Verden

Ber retten stanse Boltons bok med midlertidig forføyning

Det amerikanske justisdepartementet har bedt domstolen i Washington om å stanse publiseringen av boka til Trumps tidligere sikkerhetsrådgiver John Bolton.

Tidligere sikkerhetsrådgiver for president Donald Trump, John Bolton (bildet), har skrevet en bok presidenten og hans administrasjon ikke vil skal bli offentliggjort. Onsdag leverte det amerikanske justisdepartementet inn en begjæring til retten om at boka skal stanses. Pablo Martinez Monsivais/ AP/ NTB scanpix

 • NTB-DPA

I en ny begjæring til rettsvesenet krever justisdepartement at Boltons varslede bok, som allerede er distribuert til bokhandlere over hele USA, stanses. Tirsdag ba Trump-administrasjonen retten om at boka skulle stanses i en annen rettsbegjæring, men fulgte onsdag opp med en ny og mer akutt henvendelse til rettsvesenet med krav om en midlertidig forføyning.

Ifølge justisdepartementet inneholder boka hemmeligstemplede opplysninger og har bedt domstolen å stanse publiseringen. Departementet har bedt om at det holdes et rettsmøte om saken på fredag.

Det er allerede kommet lekkasjer fra boka som skal publiseres tirsdag neste uke. John Bolton selv har også stilt opp til intervjuer som delvis er publisert, hvor han omtaler innholdet i boka som handler om hans 17 måneder lange periode som sikkerhetsrådgiver for president Donald Trump.

En vanskelig posisjon

I et intervju som TV-kanalen ABC News skal sende søndag, beskriver blant annet Bolton hvordan han anser forholdet mellom Russlands president Vladimir Putin og Trump.

– Jeg tenker Putin tror han kan spille på [Trump] som en fløyte. Jeg tror Putin er smart, tøff, og han spiller sin rolle ekstremt godt. Og jeg tror han tenker at han ikke står overfor en stor motstander, sier Bolton om forholdet og utdyper

– Når du står overfor en mann som Putin, som har viet sitt liv til å forstå Russlands strategiske posisjon i verden, og holder ham opp mot Donald Trump, som ikke liker å lese eller lære om disse tingene, så setter det USA i en vanskelig posisjon, sier Bolton i intervjuet.

«En ekkel bok»

Omtalt som svært konservativ, konsekvent og som en av «haukene» i det republikanske partiet var John Bolton den tredje sikkerhetsrådgiveren som måtte gå ut av Donald Trumps administrasjon.

Det ble lenge spekulert i om han ville vitne under riksrettssaken mot Donald Trump i januar ettersom han at sa han var kjent med at Trump brukte militærhjelp som pressmiddel overfor Ukraina for å få landet til å etterforske tidligere visepresident Joe Biden og sønnen Hunter.

Allerede da omtalte Trump den varslede boken som en «ekkel og usann bok» på Twitter.

Ba om Kinas hjelp til å vinne

Flere amerikanske aviser, blant annet The Wall Street Journal , Washington Post og New York Times publiserte onsdag et utdrag fra boka med tittelen «The Scandal of Trump’s China Policy». Der hevder Bolton at presidenten ba Xi om innenrikspolitisk hjelp, satte egne utsikter til gjenvalg foran nasjonale sikkerhetshensyn og ignorerte Beijings menneskerettsovergrep.

Washington Post skriver i sin artikkel om boka at Xi under middagen med Trump på G20-toppmøtet klagde over kritikk mot Kina i USA. Trump skal da ha tatt for gitt at Xi snakket om politikere fra Demokratene.

Deretter tok Trump overraskende opp det kommende presidentvalget i USA og ba Xi om hjelp til å vinne, ifølge Bolton. «Han understreket viktigheten av bønder og økte kinesiske kjøp av soyabønner og hvete for valgutfallet», skriver Bolton.

 1. Les også

  Bolton i ny bok: Trump ba Xi om hjelp til gjenvalg

 2. Les også

  Trump-administrasjonen saksøker John Bolton

 3. Les også

  Han måtte gå etter 519 dager som en av Trumps nærmeste. Nå varsler han store avsløringer om presidenten.

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Les mer om

 1. USA-valget 2020

USA-valget 2020

 1. VERDEN

  – Hun er den viktigste visepresidentkandidaten siden krigen

 2. KOMMENTAR

  Hvordan skal pressen forholde seg til Kanye West?

 3. VERDEN

  Valgmenn kan tvinges til å velge presidentkandidaten med flest stemmer

 4. VERDEN

  Forsker om Trump-talen: – Typisk for høyreradikale ledere

 5. VERDEN

  Trump ligger bak Biden i viktige vippestater