Lærere ved Moskvas toppskole hadde i årevis sex med elevene sine. Nå krangler foreldre om det er greit.

I årevis ble elevene truet til å skjule hemmeligheten. Nå har saken utløst en enorm debatt i Russland om kvinnesyn og skolesystem.

Foreldre og elever demonstrerer utenfor Moskvas beste skole sist helg. Årsaken er avsløringen av hvordan lærere hadde seksuelt forhold til elever.
  • Per Anders Johansen

– I mer enn 16 år visste vi at historielæreren hadde forhold til skolejentene, skrev journalisten Ekaterina Kronhaus på sin Facebook-side.

– En ganske pen mann, smart, ironisk og sjarmerende. Ikke rart vi falt for ham. Årene gikk, vi ble eldre. Han fikk nye kjærester, alle like unge.

Den siste uken har mer enn 10 tidligere skoleelever stått frem og sagt at de hadde et seksuelt forhold til historielæreren – og andre lærere.

Saken har utløst en enorm debatt i russiske sosiale medier om kvinnesyn, et autoritært skolesystem og hva som skjer når ingen våger å kritisere.

Rektoren for Skole nr. 57 åpnet skolen i Moskva noen steinkast fra Kreml. Tirsdag trakk han seg etter avsløringene om hvordan flere lærere hadde seksuelt forhold til elever i 16-årsalderen.

Alle visste hva som skjedde ved Moskvas beste skole

– Alle visste om det, ingen gjorde noe, skriver en tidligere lærer og støttet jentene. Hun ble presset til å slutte,

«Skole nr 57» ligger bare et par hundre meter fra Kreml, og er en Russlands mest prestisjefylte videregående skoler.

Her går barna til flere av de mektigste familiene i Moskva.

– Skolen fikk utvikle seg til et sted hvor læreren brukte klassen til sitt personlige harem, slår avisen Komsomolskaja Pravda fast.

Skole 57 er nå satt under etterforskning etter at over 10 skoleelever har stått frem med historier om hvordan lærerne innledet seksuelt forhold med elevene på skolen. Tre lærere har sluttet allerede.

Plukket nye kjæreste når jentene ble 18

Jentene og guttene ble truet med at de ville miste skoleplassen hvis de snakket.

Skolen er så populær at det er over hundre søkere for hver skoleplass.

– Jeg følte meg presset. Læreren sa at skolen måtte stenge hvis jeg fortalte om det, skriver en av de tidligere elevene på Facebook.

– Da jeg ble 18 år, fant læreren en ny 16-åring i 11. klasse.

– Jentene er 16, og da er alt lov

I helgen demonstrerte et par hundre elever, foreldre og naboer – paradoksalt nok mot jentene og til støtte for rektor.

«Noen prøver å ødelegge vår flotte skole innenfra. Forsvar vår skole», skrev en mamma, og samlet 1200 underskrifter til støtte for skoleledelsen.

«Jentene er 16 år, og da er dette lov. De er ikke barn lenger», lød en av motreaksjonene ifølge Komsomolskaja Pravda.

«Sex med barn er ikke bra, men dette skjer jo ved de fleste skoler», skrev en annen.

Første skoledag i Russland i forrige uke ble feiret med brask og bram. Russland har ett av verdens beste skolesystemer, men står nå overfor en alvorlig krise.

Russisk skolekrise

Skolesystemet i Russland er pekt ut som et av verdens beste, på 13. plass ifølge Pearson-rangeringen til Economist, foran for eksempel Norge, Sverige, Frankrike og USA.

Læreryrket og skolen har høy anseelse.

Nå står den russiske skolen overfor en dyp krise etter to år med store kutt. De offentlige budsjettene er redusert med opp til 40 prosent, lønningene er kuttet og foreldre må betale «ekstra».

Flere år med korrupsjon i skolen har ført til resultatjuks, favorisering av «systemlojale» lærere og falske doktorgrader.

Skolene er også pålagt å oppdra mer «patriotiske» og «lydige» elever.

Ingen våget å si fra

– Ingen av barna har klaget, svarte skoleledelsen da de første jentene sto frem.

Det kan skyldes at «Skole nr. 57» hadde gitt den anklagede historielæreren ansvaret for skolens disiplinærregler. Dersom elevene ville klage, måtte de gå til ham.

Læreren sluttet i sommer og flyttet øyeblikkelig til Israel, rett før etterforskningen av skolen startet.

– Dette er idioti og ignoranse

Komsomolskaja Pravda, som ellers er et talerør for Kreml og makthaverne, har gått kraftig til angrep på holdningene som har kommet frem.

– Idioti og ignoranse, skriver avisens kommentator om all støtten historielæreren og skolen har fått.

– Lærere skal ikke ha et seksuelt forhold til elever som er helt avhengig av dem. Når folk ikke forstår dette, viser saken at vårt samfunn trenger opplysning, konkluderer avisen.

Moskvas mektigste lærte barna å tie

Skolen er ekstra populær i det jødiske miljøet i Moskva, og både historielæreren og rektoren er jødiske. Jentene og de tidligere elevene som har fortalt om det de har opplevd, er også anklaget for å nøre opp om antisemittisme.

Flere peker også på at mange av elevene er barn av fremtredende journalister.

Journalist Ekatarina Kronhaus prøvde først å få to aviser til å skrive om saken, men ble overtalt til å la være.

– I redaksjonen var det foreldre som også hadde barn på skolen, skrev hun.

President Vladimir Putin markerte første skoledag i forrige uke ved å besøke en skole og snakke med elevene. Russisk skole sliter med store kutt som følge av den økonomiske krisen.

Skoleskandale får følger

Nå skal skolen granskes av den beryktede «etterforskningskomiteen». I tillegg skal myndighetene lage nye etiske regler. Tirsdag trakk rektoren seg fra jobben, og ba skolejentene om unnskyldning.

– Jeg skal ærlig innrømme at jeg først ikke trodde det var sant. I stedet burde jeg handlet og varslet etterforskningsmyndighetene. Det er ingen tvil om at ofrene her er barna som ble trukket inn i helt uakseptable og umoralske forhold. Jeg vil alltid føle skyld for det, skriver rektoren.