USAs tidligere forsvarsminister Donald Rumsfeld (88) er død

USAs tidligere forsvarsminister Donald Rumsfeld er død, opplyser familien i en uttalelse. Han ble 88 år gammel.

Donald Rumsfeld er død, opplyser familien hans. Her under en seremoni på et minnested ved Pentagon i 2019.

– Det er med stor sorg at vi deler nyheten om Donald Rumsfelds bortgang, opplyser familien i en uttalelse.

Han døde med familien samlet rundt seg i Taos i delstaten New Mexico, der han bodde.

Rumsfeld var forsvarsminister i USA i to perioder. Først mellom 1975 og 1977 under president Gerald Ford og deretter under George W. Bush mellom 2001 og 2006. Republikaneren regnes som en av hovedarkitektene bak Irak-krigen og USAs kamp mot internasjonal terrorisme.

Han ble etter hvert utsatt for sterk kritikk fra både politikere og militære og gikk av etter kongressvalgene høsten 2006.

Fire presidenter

George W. Bush og Donald Rumsfeld under en seremoni på et minnested ved Pentagon i 11. september 2008.

Rumsfeld ble første gang valgt inn i Representantenes hus fra delstaten Illinois i 1963 og tjenestegjorde under fire presidenter.

Bare ni måneder inn i hans andre periode som forsvarsminister skjedde terrorangrepene 11. september.

Rumsfeld ble en polariserende figur på 2000-tallet. Gjennom krigføringen i Afghanistan og Irak ble han kjent som en kompromissløs politiker med en konfronterende stil mot politisk opposisjon, samt både allierte og fiender internasjonalt.

Bush: – Uuttømmelig energi

Bush minnes Rumsfeld som en «veldig god mann».

– En intelligent mann med integritet og nesten uuttømmelig energi, en mann som aldri bleknet før tøffe avgjørelser og som aldri snek seg unna ansvaret, sier han i en uttalelse.

Historien vil nok huske ham for de ekstraordinære prestasjonene gjennoms sine seks tiår i offentlighetens tjeneste, skriver familien i en uttalelse.

– [Vi] vil huske hans urokkelige kjærlighet for sin kone Joyce, hans familie og venner, og integriteten han tok med seg til et liv dedikert til sitt land.