Søreide kritisk til USAs terrorstempling: – Vil kunne forverre den humanitære situasjonen

Utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) er kritisk til at Trump-administrasjonen terrorstempler Houthi-bevegelsen i Jemen.

Medlemmer av Houthi-bevegelsen fotografert i Jemens hovedstad Sanaa 11. januar.
  • NTB-Nils-Inge Kruhaug

– Norge er dypt bekymret for at USAs beslutning om å terrorliste Ansar Allah (houthiene) vil forverre den humanitære situasjonen i Jemen, som i utgangspunktet er svært kritisk, sier Søreide.

– Vi frykter også at den amerikanske beslutningen kan få negativ innvirkning på FNs arbeid med å forhandle fram en politisk løsning på konflikten, sier utenriksministeren.

Flere verktøy

USAs avtroppende utenriksminister Mike Pompeo kunngjorde terrorlistingen, som også innebærer skjerpede sanksjoner.

– Dette vil gi flere verktøy for å konfrontere terrorhandlingene som den dødelige og Iran-støttede Houthi-militsen utøver i Golf-regionen, het det i en kunngjøring mandag.

Utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) rette kritikk mot Norges allierte, og mener terrorstemplingen kan forverre situasjonen i Jemen.

Flere humanitære organisasjoner som driver hjelpearbeid i Jemen, advarte straks mot følgene.

Truer nødhjelpen

Sanksjonene vil true leveranser av livsviktige matvarer, medisiner og drivstoff i det nordlige Jemen, påpekte Flyktninghjelpen.

– En slik beslutning vil være katastrofal for utallige barn og deres familier, som bare så vidt klarer å overleve, sier Redd Barna-bevegelsens president Janti Soeripto.

FN, som senest i desember konstaterte at Jemen kan stå overfor den verste hungersnøden verden har sett på flere tiår, er også sterkt kritiske til Trump-administrasjonens beslutning.

– Beslutningen ventes å få alvorlige humanitære og politiske etterdønninger, sier FN-talsmann Stephane Dujarric.

Bombet i grus

Houthi-bevegelsen tok kontroll over Jemens hovedstad Sana høsten 2014, etter flere år med kaotiske tilstander i landet.

Noen måneder senere gikk Saudi-Arabia til krig mot dem, sammen med De forente arabiske emirater og flere andre land i regionen.

Les også

Jemen har vært slagmarken for Midtøstens kalde krig. Nå er det verre enn noen gang.

Koalisjonen har siden, med støtte fra vestlige land som USA og Storbritannia, gjennomført over 20.000 flyangrep og lagt store deler av Jemens infrastruktur i grus.

De forente arabiske emirater har samtidig hatt soldater på bakken og støtter separatister som har erklært selvstyre i sør.

Mange ofre

Over 100.000 mennesker er ifølge Armed Conflict Location & Event Data Project (Acled) trolig drept i løpet av krigen, som til tross for fredssamtaler og enighet om fangeutveksling, har blusset opp den siste måneden.

Syv år gamle Faid Samim er et av svært mange barn som er rammet av alvorlig underernæring på grunn av krigen i Jemen. Her får han behandling på et sykehus i Sanaa.

FN kaller Jemen vår tids verste humanitære krise og har gjentatte ganger slått alarm og bedt om mer nødhjelp til landet.

Tilstrekkelige bidrag fra giverland har imidlertid uteblitt, og mot slutten av fjoråret måtte FN halvere matrasjonene til 8 millioner mennesker nord i landet.