telefonnummer.

Samtidig har postvesenet på øya gjort det klart at det ikke lenger godtar å motta ferdig innpakkede forsendinger.

Saken oppdateres.

Les også

  1. Dødstallet på Sri Lanka har steget til 310

  2. Sri Lanka: 31 utenlandske ofre identifisert

  3. Katolske norsktamiler i sorg etter Sri Lanka-terroren

Les mer om

  1. Terrorangrepet på Sri Lanka
  2. Terror
  3. Sri Lanka
  4. Colombo