800 omkom i forliset utenfor Libya

Rundt 800 båtflyktninger omkom i helgens forlis utenfor kysten av Libya. Blant dem barn i 10-12-årsalderen. Kapteinen og styrmannen var blant de 28 som overlevde og er nå pågrepet av italiensk politi.

Dramatiske scener har utspilt seg i Middelhavet de siste dagene. Her fra en redningsoperasjon utenfor Hellas. Båten som forliste utenfor Sicilia, skal ha hatt omkring 800 mennesker ombord. Flere av dem var barn.

De første opplysningene etter forliset gikk ut på at fiskebåten hadde 700 båtflyktninger om bord.

En av de 28 båtflyktningene som overlevde hevdet at det var 950 mennesker om bord i fiskebåten og at mange var innelåst i lasterommet.

Intervjuet overlevende

FNs høykommissær for flyktninger opplyser nå at rundt 800 båtflyktninger omkom i tragedien i Middelhavet.

— Vi kan si at det er 800 døde, sier UNHCRs talskvinne i Italia, Carlotta Sami.

UNHCR har sammen med Den internasjonale organisasjonen for migrasjon (IOM) intervjuet de fleste som overlevende dramaet og dannet seg et bilde av hvor mange som var om bord og hvor de kom fra.

Les også:

Les også

- Kommer ikke færre selv om risikoen for å dø på havet er økt

Eritreere

— Det var litt over 800 mennesker om bord, blant dem barn i 10-12-årsalderen. Det var syrere, rundt 150 eritreere, somaliere. De forlot Tripoli i 8-tiden lørdag morgen, sier Sami.

De overlevende etter forliset kommer ifølge Sami fra Mali, Gambia, Senegal, Somalia, Eritrea og Bangladesh.

Kaptein og styrmann

Blant de overlevende var også kapteinen på fiskebåten, en tunisisk statsborger, som nå er pågrepet av italiensk politi, anklaget for medvirkning til massedrap.

En syrisk mann, som ifølge enkelte kilder skal ha vært styrmann om bord, er også pågrepet og siktet for menneskesmugling, opplyser Italias infrastrukturminister Graziano Delrio.

Fikk båten til å kantre

Ulykken skjedde rundt 110 kilometer utenfor kysten av Libya natt til søndag, da et portugisisk lasteskip nærmet seg den 20 meter lange fiskebåten for å undersøke om den trengte hjelp.

Da båtflyktningene trengte seg sammen langs rekka på den siden som vendte mot det portugisiske skipet, skal dette ha fått fiskebåten til å kantre. (©NTB)