Datteren til Angolas ekspresident siktet for svindel

Milliardæren Isabel dos Santos, datteren til Angolas tidligere president, er siktet for hvitvasking i forbindelse med styrevervet i oljeselskapet Sonangol.

Isabel dos Santos er forretningskvinne og datter av Angolas tidligere president. Hun anses for å være Afrikas rikeste kvinne, men nå anklages hun for å ha tømt den angolanske statskassen for å bygge sitt eget imperium.

– Isabel dos Santos er siktet for vanstyre og underslag av midler under hennes ansettelsesperiode i Sonangol, og er dermed i første omgang siktet for hvitvasking, skadelig styring, forfalskning av dokumenter, i tillegg til andre økonomiske forbrytelser, opplyser statsadvokat Helder Pitta Gros.

Sonangol er Angolas statskontrollerte oljeselskap, der dos Santos tidligere var leder.

I forrige måned sperret angolanske påtalemyndigheter bankkontoene og verdipapirene til dos Santos og hennes kongolesiske ektemann Sindika Dokolo.

Gravejournalistsamarbeidet ICIJ har også publisert en rekke dokumenter som skal vise at den 46 år gamle forretningskvinnen har syltet ned flere hundre millioner dollar på kontoer i utlandet. Pengene kommer ifølge ICIJ fra lån og kontrakter som er gitt til den angolanske staten.

Dos Santos avviser anklagene i flere Twitter-meldinger skrevet på både engelsk og portugisisk. Her anklager hun blant annet journalistene for løgn.

Magasinet Forbes anslo i fjor at hun var god for en formue på 2,2 milliarder dollar, som tilsvarer nesten 20 milliarder kroner.