Verden

Samfunnstoppene forsynte seg av vaksinedosene. Nå er det mannefall i regjeringskontorene.

Perus nå avgåtte utenriksminister Elizabeth Astete og Perus midlertidige president Francisco Sagasti fotografert i Lima den 16. desember i fjor.

487 samfunnstopper snek i vaksinekøen i Peru, ifølge landets president. To ministre har gått av etter å ha innrømmet at de allerede er vaksinert.

  • NTB-AP-AFP

Offisielt begynte ikke Peru vaksineringen mot koronaviruset før i starten av februar.

Men før dette ble en rekke samfunnstopper vaksinert i hemmelighet. Fungerende president Francisco Sagasti sier det er snakk om 487 personer. Blant disse var det minst to ministre, i tillegg til ekspresident Martin Vizcarra.

– De utnyttet sin posisjon, sa Sagasti i en TV-sendt tale mandag kveld lokal tid.

Mens flere hundre samfunnstopper har sneket i vaksinekøen i Peru, har vanlige borgere selv vært nødt til å skaffe oksygen til syke familiemedlemmer. Kvinnen på bildet var i kø for å få fylt opp en oksygenflaske i byen Callao i begynnelsen av februar.

Vurderer gransking

Han la til at listen over de vaksinerte vil bli overlevert til påtalemyndigheten. I tillegg skal opposisjonen i nasjonalforsamlingen vurdere å nedsette en granskingskommisjon.

Utenriksminister Elizabeth Astete gikk av søndag, og også helseminister Pilar Mazzetti og to viseministre har trukket seg.

Astete har erkjent at hun ble vaksinert i slutten av januar og sagt at «jeg kunne ikke unne meg luksusen å bli syk». Forklaringen har utløst raseri blant mange peruanere.

Som i mange andre land er det helsearbeidere som egentlig skal vaksineres først i Peru.

Utenriksminister Elizabeth Astete har måttet trekke seg.

Vaksinert i oktober

Så langt er det den kinesiske Sinopharm-vaksinen som er tatt i bruk i landet. Tidligere president Vizcarra og flere av hans familiemedlemmer fikk denne vaksinen allerede i oktober i fjor.

Vizcarra gikk av måneden etter som følge av korrupsjonsanklager.

Den nå avgåtte helseministeren Pilar Mazzetti var nærmest ansett som en heltinne i kampen mot pandemien før det ble avslørt at hun snek i vaksinekøen.

– Kapteinen er den siste som forlater skipet. De av oss som har lederposisjoner, må sette et eksempel og vente til det er vår tur, sa hun bare noen dager før avsløringen i forrige uke.

Les også

  1. Det er nesten ikke grenser for hva folk gjør for å snike i vaksinekøen. Her er ti eksempler.

  2. Israel og Storbritannia har kommet lengst med vaksineringen. Nye tall derfra gir oss grunn til optimisme.

Les mer om

  1. Koronaviruset