Verden

Hundretusener av kvinner vil lørdag gi et stikk til Trump

Valgkvelden fikk bestemoren Teresa Shook på Hawaii en idé om en kvinnemarsj i Washington. Lørdag er det ventet hundretusener.

Jayna Zweiman og Krista Suh i Los Angeles deltok nylig i en aksjon for å strikke rosa luer - såkalte pussyhats - til dem som vil marsjere i Washington dagen etter presidentinnsettelsen. Foto: LUCY NICHOLSON, Reuters/NTB Scanpix

 • Kjetil Hanssen
  Kjetil Hanssen
  Journalist

Dagen etter innsettelsen av Donald Trump kommer trolig flere hundre tusen kvinner til USAs hovedstad for å marsjere for kvinners rettigheter. Det hele startet på Hawaii 8. november da den pensjonerte advokaten Teresa Shook fikk en bekjent til å opprette et arrangement på Facebook. Da hun la seg, hadde 40 meldt sin interesse. Da hun våknet dagen etter, ville 10.000 delta.

200.000 har sagt de kommer

Siden har entusiasmen bare steget. Nå har over 200.000 meldt at de vil komme, mens ytterligere 250.000 har meldt seg interessert. Selv om ikke alle kommer på arrangementer de har meldt seg på via Facebook, venter arrangørene at også mange andre kommer og håper derfor på en oppslutning rundt 200.000. I så fall kan kvinnemarsjen sette sitt preg på hovedstaden, og oppmøtet kan måle seg med for eksempel innsettelsene av George W. Bush.

Teresa Shook, kvinnen bak marsjen i Washington D.C., er pensjonert advokat og bosatt på Hawaii. Hun har fire barnebarn. Foto: Privat via Reuters

– Trodde aldri det skulle spre seg viralt

Shook overlot etter hvert organiseringen til mer erfarne aktivister, men skal selv til hovedstaden.

– Innerst i hjertet håpet jeg på dette, men jeg trodde aldri det skulle spre seg viralt, sier Shook til The Washington Post.

Litt krøll i oppstarten

Kampanjen har også vært preget av intern debatt. I første omgang ble det bemerket at Shook kun hadde hvite kvinner med på laget. Siden er representasjonen blitt bredere. Navnet hun hadde valgt, Million Women March, var blitt brukt av svarte kvinner i Philadelphia i 1997 og ble forandret til Women March on Washington.

De nye lederne har laget et slags manifest for marsjen der det fastholdes at kvinnerettigheter er menneskerettigheter og omvendt.

Women's March on Washington har ifølge kampanjen selv 600 lokale avleggere. Diana Angus deltok allerede søndag i Columbus, Ohio. Foto: Brooke LaValley, AP/ NTB Scanpix

Her er noen av kravene fra demonstrantene:

 • Lik lønn for likt arbeid.
 • Nei til enhver begrensning i tilgangen til rimelig prevensjon, kunstig befruktning, hiv-behandling og abort.
 • Nei til enhver diskriminering av homofile, lesbiske og transpersoner.
 • Ja til svangerskapspermisjon, rimelig barnepass, sykedager og ferie.
 • Ja til minimumslønn man kan leve av og fri fagorganisering.

Sier det ikke er en Trump-protest

Arrangørene har vært nøye, blant annet i Rolling Stone, med å presisere at det de holder ikke er en Anti-Trump-aksjon. Initiativtager Terese Shook har imidlertid vært tydelig på at Trumps opptreden i valgkampen – samt hennes mening om at Hillary Clinton var langt bedre kvalifisert – var det som fyrte henne opp.

– Vi må la folk få vite at dette ikke er oss, har hun sagt til Reuters.

Den demokratiske kongresskvinnen Pramilla Jayapal snakker med tilhengere på sitt nye kontor i hjembyen Seattle. Hun drar ikke tilbake til hovedstaden Washington før fredag kveld etter at Trump er innsatt. Foto: Elaine Thompson, AP/ NTB Scanpix

Mange gir da også uttrykk for at de oppfatter marsjen som rettet mot Trump. Over 40 demokratiske kongresspolitikere dropper innsettelsen i protest. Enkelte av dem, som Pramilla Jayapal fra Seattle, vil i stedet delta i marsjen lørdag.

Hva mener Trump?

Hva mener så Donald Trump i noen av sakene som kampanjen tar opp?

Selv kan Trump på enkelte punkter se ut til å være mer på linje med aktivistene enn mange av partifellene hans er:

 • Abort: Trump har lovet å nominere høyesterettsdommere som er abortmotstandere. Hvis han får oppnevne flere enn én i sin periode, kan dette føre til opphevelse av dommen fra 1973 som innførte selvbestemt abort. Selv har han lagt stor vekt på at spørsmålet i så fall går tilbake til delstatene. Organisasjonen Planned Parenthood vil i første omgang forsøke å forhindre at kongresspolitikerne struper den offentlige pengestøtten. Obama la ned veto mot dette, men Trump er ikke ventet å stoppe et slikt kutt.
 • Minstelønn: Trump lovet i valgkampen å gå inn for en føderal minstelønn på ti dollar timen, mens aktivister krever 15. I dag er den på 7,25 dollar.
 • Fødselspermisjon: Trump foreslo i valgkampen seks ukers betalt svangerskapspermisjon. Forslaget er ment å tredoble gjennomsnittlig permisjon i USA.
 • Barnepass: Trumps skatteforslag inneholder fullt fradrag for kostnadene ved pass for opptil fire barn.
 • Rettigheter for homofile: Trump mener Høyesteretts dom om homofile ekteskap fra 2015 har avgjort den saken og at han har det helt greit med det. Hans forskjellige initiativer sies det gjerne at homofile ektepar vil bli behandlet likt som heterofile hvis ekteskapet er godkjent i deres delstat. Det er slik det amerikanske skattevesenet gjør det i dag.

Marsjerer også i Norge

I over 40 land er det varslet om lignende protestmarsjer som dem i USA. I Norge er det planlagt demonstrasjoner i Bergen, Trondheim og Oslo. I Oslo finner den sted lørdag klokken 15. Toget skal gå fra Youngstorget til Stortinget.

Les mer om

 1. Donald Trump
 2. Kvinner
 3. Likestilling