Colombias president Santos er vinneren av årets Nobels fredspris

Colombias president Juan Manuel Santos får årets fredspris, men prosessen ligger nede for telling etter at folket sa nei til avtalen han inngikk med FARC-geriljaen.

Juan Manuel Santos på talerstolen etter at folkeavstemningen endte med et nei til den fremforhandlede fredsavtalen.

I forkant spådde mange at prisen ville gå til fredsavtalen i Colombia, men etter at en folkeavstemning sist helg endte med et nei til fredsavtalen, trodde de fleste at fredsprosessen var ute av dansen når det gjaldt årets fredspristildeling.

220 000 omkommet - seks millioner på flukt

I Nobelkomiteens begrunnelse heter det at Santos får prisen for sin innsats for å få slutt på den 50 år lange borgerkrigen i landet.

Krigen har kostet minst 220.000 colombianere livet og gjort nesten seks millioner hjemløse. Prisen skal også sees som en hyllest til det colombianske folk, som til tross for alle vanskeligheter ikke har gitt opp håpet om en rettferdig fred – og til alle parter som har bidratt i fredsprosessen.

Hør president Santos’ reaksjon da Nobelkomiteens sekretær ringte:

Hvorfor bare den ene parten?

Nobelkomiteens leder fikk spørsmål om hvorfor Santos alene får prisen, når det har vært flere parter i fredsforhandlingene i Colombia.

– Det er mange parter i denne fredsprosessen, men president Santos har tatt initiativet og gikk «all in» med et sterkt ønske om å oppnå et resultat. Derfor vektlegger vi ham, sier Kullmann Five.

  • Helene Skjeggestad mener utdelingen burde gått til begge sider i fredsforhandlingen:

- Hadde det vært umulig å gi prisen til en gerilja?

– Vi kommenterer aldri de som ikke mottar prisen.

Aftenpostens kommentator Helene Skjeggestad sier det kan bli en utfordring at bare én part har fått pris.

– Det er en god pris, men den reiser noen kinkige dilemmaer. For eksempel er det spesielt at det gis en pris til en pågående prosess der norske myndigheter fremdeles er aktive. I tillegg gis prisen bare til én side. Det kan bli problematisk i det videre arbeidet, all den tid det nok er FARC som må gi mest i den neste runden, sier Skjeggestad.

Derfor får Colombias president Nobels fredspris for 2016:

FARC: Hvis dette er sant, er det en stor nyhet

– Hvis dette er sant, er det en stor nyhet, sier FARC-toppen Jorge Torres Victoria.

Han hadde ennå ikke hørt om prisen til Juan Manuel Santos da det svenske nyhetsbyrået TT ringte ham klokken 5 på morgenen lokal tid.

FARC-lederen har selv deltatt i de colombianske fredsforhandlingene og befinner seg for tiden på Cuba, der forhandlingene mellom Colombias regjering og FARC-geriljaen har foregått.

Hvem er Santos?

Juan Manuel Santos har vært president i Colombia siden 2010. Han er utdannet økonom og har jobbet som journalist.

Han kommer fra en velstående og innflytelsesrik familie, som blant annet eide en av landets største aviser El Tiempo - der Santos også har vært sjef.

Han har studert i Kansas, USA og ved London School of Economics. Santos har en omfattende politisk karriere bak seg, han har vært handelsminister, finansminister og forsvarsminister før han ble president. I 2005 grunnla han den liberal-konservative partikoalisjonen «Det sosiale partiet for nasjonal enhet».

Nobelkomiteen snakket med Santos etter tildelingen.
– Dette var tidlig på morgenen. Han var veldig overveldet og veldig takknemlig. Han sa med en gang at dette er uvurderlig og uhyre viktig for den videre fredsprosessen i Colombia, sier komiteens sekretær Olav Njølstad til NRK.

Han har snakket med president Santos, og videreformidlet kommentaren fra presidenten.

– Han hørtes også overrasket ut, sier Njølstad

  • Se dokumentaren Colombias kamp for fred:

Norge har stått sentralt i fredsforhandlingene

Norge har sammen med Cuba vært tilrettelegger for fredsforhandlingene, som kom i gang etter at president Santos valgte å legge til side den kompromissløse kampen mot FARC.

– Vi er lei av krigen, og vi vil ikke akseptere vold som middel for å forsvare ideer. Vi sier høyt og tydelig nei til mer krig, sa Santos under den symboltunge seremonien der fredsavtalen med den marxistiske geriljaen ble undertegnet for under to uker siden.

  • Vil du vite mer om borgerkrigen? Konflikten i Colombia forklart på tre minutter.

Det var en historisk dag, et absolutt høydepunkt i den seks år lange fredsprosessen, som kort etter fikk et tilbakeslag da et flertall sa nei til avtalen i en folkeavstemning. Santos har imidlertid lovet å ikke gi opp veien mot fred.

Inntil de hemmelige sonderingene om en fredsavtale ble kjent i 2012, var det vanskelig å se at det skulle være Santos som ville føre landet inn i en dialog med FARC.

Santos har nemlig bygget mye av sin karriere på alliansen med sin forgjenger i presidentstolen, Alvaro Uribe, som sto for en nådeløs kamp mot FARC.

Selve pristildelingen vil tradisjonen tro foregå i Oslo rådhus 10. desember.