Ny pave er valgt

VATIKANET (Aftenposten.no) Det kommer hvit røyk ut av pipen i vatikanet.

Hvit røyk stiger fra Vatikanet og bekrefter at en ny pave har blitt valgt.

Siste: Argentinske Jorge Mario Bergoglio er ny pave.

Det er foreløpig ikke offentliggjort hvem den nye paven er. Ifølge NTB kommer det en kunngjøring om kort tid.

Navnet på paven blir kunngjort fra balkongen på Peterskirken. Deretter vil den katolske kirkes nye overhode holde sin første tale og velsigne de frammøtte på Petersplassen.

Akkurat nå marsjerer et korps inn på Petersplassen. Det kommer trommemarsjer fra flere kanter. Stemningen er høytidelig og oppstemt. Kirkeklokkene ringer og folk jubler over den hvite røyken som siver ut av den lille pipen. Folk seg sammen foran balkongen.

— Den er hvit!, roper folk til hverandre.

— Dette er historie. Vi er veldig spente. Det er utrolig, sier Laura og Cecilia, som kom rett fra jobb til Petersplassen og fikk se den hvite røyken.

Rask avgjørelse

Det såkalte konklavet ble satt etter at pave Benedikt XVI abdiserte 28. februar etter nesten åtte år som den katolske kirkes overhode.

Onsdag formiddag strømmet folk med paraplyer til Petersplassen for å vente på hvit eller sort røyk fra pipen. Valget startet tirsdag formiddag.

De 115 kardinalene brukte bare et drøyt døgn på å stemme fram den nye paven. Mange hadde ventet at det ville ta kanskje to eller tre dager, skriver NTB.

– Jeg hadde overhodet ikke ventet at dette skulle komme så fort. Det kom veldig brått på, sier pater og informasjonsansvarlig i Oslo katolske bispedømme, Pål Bratbak til NTB.

Han tror at den raske avgjørelsen kan tyde på at kardinalene har samlet seg rundt en av de store favorittene.

Den raske avgjørelsen kan også skyldes at et stort antall navngitte kandidater ble mye omtalt i mediene på forhånd.

Italiensk eller afrikansk?

En som nevnes som en het kandidat til å bli ny pave, er erkebiskopen av Milano, Angelo Scola.

Scola er sammen med blant andre den afrikanske kardinalen Peter Turkson bookmakernes favoritt i pavevalget.

En rekke andre kandidater kan du lese om her.

115 kardinaler har siden tirsdag ettermiddag sittet samlet i Vatikanet, der de har stemt fram den nye paven gjennom flere avstemningsrunder.

Slik foregår seremonien

Idet det er klart at tilstrekkelig flertall er oppnådd, applauderer kardinalene. Så kalles kardinalkollegiets sekretær og den pavelige seremonimester inn, og kardinalkollegiets dekanus henvender seg til den utvalgte med følgende ord:

– Acceptasne electionem canonicam in Summum pontificem de te factam?

Oversatt til norsk: «Aksepterer du ditt kanoniske valg til pave?»

Konklavet – altså forsamlingen av kardinaler – oppløses når det bekreftende svaret kommer:

– Accepto («Jeg aksepterer»).

Så får han et spørsmål om hvilket navn han velger som pave. Når han har akseptert og erklært sitt nye navn, vil dette bli skrevet ned av den pavelige seremonimester og bevitnet av to assistenter.

«Tårerommet»

Den nye paven føres deretter inn i «tårerommet» der han venter på at en skredder fra firmaet Gamarelli kommer for å finjustere en av de mest passende pavedraktene.

Det henger tre drakter klare, en liten, en middels og en litt større. Så iføres han pavesutanen (den hvite drakter), får et passende par røde pavesko (det er laget 7 størrelser allerede som står klare). Så får han den hvite kalotten på hodet og en antikk stola rund halsen.

Så blir den nye paven ført tilbake til det sixtinske kapell der han mottar Fiskerens ring.

Alle de andre kardinalene kommer frem en og en, og som en hyllest og i respekt og lydighet overfor Kirkens nye overhode, kysser de hans ring.

Mottar hyllest på balkongen

Etter dette blir han ført ut til balkongen over Peterskirkens hovedinngangsdør. Her blir det annonsert at Kirken har fått en ny pave; «Habemus Papam».

Den nye paven trer da frem og mottar folkets hyllest og lyser velsignelsen «urbi et orbi» (over byen og verden). Etter dette blir han ført til paveleiligheten.

Noen dager senere finner det sted en insettelsesseremoni i Peterskirken.

Folkemengden i Vatikanet jubler etter at den nye paven ble valgt.