Verden

Nordmann pågrepet for pedofili i Gambia

GAMBIA/OSLO (Aftenposten.no): Overgrepsdømt nordmann er pågrepet i Gambia med seks smågutter på soverommet. Den yngste bare tre år gammel, ifølge gambisk TV.

Den 45 år gamle nordmannen er pågrepet, mistenkt for overgrep mot smågutter. Mannen ble vist frem på gambisk TV i forbindelse med arrestasjonen.
  • Fred C. Gjestad
  • Gambia

Har du tips om denne saken? Send en e-post til 2286@aftenposten.no; eller ring Aftenposten.no på 02286. Du kan også sende SMS/MMS til 2286.

En norsk 45-åring ble søndag kveld pågrepet etter at gambisk politi gikk til aksjon mot huset der han bodde på vestkysten av Gambia, ifølge den gambiske TV-stasjonen GRTS.

— Vi aksjonerte mot mannens bolig i landsbyen der han bor ved 20.30 tiden, forteller politiets talsmann Yerro Mballow til den nasjonale TV-stasjonen.

Nordmannen er arrestert, mistenkt for pedofili. I Norge er mannen tidligere dømt til flere års fengsel for overgrep mot barn.

Konsul Robert Hardmark. FOTO: SVEND OLE KVILESJØ

Vil besøke nordmannen i fengsel

Konsul Robert Hardmark ved det norsk-svenske konsulatet i Gambia bekrefter å ha sett nyhetssendingen på Gambia Radio and Television Services (GRTS) at en norsk mann er pågrepet i Gambia, mistenkt for pedofili.

— Etter å ha sett TV-innslaget som Aftenposten bragte meg, kommer jeg til å kontakte politiets hovedkvarter i Banjul, sier Hardmark.

Konsulen planlegger et snarlig besøk hos pågrepne for å forsikre seg om at hans rettigheter blir ivaretatt.

Arrestasjonen av nordmannen var en av hovedsakene på de nasjonale gambiske nyhetene mandag kveld. 45-åringen ble identifisert som «[fornavn] from Norway» og video av mannen stående foran en brun vegg ble brukt som illustrasjon.

- Funnet med seks gutter

- På soverommet i leiligheten fant politiet 45-åringen sammen med seks gutter i alderen tre til ti år, fortalte Mballow til GRTS.

I tillegg skal gambisk politi ha funnet en rekke minnekort med det de kaller «usømmelige bilder».

Gambisk politi har beslaglagt disse minnepennene, som visstnok skal være fulle av det de kaller «usømmelige bilder». FOTO: GTRS/SVEND OLE KVILESJØ

Betalte klær og skole

— Det som er trist, er at to av barna som ble funnet sammen med mannen, er barn som bor i samme leilighetskompleks som mannen. Barna har fått tillatelse av sine familier til å sove hos mannen, forteller Mballow.

45-åringen skal ha betalt for både skolegang og klær til barna.

— Vi oppfordrer alle foreldre til å passe på barna sine, og ikke ha nærkontakt med voksne de ikke kjenner, sier politiets talsmann Mballow.

Strafferammen for seksuelt overgrep mot barn i Gambia begått av en turist er 14 års fengsel. Produksjon av barnepornografi kan straffes med inntil fem års fengsel.

Tips fra Kripos

Mannen ble pågrepet etter at norsk politi hadde sendt en bekymringsmelding til gambisk politi.

- Vi har fått en bekreftelse fra konsulen i Gambia at den pågrepne er samme person som vi har sendt bekymringsmelding om, sier Kari-Janne Lid, leder for sedelighetsavsnittet ved Oslo politidistrikt, til Aftenposten.no.

Dømt for overgrep i Norge

45-åringen er dømt for flere overgrep mot mindreårige gutter i Norge, deriblant sin egen sønn. Han er også dømt for å ha tatt bilde av nakne smågutter på badestrand og å ha forgrepet seg på en åtte år gammel gutt. Han er i to ulike rettssaker her hjemme dømt til henholdsvis ett år og ti måneder og to og et halvt års fengsel for overgrepene.

Kripos har bekreftet overfor Aftenposten at de har sendt en bekymringsmelding til Interpol i Gambia i forbindelse med en pågående etterforskning i Norge. Denne bekymringsmeldingen skal, ifølge GRTS, være årsaken til at gambisk politi aksjonerte mot mannens bopel.

45-åringen skal være godt kjent i det gambiske miljøet i Norge. Han er etnisk norsk, men pleier å oppholde seg store deler av året i Gambia. Han skal ha vært i det afrikanske landet i drøyt to måneder da han ble pågrepet.