Far til død soldat: – Trump har en sort sjel

Donald Trump mangler både moralsk kompass og medfølelse, sier muslimske Khizr Khan. Hans sønn, kaptein Humayun Khan (27), ble drept da han tjenestegjorde for USAs hær i Irak i 2004.

Muslimske Khizr Khan og hans kone Ghazala Khan mistet sin sønn, kaptein Humayun Khan (27) i USAs hær, da han falt i strid i Irak i 2004. Torsdag stod de på talerstolen under landsmøtet til Det demokratiske partiet.
  • Hans O. Torgersen
Khizr Khan spurte om Donald Trump har lest USAs grunnlov, og tilbød seg å låne ham sitt eksemplar.

Khan talte, med sin kone ved siden av seg, den siste dagen under landsmøtet til det Demokratiske partiet, der Hillary Clinton ble utropt til presidentkandidat.

– Hillary Clinton hadde rett da hun kalte min sønn «det beste av Amerika». Hadde det vært opp til Donald Trump, hadde han ikke engang vært i landet, fortalte han, og viste til at Trump har sagt at han vil nekte muslimer innreise til USA.

Khans sønn ble tildelt en av USAs høyeste utmerkelser etter sin død, for fremragende tjeneste i strid. Han reddet soldatene i kompaniet sitt.

– Du har ikke ofret noe eller noen

– Trump rakker alltid ned på muslimer, han respekterer ikke minoriteter, kvinner, dommere og til og med lederskapet i sitt eget parti. Trump elsker å bygge murer og utestenge oss fra dette landet, sa Khan i talen.

Han tok deretter frem en lommeutgave av USAs grunnlov fra innerlommen.

– Donald Trump, du ber amerikanere om å legge sin fremtid i dine hender. La meg spørre deg, har du noen gang lest grunnloven? Jeg vil gjerne låne deg min kopi. Let etter ordene «frihet» og «likhet for loven».

– Har du noen gang besøkt krigskirkegården i Arlington? Gå dit og se på gravene til heltene som døde mens de forsvarte dette landet. Du har ikke ofret noe som helst. Vi kan ikke løse våre problemer ved å bygge murer og fordype uenighetene, vi er sterkere sammen, sa Khan før han oppfordret alle patriotiske amerikanere og innvandrere til å stemme på Clinton.

Trump slo tilbake

Dagen etter landsmøtet, slo Trump tilbake og hevdet at han har ofret mye for å bygge titusenvis av arbeidsplasser. Han antydet også at Khan nekte sin kone å snakke under talen. Hun fortalte senere til pressen at hun ikke klarte å si noe på grunn av sorgen over sønnen.

Søndag snakket så Khan igjen, denne gang i et intervju med TV-selskapet CNN.

– Trumps politikk, hans praksis, reflekterer ikke at han har noen forståelse av de grunnleggende konstitusjonelle prinsippene for USA.

Han sa også at Trump mangler de viktigste kvalifikasjonene til å bli president.

– To ting er absolutt nødvendige for en person som ønsker å bli leder. Det er moralsk kompass og medfølelse. Trump har en sort sjel og han er totalt uegnet til å lede dette landet, sa Khan i intervjuet søndag.