Verden

Bombeattentat mot luksushoteller i Jakarta

En norsk kvinne ble lettere skadet etter at to luksushoteller i Indonesias hovedstad Jakarta ble rammet av bombeattentat fredag. Minst ni mennesker er drept, ifølge politiet.

 • Sigrid Anna Eggen

Har du tips om denne saken? Send en e-post til 2286@aftenposten.no eller ring Aftenposten.no på 02286. Du kan også sende SMS/MMS til 2286.

Les også


Fasaden på hotellet Ritz-Carlton ble sprengt i filler natt til fredag norsk tid. Omtrent i samme øyeblikk ble også J.W. Marriott-hotellet rystet av en eksplosjon. Skrot og glassbiter lå strødd utenfor hotellbygningene etter det som ser ut til å ha vært et koordinert terrorangrep.

Indonesiske myndigheter opplyser at ni mennesker er drept i angrepene mot hotellene, og minst fire av dem skal være utlendinger. Én av de drepte kommer fra New Zealand.

Norsk kvinne skadet

Rundt 50 mennesker er skadet, og av disse kommer 16 fra andre land enn Indonesia.

Utenriksdepartementet (UD) bekrefter at en norsk kvinne er blant de skadede. UD skal ha kommet i kontakt med kvinnen da en representant for den norske ambassaden gikk gjennom sykehusets lister over skadede.

— Hun skal være lettere skadet og utenfor fare. Jeg tror hun bare trengte plaster, sier underdirektør Ragnhild Imerslund i UD til Aftenposten.no.

Kvinnen var ifølge Imerslund på forretningsreise, men det er ikke kjent hvor hun oppholdt seg da eksplosjonen fant sted. Det er heller ikke kjent om hun var gjest ved noen av de rammede hotellene.

« Det eneste riktige var å avlyse. Vi må beskytte spillerne våre »
United-manager Alex Ferguson om bombeattentatene.Norske myndigheter jobber fortsatt med å finne ut om flere nordmenn er blant de skadde og drepte etter eksplosjonene.

- Vi holder fremdeles på med å ringe rundt til alle nordmenn vi vet er i byen, sier Imerslund.

StatoilHydro, som er tilstede i Jakarta, opplyser til UD at ingen av deres ansatte var på noen av hotellene da det smalt.

Ambassaden stengt

Den norske ambassaden ligger i nabobygningen til J.W. Marriott Hotel, men ingen derfra ble skadet. Etter det Imerslund kjenner til skal ambassaden heller ikke ha fått materielle skader.

Imidlertid er både den norske og de øvrige nordiske ambassadene evakuert.

— Ambassaden vil være stengt ut dagen, og kontoret er for anledningen flyttet til en annen adresse i Jakarta, sier UDs underdirektør.

For nordmenn som har behov for å ta kontakt med den norske ambassaden i Jakarta bes de om å gå inn på ambassadens nettsider for videre informasjon.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Foto: Dita Alangkara

— Kaos

– Jeg spiste frokost i 16. etasje da jeg hørte en eksplosjon og gikk ned til 1. etasje. Der var det kaos. Jeg så utlendinger som var dekket av blod, mellom tre og fem stykker som var hardt såret, forteller en kvinne ved navn Intan til fjernsynskanalen TV One.

Det tok en stund før politiet kunne fastslå at eksplosjonene ved Ritz-Carlton og Marriott faktisk skyldtes bomber.

– Vi jobber fortsatt med å undersøke det. I øyeblikket holder vi fortsatt på med å hjelpe ofrene, sa Jakartas politisjef Firman Santyabudi til nyhetsbyrået Reuters kort tid etter at eksplosjonene ble utløst.

Noe senere kunne sikkerhetsminister Widodo Adi Sucipto opplyse at det dreide seg om et angrep hvor det var brukt kraftige bomber.

Indonesisk politi opplyser dessuten at de har funnet en udetonert bombe ved Marriot.

Over to timer etter angrepet på hotellene kom det i tillegg meldinger om at minst to mennesker er omkommet i en annen eksplosjon nord i den indonesiske hovedstaden. Det er imidlertid uklart om dette dreier seg om en bombeaksjon.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Foto: REUTERS/SCANPIX

Uniteds stjerner booket inn

Begge hotellene ligger i et fasjonabelt strøk i sentrum av den indonesiske hovedstaden, og de brukes stort sett av forretningsreisende- Etter planen skulle imidlertid også Manchester United bo på Ritz-Carlton foran mandagens treningskamp mot et sammensatt indonesisk lag, ifølge nyhetsbyrået AP. Etter bombeattenatene har laget nå avlyst sin reise til Indonesia.

Foto: SAEED KHAN

— Det er et sjokk for oss alle. Vi fikk nyheten da vi landet, sa Manchester Uniteds manager Alex Ferguson til pressen ved lagets ankomst i Kuala Lumpur ifølge AP.

I utgangspunktet skulle fotballstjernene spille en kamp i Malaysia lørdag, før turen gikk videre til Indonesia.

— Det eneste riktige var å avlyse. Vi må beskytte spillerne våre, sa Ferguson.

Bali-angrepet

Marriott-hotellet ble rammet av en bilbombeeksplosjon i 2003, og den gang ble tolv mennesker drept. Den ytterliggående islamistiske organisasjonen Jemaah Islamiah ble beskyldt for å ha stått bak dette angrepet.

Jemaah Islamiah anklages også for å ha vært innblandet i terrorangrepet på Bali i 2002, som kostet 202 mennesker livet.

Siden begynnelsen av 2000-tallet er en rekke religiøse ekstremister pågrepet i Indonesia, og det er nå flere år siden forrige gang forrige gang landet ble rammet av store bombeaksjoner. Presidentvalget tidligere denne måneden gikk fredelig for seg.

Les også

 1. Les også

  - Terroristene var gjester ved Marriott-hotellet

 2. Les også

  - Hadde det skjedd få minutter før, kunne det gått riktig galt

En skadet kvinne blir bært bort fra Ritz-Cartlon Hotel. Foto: REUTERS/ SCANPIX

De kraftige eksplosjonene sprengte fasaden på Ritz-Carlton i fillebiter. Foto: REUTERS/SCANPIX

Flere artikler

 1. FOTBALL
  Publisert:

  Her skulle Manchester United bodd

 2. VERDEN
  Publisert:

  Dødstallene stiger etter jordskjelv i Indonesia

 3. VERDEN
  Publisert:

  Minst 13 drept i kirkeangrep i Indonesia

 4. VERDEN
  Publisert:

  Kraftig jordskjelv ved Bali

 5. VERDEN
  Publisert:

  Gjemte bombe i ambulanse: 95 drept og 158 skadet i bombeangrep i Kabul

 6. VERDEN
  Publisert:

  Kabul: Først kom en selvmordsbomber på motorsykkel. Da pressen hadde samlet seg, kom en selvmordsbomber til fots.