Verden

WHO innstiller forsøk med hydroksyklorokin mot covid-19

Utprøving av malariamedisinen hydroksyklorokin i behandlingen av covid-19 stanser inntil videre i Norge og resten av landene som deltar i WHOs studie.

En apoteker viser fram en pakke hydroksyklorokin-piller i Mumbai. Nå stanser WHO midlertidig utprøvingen av malariamedisinen i behandling av covid-19.
  • NTB-AFP-AP
USAs president Donald Trump forteller her på en presseseanse 18. mai at han tar både sink og hydroksyklorokin.

Kliniske tester av hydroksyklorokin og klorokin i behandlingen av virussykdommen har i samarbeid med Verdens helseorganisasjon (WHO) pågått i en rekke land, inkludert Norge.

Forrige uke kom en stor studie som tydet på at slik medisinering av covid-19-pasienter kan øke dødsrisikoen. Disse funnene er årsaken til at forsøkene settes på vent, opplyser WHO-direktør Tedros Adhanom Ghebreyesus på en pressekonferanse mandag.

I mellomtiden skal «sikkerheten gjennomgås», tilføyer WHO-direktøren.

Hjerteproblemer

Tedros understreker at bekymringen knyttes til medisinering av covid-19-pasienter og at hydroksyklorokin og klorokin fortsatt godtas i behandling av pasienter med malaria eller autoimmunsykdommer.

De WHO-støttede kliniske testene skal nå fortsette med andre behandlinger med blant annet remdesivir, som først ble prøvd ut på ebolapasienter.

Den ferske studien som ble publisert i forskningstidsskriftet The Lancet sist fredag, viser at malariamedisinene hydroksyklorokin og klorokin er uten effekt på koronaviruset. I stedet tyder funnene på økt risiko for alvorlige hjerteproblemer og økt dødsrisiko.

Statlige oppkjøp

Uttalelser fra USAs president Donald Trump og flere andre kjente personer har bidratt til mye omtale av legemidlene. Enkelte regjeringer har kjøpt opp store partier i håp om at de kan hjelpe mot koronaviruset.

Medisinene er også testet ut på pasienter på rundt 20 sykehus i Norge siden mars, blant dem Oslo universitetssykehus, St. Olavs hospital og Sykehuset Levanger.

– Nå stopper man med hydroksyklorokin for å kunne gjøre opp effekten i WHO-studien og andre pågående kontrollerte studier som til sammen har inkludert mange tusen pasienter, sier professor Pål Aukrust ved Oslo universitetssykehus til NTB. Aukrust leder den norske delen av WHO-studien.

Hydroksyklorokin brukes normalt til å behandle leddgikt, samt til å hindre og behandle malaria. Klorokin brukes også mot malaria. Begge medikamentene kan ha alvorlige bivirkninger, spesielt ujevn hjerterytme.

Trump-medisin

Tidligere i mai vakte det stor oppsikt da president Trump sa at han tar malariamedisinen hydroksyklorokin jevnlig i den tro at det skal beskytte mot å få covid-19. Det til tross for at både amerikanske helseeksperter og EU har advart mot medikamentene på grunn av de alvorlige bivirkningene.

Den siste tiden er det også registrert en økning i ulovlig innførsel av medikamentet til Norge.

Forskerne bak studien som ble publisert i The Lancet, har undersøkt journalene til 96.000 koronasmittede pasienter på hundrevis av sykehus. De fant at medisinene hadde null effekt, samtidig som de faktisk økte risikoen for at pasientene døde.

Les mer om

  1. Koronaviruset
  2. Koronaviruset
  3. Malaria
  4. Verdens helseorganisasjon (WHO)
  5. Medisin
  6. Donald Trump