Verden

Demonstrasjoner i Atlanta etter drap på svart mann. Politisjefen går av.

Politisjefen i Atlanta i USA går av timer etter at en mann ble skutt og drept av politiet. Mannen sov i en feilparkert bil og skal ha motsatt seg arrestasjon.

Rayshard Brooks løp bort fra politiet, men ble skutt og drept. Dette har resultert i kraftige protester i Atlanta.
  • NTB
  • Wasim Riaz
    Journalist
Nyhetsbrev Få oversikten med vårt nyhetsbrev om Ukraina

Atlanta-ordfører Keisha Lance Bottoms kunngjorde politisjef Erika Shields’ avgang på en pressekonferanse, mens rundt 150 demonstranter hadde samlet seg utenfor restauranten der 27 år gamle Rayshard Brooks ble skutt og drept sent fredag. Shield skal selv ha valgt å gå av.

Shields ble i dagene etter George Floyds dødsfall i forrige måned hyllet. Hun sa at de involverte Minnesota-politifolkene burde fengsles. Shields deltok også i en Floyd-støttedemonstrasjon i Atlantas sentrum der hun sa til demonstrantene at hun hadde forståelse for deres frustrasjon og frykt.

Politisjefen i Atlanta har gått av, men det er ikke nok for demonstrantene.

Ordføreren sa at hun har bedt om at betjenten som avfyrte de dødelige skuddene blir oppsagt umiddelbart.

– Jeg tror ikke at dette var berettiget bruk av dødelig makt, sa Bottoms.

Søndag morgen ble det kjent at en politibetjent har fått sparken og en annen er tatt ut av tjeneste på grunn av dødsfallet.

Erika Shields ble politimester i Atlanta i 2016. Nå har hun gått av (arkivfoto).

Dette var tydeligvis ikke nok for demonstrantene. Restauranten som knyttes til episoden, ble senere satt fyr på.

Politiet i byen har bedt Georgia Bureau of Investigation (GBI), delstatens kriminalpolitisentral, om å etterforske saken.

Motsatte seg pågripelse

Hendelsen som endte med Brooks ble skutt, fant sted utenfor en Wendy's-restaurant fredag kveld. Han lå og sov i en bil som sto hensatt i restaurantens oppkjørsel og som sto i veien for kundene.

Etter at en test viste at Brooks var beruset, forsøkte politifolkene på stedet å pågripe ham, men han satte seg til motverge. En av dem brukte da et elektrosjokkvåpen på ham uten at det skal ha stanset mannen. 27-åringen skal deretter ha fått tak i elektrosjokkpistolen.

Også en annen politimann skal ha forsøkt å stanse ham med et elektrosjokk før Brooks ble skutt.

GBI har frigitt overvåkingsvideoen fra parkeringsplassen. Den viser at Brooks løper fra politibetjentene. I fart snur han seg og retter elektrosjokkpistolen mot en av dem, før politiet tar ham igjen og avfyrer skudd.

Det tar to minutter før politiet starter forsøk på førstehjelp. Brooks døde på sykehus.

Aftenposten advarer mot sterke bilder i overvåkingsvideoen.

Store politistyrker er i gatene i forbindelse med demonstrasjonen etter drapet på 27 år gamle Rayshard Brooks i Atlanta.
Demonstranter samlet seg lørdag utenfor en fastfoodrestaurant i Atlanta etter at en 27-åring ble skutt og drept av politiet. Han lå og sov i en bil på stedet, og skal ha motsatt seg arrest.

Brant i 45 minutter

Hendelsen kommer mens spenningsnivået er svært høyt i mange amerikanske byer etter store protester mot politivold og rasisme knyttet til George Floyd-saken.

Lørdag samlet demonstrantene seg utenfor restauranten. Restauranten ble etter hvert satt i fyr og skal være totalskadet. Restauranten brant i 45 minutter før brannmannskaper fikk slukket brannen, og da var bygningen redusert til kullrester.

Demonstranter satte fyr på Wendy’s-restauranten etter drapet.

– Folk er opprørt. De vil vite hvorfor deres kjære bror Rayshard Brooks ble skutt og drept når han sov i passasjersetet og ikke gjorde noe som helst, sier Gerald Griggs i borgerrettighetsorganisasjonen NAACP.

Han mener politiet kunne ha fått 27-åringen under kontroll med ikke-dødelige virkemidler.

Les mer om

  1. Politivold
  2. George Floyd
  3. USA