Verden

Publikumsprisen til Gazas tårer

"Gazas Tårer er en film som bør ses, i hvert fall av de som har mage til det", skrev Aftenpostens filmanmelder om Løkkebergs Gaza-dokumentar. Gazas tårer vant publikumsprisen under Gøteborg filmfestival.

Vibeke Løkkebergs dokumentar priset i Gøteborg.

  • Tone B. Værvågen

Publikumsprisen blir kåret blant alle filmene som blir vist under festivalen. Gøteborg filmfestival er en av verdens største publikumsfestivaler og hadde i år 130 000 besøkende.

Regissør Vibeke Løkkeberg og produsent Terje Kristiansen var tidligere i uken tilstede på festivalen. Alle visningene var utsolgt, og publikum deltok i diskusjoner med Løkkeberg og Kristiansen etter visningene, melder Norsk filminstitutt.

"Gazas tårer" hadde verdenspremiere på filmfestivalen i Toronto i fjor høst, og har siden vært vist på en lang rekke filmfestivaler over hele verden. Den har blitt både rist og rost. Aftenpostens filmanmelder skrev blant annet følgende om filmen;

" Gazas Tårer er en opprivende dokumentar som viser nærbilder av krigens lidelser vi ikke har sett før. (. . .) Jeg kan ikke huske sist gang jeg så en film som etterlot meg i en like emosjonelt oppkavet tilstand ." Les anmeldelsen

Fotopris til Kongen av Bastøy

Marius Holst film om guttene på Bastøy forbedringsanstalt, Kongen av Bastøy, fikk Kodak Nordic Vision Award for beste foto.

Filmens fotograf, John Andreas Andersen kunne glede seg obver følgende begrunnelse: "For tydeligheten overfor karakterenes angst og naturens kulde. Den klassiske stilen er ikke lett å håndtere, men den støtter historiens intensitet”.

Også Aftenpostens filmanmelde r var svært begeistret for Andersen fotoarbeid: "John Andreas Andersen har tidligere filmet både Upperdog og Naboer. Her viser han en utsøkt sans for komposisjon og farger, ja, mange av filmens stillsbilder har maleriske kvaliteter." Les anmeldelsen

Kongen av Bastøy er fremdeles å se på norske kinoer, hvor den troner på årets kinotopp med 241 844 besøkende.