Kvinners største helsetrussel: Menn

JOHANNESBURG (Aftenposten): Voldelige menn er globalt sett en større trussel for en kvinne, enn kreft, malaria, trafikkulykker og krig. Tilsammen.

Sørafrikanske Babalwa Mpulu (f.v.) og Thandi Ntuli, begge 26, sier det er vanskelig å vite hvem man kan stole på. - Noen menn tror de kan ta kvinner. At det er deres rett, sier Mpulu.
  • Reidun J. Samuelsen

— Alle kjenner noen som er voldtatt eller mishandlet. I fjor ble en av mine venninner regelrett slått ihjel av forloveden sin, forteller sørafrikanske Thandi Ntuli (26).

Journalist Reidun Samuelsen.
Fotograf Torbjørn Katborg Grønning.

Fysisk vold og seksuelle overgrep rammer hver tredje kvinne i verden. Vold mot kvinner er et globalt helseproblem på linje med en epidemi, konkluderer Verdens helseorganisasjon.Det store flertallet av ofrene – opptil 70 prosent – angripes av sine egne ektemenn eller kjærester, og volden fører ofte til helseproblemer som beinbrudd, blåmerker, komplikasjoner i graviditeten, depresjon og andre psykiske lidelser.

Er du kvinne i alderen 15–44 år, er det større risiko for at du blir lemlestet eller drept av en mann, enn den samlede trusselen fra krig, trafikkulykker, og sykdommer som malaria og kreft, ifølge en Unicef-rapport(se kildefakta).

Rapporten tegner et gjennomsnittsbilde av kvinner i verden, det er ekstremt store forskjeller mellom utviklingsland og den moderne verden.

– Vet ikke hvem som slår

Vi møter jazzmusikeren Thandi Ntuli og venninnen Babalwa Mpulu (26) på et kjøpesenter i Johannesburg. Mpulu er på besøk fra Pretoria, og de er på Rosebank Mall for å handle og spise lunsj.

— Er det trygt å være kvinne i Sør-Afrika? spør vi.

Ntuli og Mpulu ser på hverandre, vet ikke helt om de ønsker å uttale seg om det sensitive temaet.

- Vi er klar over farene og tar våre forholdsregler, begynner Babalwa Mpulu.

— Det er ikke slik at jeg er redd for å gå ut av huset, men det sitter i bakhodet. På kveldstid går jeg ikke steder der jeg er alene, sier Thandi Ntuli.

De to møtte hverandre under studietiden i Pretoria, begge er musikkutdannet.

- Noen menn tror de kan ta kvinner. At det er deres rett. Det gjelder å velge riktig mann, sier Mpulu.

— Men det er nettopp det, du vet ikke hvem som er voldelig før det går galt. I fjor ble en av mine venninner regelrett slått ihjel av forloveden sin. Det skjedde hjemme hos dem. Hun ble bare 25 år, forteller Thandi Ntuli.

- Kvinner verdsettes ikke like høyt som menn, sier sørafrikanske Babalwa Mpulu (f.v.), med venninnen Thandi Ntuli.

— Det var bare forferdelig, og kom helt overraskende på oss. Ingen hadde trodd at han kunne være voldelig, vi hadde jo kjent ham siden skoledagene, sier Ntuli.

Sinte menn

Hver dag blir tre kvinner i Sør-Afrika drept av partneren sin, viser statistikk fra South African Medical Research Council (MRC). Det er dobbelt så mange partnerdrap som i USA.

Hver tredje sørafrikanske jente er voldtatt før hun fyller 18 år. Hvert fjerde minutt blir en kvinne voldtatt, ifølge MRC. Det er få trygge steder: Mange jenter voldtas i hjemmet av slektninger eller familievenner, mange voldtas på skolen, ofte av læreren, bare en fjerdedel voldtas av fremmede.

Frivillige organisasjoner som står bak kampanjen Blow the Whistle, hevder det skjer langt oftere: Hvert 36 sekund skjer en voldtekt i Sør-Afrika. At det er store mørketall, er alle enige om. Myndighetene i Sør-Afrika opplyser at bare 1 av 9 voldtekter rapporteres til politiet.

- Alle kjenner noen som er voldtatt eller mishandlet, og det ser ikke ut til å bli bedre heller. Tvert om, sier Ntuli.

— Kvinner verdsettes ikke like høyt som menn, du ser det også i arbeidslivet, forteller Babalwa Mpulu. Hun jobber som musikklærer på en gutteskole i Pretoria.

— Vi er et ungt demokrati, og har fortsatt store samfunnsproblemer. Jeg tror mange menn bærer på et sinne. Det unnskylder på ingen måte volden, men det kan være en årsak, sier Thandi Ntuli.

Fikk barn som 15-åring

Rundt et bord på en fast-food-restaurant i Johannesburg sitter Nandy (22) og Amanda (25). De har med seg to barn, og ønsker ikke å bli avbildet.

— Jeg fikk barn da jeg var 15 år gammel, det var vel et overgrep i seg selv, sier Nandy.

Den seksuelle lavalder i Sør-Afrika er i dag 16 år. Før 2007 var det uklarheter i lovverket som i praksis åpnet for at seksuell omgang med 12-åringer ikke var straffbart.

Nandy har i dag en sønn på åtte år.

- Det er ikke riktig av en mann å gå til sengs med en så ung jente, sier 22-åringen.

Barnefaren har aldri stilt opp hverken for henne eller sønnen, men Nandy klarte å fortsette på skolen med familiens hjelp. Hun er i dag utdannet lærer, og har jobb på en ungdomsskole.

Betror seg til læreren

— Kjenner dere noen som utsettes for overgrep?

— Alle kjenner noen, sier Amanda. Hun er også ungdomsskolelærer, og sier det er altfor mange elever som kommer til henne med triste historier.

— Jentene forteller meg det som mødrene deres ikke vil høre. I skoleområdet der jeg jobber, er det mange alenemødre, og de velger ofte lojalitet til kjæresten fremfor barna. De vil ikke tro på døtrenes historier om misbruk, sier Amanda.

- Hva ser dere av muligheter for disse jentene?

- Jentene er de flinkeste elvene. De kan nå langt, bare de får muligheten, konkluderer Nandy.

1 av 3 menn voldtar

Hver tredje mann innrømmer å ha voldtatt, viser en undersøkelse South African Medical Research Council gjennomførte i provinsen Gauteng i 2010. Både Sør-Afrikas største by, Johannesburg, og hovedstaden Pretoria, ligger i Gauteng, som har rundt 12 millioner innbyggere.

I studien bekrefter 37,4 prosent av de spurte mennene at de har gjennomført én eller flere voldtekter.

Professor Rachel Jewkes ved MRC sier voldtekt er blitt så vanlig, at det nærmest anses som normalt både av overgriper og offer. Når så mange som én av tre innrømmer voldtekt, skjønner en hvorfor det er så vanskelig å få flere dømt for forbrytelsen, kommenterer Jewkes. Det betyr at overgriperne er overalt, også i politi og rettsvesenet.

@reidunsam