Briter vil fjerne minnesmerker over koloniherrer og slaveeiere

Oxford: Studenter krever at universitetet i Oxford fjerner en statue av Cecil Rhodes. Rhodes var sentral i det britiske imperiets aktiviteter i sørlige Afrika.

Studentkampanjen «Rhodes Must Fall» har pågått siden 2015, men har fått større aktualitet i forbindelse med til den globale bevegelsen mot rasisme som har skutt fart etter drapet på afroamerikanske George Floyd i USA. Gruppen ser statuen som et symbol på rasisme.

Bristol: Kravet fra studentene følger etter at en statue av slavehandler Edward Colston søndag ble veltet av demonstranter i byen Bristol. Colstons handel med slaver var en viktig inntektskilde for Bristol på 1600-tallet.

Antwerpen: En statue av kong Leopold II er fjernet i den belgiske havnebyen Antwerpen bare dager etter at antirasistiske demonstranter helte maling på den.

Statuer av kongen som regjerte fra 1865 til 1909, har igjen vært mål for protester, aktivisme og hærverk. Fra 1885 var han også enehersker over det som i dag er Kongo. Kolonien var kongens personlige eiendom, men ble styrt så brutalt at den belgiske staten overtok i 1908.