Dette er Assads plan bak Aleppo-angrepet

Intens bombing følges opp med bakkeangrep i Aleppo. Fremgangen kan ha styrket Bashar al-Assads tro på full seier i hele Syria.

En mann som er blitt skadet i et bombeangrep i den opprørskontrollerte delen av Aleppo blir båret bort på en båre. Bildet er skaffet til veie av gruppen som kaller seg De hvite hjelmene, som har som sin hovedoppgave å hente skadede personer ut av sammenraste hus for så å frakte dem til sykehus.

Klokken er tre om natten og det er i ferd med å danne seg en kø foran et bakeri i den opprørskontrollerte bydelen Al Maadi i Aleppo. Da slår en salve med artillerigranater ned og minst seks mennesker blir drept.

Bilder som er lagt ut på sosiale medier, viser brød med blodflekker som ligger utover bakken.

En time senere, natt til onsdag denne uken, slipper jagerfly bomber over det største sykehuset i den opprørskontrollerte bydelen.

– Ting som raste ned fra taket havnet oppå pasientene i intensivavdelingen, opplyser røntgenlegen Mohammad Abu Rajab til Reuters.

Bombingen førte til at to syke pasienter døde, opplyser sykehuspersonell til nyhetsbyrået AP.

Bakkeoffensiv i Aleppo

De syriske regjeringsstyrkene og deres russiske allierte har trappet opp bombingen av storbyen Aleppo og nå kommer meldingene om at den syriske hæren og deres allierte følger opp med en bakkeoffensiv mot de opprørskontrollerte bydelene i Aleppo.

– Opprørere slåss mot regjeringsstyrker på flere fronter i Aleppo onsdag, opplyser en talsmann for opprørerne til Reuters.

Syriske styrker gjennomfører nå det mest omfattende angrepet hittil mot de opprørskontrollerte områdene, i et forsøk på å erobre byen som er nøkkelen til å avslutte krigen, melder nyhetskanalen Al Jazeera.

En syrisk militær tjenestemann sa onsdag til AFP at de hadde erobret Farafra-distriktet og at dette var en fortsettelse av operasjonene som inkluderer bombingen, artilleribeskytning og bakkeangrep.

Artikkelen fortsetter under bildet

Det flate syriske brødet ligger strødd ut over plassen foran et bakeri i det opprørskontrollerte Bab al-Maqam-distriktet i Aleppo. En person som ble drept i et artilleriangrep natt til onsdag ligger død på bakken.

Derfor er Aleppo viktig for Assad

250.000 mennesker er fanget i de opprørskontrollerte delene av storbyen Aleppo. Hundrevis er blitt drept de siste ukene etter at våpenhvilen i Syria brøt sammen. Mens diplomatene sliter med å finne en vei til en ny våpenstillstand, anklages Syria og Russland for å utnytte situasjonen til å forsøke å erobre Aleppo, byen som før krigen startet hadde 3 millioner innbyggere og var Syrias største.

Aleppo er viktig for president Bashar al-Assads strategi for å avslutte krigen fordi en erobring av byen vil kunne gi hans støttespillere en viktig seier, og hans motstandere en psykologisk knekk, sa to syriske forskere til Al Jazeera tidligere i år.

– En seier for regjeringshæren i Aleppo vil kunne overbevise opprørerne om at regimet ikke kommer til å kollapse med det første. Regimet håper det vil føre til at opprørerne vil komme til forhandlingsbordet med mer realistiske krav, sa forskeren Ammar Waqqaf til Al Jazeera.

Hans kollega Kheder Khaddour la til at regjeringshæren ikke har noen illusjoner om at de kan slå ned opprøret militært, men at regjeringshæren systematisk forsøker å avgrense opprørerne til lommer som er isolert fra hverandre. Det vil igjen kunne føre til at regimet kan gå styrket til forhandlingsbordet.

Et kappløp for å ta territorium

Offensiven for å erobre Aleppo kan også være en del av et kappløp for å erobre viktig territorium, tror orlogskaptein Thomas Slensvik ved Forsvarets høgskoles mediegruppe.

– Aleppo er den største byen i nord og viktig for kontrollen over hele området rundt, sier Slensvik.

Ønsket om å erobre territorium kan være begrunnet med et ønske om å gå styrket inn i fredsforhandlinger, men det kan også være forberedelser for nye militære offensiver.

– Assad har sagt at han ser for seg at han skal gjenerobre hele Syria, og det kan være at han tror at han i løpet av noen år kan klare det, sier Slensvik. Hvorvidt han vil kunne fortsette avhenger av støtten fra Russland og fra Iran, som tar en del tap på bakken i Syria.

Det vil også avhenge av hva opprørernes støttespillere gjør. Det er allerede kommet meldinger om at opprørerne har fått flere rakettvåpen fra sine støttespillere i regionen.

Menn som er blitt skadet i krigføringen i Aleppo får hjelp ved en helseklinikk lørdag 24. september.

– Det lukter ikke fredsforhandlinger av dette

– Dette ser ut som et forsøk på å erobre hele Aleppo og på å vinne hele krigen, sier Henrik Thune, påtroppende direktør i Norsk Ressurssenter for Fredsbygging (NOREF).

Han tror også storoffensiven i Aleppo kan være et forsøk på å skaffe seg en sterk posisjon før fredsforhandlinger.

– Det er ikke så godt å vite hva som skjer i Assads hode, men det lukter ikke fredsstrategi av dette, det lukter mer av et forsøk på å vinne krigen, sier Thune.

Han sier det store bakteppet er kampen for å redusere Den islamske staten og den Al-Qaida-tilknyttede gruppen som tidligere var kjent som Al Nusra.

– Alle har akseptert at Assad vil få en rolle. USA har latt Russland bli en ledende aktør. Det kan på lang sikt bli en belastning for Russland, fordi de får et ansvar for å finne en løsning.