Verden

Forsvarssjefen beklager etter å ha deltatt i Trumps bibelposering: – Jeg skulle ikke vært der

Mark A. Milley angrer på at han gikk på Lafayette Square i Washington, rett etter fredfulle demonstranter var blitt fjernet av politiet.

Mark A. Milley (til høyre) under Donald Trumps pressestunt i starten av juni. I midten forsvarsminister Mark Esper.
  • Morten Schwencke
    Journalist
  • Robert Gjerde
    Journalist

– Jeg beklager, jeg skulle ikke ha vært der, sa Milley i avslutningsseremonien på National Defense University i dag.

Han er firestjerners general og sjef for forsvaret i USA. Milley anger på at han deltok i Donald Trumps velorkestrerte pressestunt i starten av juni. Sammen med en gruppe representanter for myndighetene, gikk Trump og følget ned Lafayette Square i Washington.

– Som utnevnt uniformert offiser var det en feil som jeg har lært fra og som jeg oppriktig håper vi alle kan lære fra, sier Miley.

Milley deltok på seansen, som foregikk rett etter at politiet hadde brukt tåregass og gummikuler for å rydde området for fredelige demonstranter.

Les også

Historien bak bibelstuntet: Kan bli husket som et av de definerende øyeblikkene i Trumps presidentskap

Trump ledet an på vei til en kirke i nærheten.

Følget kunne gå uhindret til en kirke i nærheten, der presidenten poserte med en bibel.

– Min tilstedeværelse i det øyeblikket og under de omstendighetene skapte en oppfatning av at militæret er involvert i innenrikspolitikk, fortsatte Milley.

«Uttalelsen fra forsvarssjefen risikerer vreden fra en president som er følsom til enhver antydning til kritikk av hendelser han har iscenesatt», skriver nyhetsbyrået Associated Press (AP).

Spent mellom Trump og Pentagon

Milleys uttalelser kommer i kjølvannet av et allerede anspent forhold mellom topper i Forsvarsdepartementet og Det hvite. Trumps trussel i forrige uke om å bruke føderale styrker for å slå ned uro og demonstrasjoner etter Georg Floyds død fakt ikke i god jord i Pentagon.

Etter at demonstranter var fjernet fra Lafayette Square-området ledet Trump en prosesjon som ved siden av Milley også inkluderte forsvarsminister Mark Esper.

Esper har ikke «angret» på sin deltagelse i hendelsen, men sa på en pressekonferanse i forrige uke at han ikke skjønte helt hva som skulle og at han trodde de skulle inspisere skadene på torget og på kirken og «mingle» med representanter for Nasjonalgarden.

Da Esper 3. juni fortalte reportere at han hadde argumentert mot at Trump skulle bruke soldater mot demonstrantene ble han innkalt til et møte med Trump.

Her holder Donald Trump opp bibelen.

Les mer om

  1. Trump