Verden

5 ting å vite om Kinas nye femårsplan

BEIJING (Aftenposten): Hva kommer faktisk Kina til å satse på fremover? Svaret finnes i femårsplanen som ble hamret ut denne uken, og som det vil lekke fra i dagene og ukene fremover.

Barn i Kina får flere lekekamerater fremover etter at staten denne uken gikk bort fra den ikoniske ettbarnspolitikken. Det er et resultat av arbeidet med ny femårsplan.
  • Jørgen Lohne
    Jørgen Lohne
    Aftenpostens korrespondent i Asia
Nyhetsbrev Få oversikten med vårt nyhetsbrev om Ukraina

Første smakebit kom torsdag da den ikoniske ettbarnspolitikken ble skrotet.

Økonomi— og miljøutfordringer dominerer når Kinas øverste ledelse denne uken har vært samlet i Beijing for å formulere landets 13. femårsplan.

1 Hva blir viktigst?

President Xi Jinpings første femårsplan, for perioden 2016 til 2020, utformes samtidig som Kinas vekst synker under syv prosent.Målt etter hva som får mest oppmerksomhet, er dette det viktigste.

Statlige media har antydet at femårsplanens mål for vekst i perioden kan bli satt til 6,5 prosent. Dette er høyere enn flere vestlige analytikere menerer realistisk.

Femårsplanen vil garantert inneholde tydelige signaler om den økonomiske kursendringen Kinas ledelse ønsker og som blant annet innebærer at innovasjon og innenlandsk forbruk skal spille en større rolle enn eksportrettet, tradisjonell industriproduksjon.

Det vil også komme endringer i valutapolitikk og skattepolitikk og i rammevilkårene for store, statseide selskaper.

2 Handler det bare om økonomi?

Svært mange og ulike temaer blir berørt. Ett eksempel er ettbarnspolitikken. Torsdag ble det kjent at Kina skrinlegger denne omstridte praksisen. Nå kan alle par få to barn. Dette er et eksempel på politikk som først ble godkjent i arbeidet med femårsplanen.

Korrespondent Jørgen Lohne i Beijing beskrev Kinas manglende babyboom i denne reportasjen for en uken siden.

Les også

Kinas folketall på vei ned, men Chong ønsker seg en lillebror

Hvilke signaler som blir gitt om miljøpolitikk, opptar mange kinesere. I en større reportasje i den offisielle avisen China Daily denne uken, ble det fastslått at den 13. femårsplanen vil legge stor vekt på å redusereantallet sterkt forurensende kullkraftverk og satse stadig sterkere på fornybar energi, men at dette representerer en stor utfordring nå som veksten blir svakere.

3 Hvilken innflytelse har disse femårsplanene?

— De er som store neonlysskilt som forteller i hvilken retning partiet ønsker å styre landet! ifølge Scott Kennedy i Washington-tankesmien Centre for International and Strategic Studies.

På 1980-tallet ble det slutt med å anse femårsplanene som strenge agendaer som skulle oppfylles til punkt og prikke. Men kinesiske samfunnsaktører bruker dem til å markere sin lojalitet og enighet med toppledelsen i partiet, for eksempel:

Politikere og tjenestemenn på regionalt og lokalt nivå justerer sin retorikk. Ledere i statseide og private selskaper tilpasser sine forretningsmodeller. Banker sørger for kapitaltilførsel til sektorer som i planen er blinket ut for ny vekst. I fravær av demokrati kan en femårsplan sies å være det nærmeste man kommer et valgmanifest fra det enerådende kommunistpartiet.

4 Hvorfor akkurat femårsplaner?

Folkerepublikken Kina vedtok sin første femårsplan i 1953, etter kommunistisk mønster fra kameratene i den daværende Sovjetunionen.

Planene var og er ettpartistatens presentasjon av sine mål og prioriteringer på noe lengre sikt.

5 Hvem vedtar planen?

Den utformes av de 200 medlemmene av Kommunistpartiets sentralkomité, som avsluttet sitt møte her i Beijing torsdag.

Formelt vedtak skjer i Den nasjonale folkekongressen i mars 2016, men alle beslutningene tas av president og partiformann Xi Jinping og sentralkomiteen.

Offisielle kommunikeer som redegjør for planens hovedlinjer, kan ventes i løpet av de nærmeste dagene.

Les også

  1. Veksten i Kinas økonomi falt til 7 prosent

  2. FN: Klimaløftene vil bremse oppvarmingen

  3. Du store kineser!

Les mer om

  1. Kina