Tropisk storm inntar Florida

Det tropiske uværet Eta har truffet Florida etter å ha passert Cuba på sin ferd fra Mellom-Amerika, hvor rundt 200 har mistet livet eller er savnet.

Søndag regnet og blåste det i Miami Beach i Florida, en forsmak på Eta som da var på vei fra Cuba. Uværet traff land natt til mandag norsk tid.
  • NTB-AFP

Uværet traff land på Lower Matecumbe, som ligger omtrent midt på øygruppen Florida Keys.

Eta styrket seg over det siste havstrekket mellom Cuba og USA, og vindstyrken ble søndag kveld lokal tid målt til rundt 27,8 meter i sekundet da uværets senter nærmet seg den sørlige delen av Florida.

Det amerikanske orkanvarslingssenteret (NHC) varslet at Eta kunne vokse seg til orkans styrke, og har advart om farlig stormflo, oversvømmelser og kraftig vind.

Floridas guvernør Ron DeSantis erklærte lørdag unntakstilstand i delstatens sørlige fylker, i påvente av uværet. Mandag holdes skoler på Florida Keys stengt, og koronatestsentre blir midlertidig stengt ned. Myndighetene har åpnet evakueringssentre og delt ut sandsekker til å beskytte boliger fra oversvømmelse.

Eta traff Nicaragua tirsdag med orkans styrke og kraftig nedbør, men vindhastigheten ble redusert. I Mellom-Amerika er rundt 200 personer døde eller savnet, blant dem rundt 150 i Guatemala. I Honduras omkom 23 personer. I den sørlige mexicanske delstaten Chiapas døde minst 20 personer, før uværet flyttet seg videre over åpent hav til Cuba.

Der nådde Eta land klokken 4.30 søndag morgen med kraftig vind og regn. Vindhastigheten var på 26,4 meter i sekundet. Det er under grensen for orkan, som er på 33 meter i sekundet.

Ingen liv gikk tapt og det ble heller ingen store skader på boliger, opplyste president Miguel Díaz-Canel søndag.

I forkant var 74.000 personer blitt evakuert fra sine hjem.