Verden

Global klimaprotest innledet på New Zealand

Titusener av demonstranter samlet seg i byer på New Zealand der de krever klimahandling. I hele verden er det varslet protester fredag.

Det arrangeres klimaprotester over hele verden fredag. Protestene ble innledet i New Zealand. AP / NTB scanpix

 • NTB

I tillegg til at mange ungdommer skolestreiket, droppet også flere voksne jobb for å delta i klimaprotestene på New Zealand. Fredagens demonstrasjon var landets første såkalte generasjonsuavhengige klimastreik.

Protestene, som startet på formiddagen, ble holdt i mer enn 40 byer rundt om i landet.

I hovedstaden Wellington møtte over 40.000 opp foran parlamentet, mange med plakater med slagord og med beskjed om at regjeringen må gjøre mer for å begrense klimaendringene. Ansamlingen av folk foran parlamentsbygningen er den største på mange år, skriver New Zealand Herald.

– Slutt å høre på hva de sier, se på hva de gjør, fortalte Luke Wijohn, organisatoren bak klimastreiken i Auckland, til de oppmøtte.

Thunberg i Canada

I en rekke land i verden er det ventet klimademonstrasjoner fredag.

Den svenske klimaaktivisten Greta Thunberg, som har engasjert ungdommer verden over med sin klimastreik, skal delta i en demonstrasjon i Montreal i Canada. Landets statsminister Justin Trudeau skal også delta.

Også i Norge er det ventet protester en rekke steder i landet. Foran Stortinget vil demonstrasjonen starte klokken 11.

Anslagsvis 40.000 møtte opp foran parlamentet i Wellington på New Zealand. Det er en største ansamlingen av folk foran parlamentet på flere år, ifølge New Zealand Herald. AP / NTB scanpix

– Utrolig

Skolestreikkoordinator Sophie Handford sa i før demonstrasjonene i New Zealand at voksne fra mer enn 90 selskaper var ventet å delta sammen med ungdommene. Selskapene er blitt med i en allianse kalt «Ikke business som vanlig».

– Selskapene er blitt med i løpet av de siste dagene. Det er utrolig, sier Handford.

De aller fleste som deltok i Wellington, var skoleelever. De møtte opp til tross for fungerende statsminister Winston Peters' beskjed om at de ikke må gå glipp av skolen.

Tirsdag uttalte Peters at alle som planla å demonstrere fredag, heller burde møte opp på skolen for å lære alt de trenger å vite om klimaendringer for å «se hva regjeringen gjør».

Utdanningsminister Chris Hipkins mener det er opp til foreldre og skoler å bestemme om barn skal få lov til å klimastreike.

Under demonstrasjonen leverte ungdommene et åpent brev til regjeringen med over 11.000 signaturer der de ber landet om å erklære klimakrise og begynne å bygge økonomien på fornybar energi.

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Les mer om

 1. Klima
 2. New Zealand
 3. Greta Thunberg

Relevante artikler

 1. VERDEN

  Trolig historiens største: Ungdommer i 2600 byer klimastreiker nå

 2. VERDEN

  Greta Thunberg: Håper dette blir et vendepunkt

 3. VERDEN

  Thunberg i klimamarsj i Canada: – En kompliment at folk vil kneble oss

 4. NORGE

  Flere tusen brølte for klimaet

 5. NORGE

  Mange tusen demonstrerte mot rasisme: – Må gjøre ord til handling

 6. VERDEN

  Opptøyer etter at politiet grep inn mot demonstranter i Göteborg. Flere pågrepet, ifølge politiet.