Han kan ta Labour i havn

David Miliband seiler opp som favoritt til å overta dersom Gordon Brown trekker seg som partileder.

David Miliband kan bli den neste Labour-lederen. Her er han i Shanghai for å se på den britiske Expo-paviljongen.
  • Kristoffer Rønneberg

Den britiske utenriksministeren har lenge vært ansett som en av flere kronprinser i det britiske Labour-partiet. De siste dagene er det blitt stadig tydeligere at han har sikret seg støtte fra flere mektige folk i ulike deler av partiet, skriver flere britiske medier fredag.

Tidligere statsminister Tony Blair og den svært mektige næringsministeren og «edderkoppen» Peter Mandelson skal være blant 44-åringens tilhengere, skriver The Sun, som på tross av sitt rykte er en avis med gode kilder.

— Mandelson gikk bak Browns rygg

Utad har Miliband selvsagt støttet partileder og statsminister Gordon Brown, men mye tyder på at den unge statsråden har begynt å legge planene for hva som kan skje dersom Gordon Brown påtar seg ansvaret for det dårlige valgresultatet ved å gå av som partileder. Presset blir stadig større for at Brown skal gi seg.

Ser du ham, er det lett å bli litt småforelsket.
Hillary Clinton, om David Miliband

Brown kan også bli nødt til å gå dersom dette stilles som et krav fra Liberaldemokratene for å delta i en eventuell koalisjonsregjering med Labour. Partileder Nick Clegg har aldri lagt skjul på at han misliker Brown, og han har også hintet om at det er uaktuelt å samarbeide med Labour uten at partilederen byttes ut først.

Peter Mandelson skal allerede ha gått bak ryggen på Brown for å innlede samtaler med Clegg om et mulig samarbeid, skriver Tribune Magazine.

Men det dårlige valgresultatet for Liberaldemokratene betyr trolig at Toryene får prøve å danne regjering først, noe også Clegg

Les også

Clegg vil la Cameron få sjansen

.

Støtte fra venstresiden

Miliband får konkurranse internt i partiet dersom Brown skulle gi seg som partileder. Utdanningsminister Ed Balls og innenriksminister Alan Johnson er blant konkurrentene til den gjeve jobben, men mye tyder på at Miliband er den som ligger best an.

Labour-nestleder Harriet Harman kan også være aktuell, men mangler angivelig den samme støtten i partiet som Miliband har klart å skaffe.

Fredag hintet flere aviser, deriblant The Telegraph, om at Miliband nå blir støttet av Jon Cruddas, en mektig politiker på venstresiden i partiet.

Dersom Cruddas, som selv er blitt nevnt som en mulig kronprins, skulle stille seg bak Miliband, vil det være av stor betydning for utenriksministeren. Cruddas har nemlig sin base i fagforeningene, der Miliband tidligere har hatt lite støtte.

Lav odds for Miliband

Bookmakerne er også enige i at Miliband ligger best an til å overta dersom Brown tar sin frakk og går. Hos Ladbrokes er oddsen helt nede i 2, mens den fremste utfordreren, Alan Johnson, gir ni ganger pengene tilbake dersom han blir Labours neste partileder.

Den samme oddsen har Milibands bror, Ed, som i dag er landets energi— og klimaminister.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Norges utenriksminister Jonas Gahr Støre har et tett forhold til David Miliband. Her møtes de i Oslo for to år siden. FOTO: KRISTOFFER RØNNEBERG

London-avisen Evening Standard slår fast at Johnson allerede har besluttet å gi fra seg muligheten til å bli partileder til den neste generasjonen, representert av David Miliband.

Småforelsket Clinton

David Miliband er født i 1965, og har vært et medlem av parlamentet siden 2001. Da Gordon Brown overtok som statsminister etter Tony Blair i 2007, ble den da 41-årige Miliband utpekt som den yngste utenriksministeren i landet på over 30 år.

Miliband anses som en svært dyktig diplomat som har høstet hyllest fra kolleger over store deler av verden. Han har et nært forhold til Norges utenriksminister, Jonas Gahr Støre, og kan også regne USAs utenriksminister, Hillary Clinton, blant sine fans.

— Ser du ham, er det lett å bli litt småforelsket. Han er så strålende, vital, attraktiv og smart, sa Clinton i november i et intervju med The Telegraph.

Twitter: @ronneberg