Søreide kritisk til USAs terrorstempling: – Vil kunne forverre den humanitære situasjonen
Utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) er kritisk til at Trump-administrasjonen terrorstempler Houthi-bevegelsen i Jemen.
Medlemmer av Houthi-bevegelsen fotografert i Jemens hovedstad Sanaa 11. januar. Foto: Khaled Abdullah / X03662
- NTB-Nils-Inge Kruhaug
– Norge er dypt bekymret for at USAs beslutning om å terrorliste Ansar Allah (houthiene) vil forverre den humanitære situasjonen i Jemen, som i utgangspunktet er svært kritisk, sier Søreide.
– Vi frykter også at den amerikanske beslutningen kan få negativ innvirkning på FNs arbeid med å forhandle fram en politisk løsning på konflikten, sier utenriksministeren.
Flere verktøy
USAs avtroppende utenriksminister Mike Pompeo kunngjorde terrorlistingen, som også innebærer skjerpede sanksjoner.
– Dette vil gi flere verktøy for å konfrontere terrorhandlingene som den dødelige og Iran-støttede Houthi-militsen utøver i Golf-regionen, het det i en kunngjøring mandag.
Utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) rette kritikk mot Norges allierte, og mener terrorstemplingen kan forverre situasjonen i Jemen. Foto: Fredrik Hagen
Flere humanitære organisasjoner som driver hjelpearbeid i Jemen, advarte straks mot følgene.
Truer nødhjelpen
Sanksjonene vil true leveranser av livsviktige matvarer, medisiner og drivstoff i det nordlige Jemen, påpekte Flyktninghjelpen.
– En slik beslutning vil være katastrofal for utallige barn og deres familier, som bare så vidt klarer å overleve, sier Redd Barna-bevegelsens president Janti Soeripto.
FN, som senest i desember konstaterte at Jemen kan stå overfor den verste hungersnøden verden har sett på flere tiår, er også sterkt kritiske til Trump-administrasjonens beslutning.
– Beslutningen ventes å få alvorlige humanitære og politiske etterdønninger, sier FN-talsmann Stephane Dujarric.
Bombet i grus
Houthi-bevegelsen tok kontroll over Jemens hovedstad Sana høsten 2014, etter flere år med kaotiske tilstander i landet.
Noen måneder senere gikk Saudi-Arabia til krig mot dem, sammen med De forente arabiske emirater og flere andre land i regionen.
Jemen har vært slagmarken for Midtøstens kalde krig. Nå er det verre enn noen gang.
Koalisjonen har siden, med støtte fra vestlige land som USA og Storbritannia, gjennomført over 20.000 flyangrep og lagt store deler av Jemens infrastruktur i grus.
De forente arabiske emirater har samtidig hatt soldater på bakken og støtter separatister som har erklært selvstyre i sør.
Mange ofre
Over 100.000 mennesker er ifølge Armed Conflict Location & Event Data Project (Acled) trolig drept i løpet av krigen, som til tross for fredssamtaler og enighet om fangeutveksling, har blusset opp den siste måneden.
Syv år gamle Faid Samim er et av svært mange barn som er rammet av alvorlig underernæring på grunn av krigen i Jemen. Her får han behandling på et sykehus i Sanaa. Foto: Khaled Abdullah / X03662
FN kaller Jemen vår tids verste humanitære krise og har gjentatte ganger slått alarm og bedt om mer nødhjelp til landet.
Tilstrekkelige bidrag fra giverland har imidlertid uteblitt, og mot slutten av fjoråret måtte FN halvere matrasjonene til 8 millioner mennesker nord i landet.
Relevante artikler
Utenriksministeren med ny skarp kritikk av Trump-administrasjonen
En boikott i Midtøsten har en svært uønsket effekt. Den gir fienden 100 millioner dollar i året.
En av verdens mest kompliserte konflikter kan utløse den verste hungersnøden på flere tiår
Aftenposten mener: Vest-Sahara ofres på USAs og Israels alter
Saudi-Arabia frykter nye tider under Biden
Marokko er det fjerde arabiske landet som blir venn med Israel i høst. Her er fem grunner til at avtalene er viktige.