Verden

Slik fornærmer Norge taiwanere

Dersom du er fra Taiwan og flytter til Norge, må du registrere deg som borger av Folkerepublikken Kina.

Taiwan Province of China, heter Taiwan på UDIs nettsider. Foto: UDI

  • Kristoffer Rønneberg
    Kristoffer Rønneberg
    Aftenpostens korrespondent i USA

For taiwanerne, som har hatt et eget styresett siden 1949, oppfattes dette som grovt fornærmende.

Det sier Victor Yu, Taiwans offisielle utsending til Norge. Fordi Norge ikke anerkjenner Taiwan som en egen stat, har han ikke diplomatstatus. Men som handelsutsending representerer han taiwanerne på et lite kontor i Oslo.

— Det er mange ting vi reagerer på i måten norske myndigheter opptrer på. Det som sårer oss mest, er spørsmålet om statstilhørighet, sier han.

Han legger til at taiwanere i Sverige, Danmark og en rekke andre EU-land får benytte seg av «Taiwan» når de skal registrere seg, ikke «Taiwan Province of China», som det heter på UDIs nettsider.

Endret i 2010

UDI peker på Folkeregisteret, som ligger under Skatteetaten, for å forklare hvorfor norske myndigheter bruker denne betegnelsen.

— Dette ble endret 1. juni 2010. Før den tid hadde Taiwan en egen statsborgerkode som trolig hang igjen fra den tiden Norge anerkjente Taiwan (Republikken China) som stat, sier Harald Hammer, underdirektør i rettsavdelingen i Skattedirektoratet.

Norge anerkjente Taiwan-myndighetene som Kinas representant i FN frem til 1971, da Beijing ble anerkjent som landets rettmessige myndigheter.

Hammer legger til at det er UD som definerer Norges forhold til Taiwan, men at endringen i 2010 skjedde på direktoratets eget initiativ for å rette opp en inkonsistens.

– Spørsmål om høflighet

Beijing-myndighetene har som en av sine fremste utenrikspolitiske mål at Taiwan skal gjenforenes med fastlandet. Halvor Eifring, professor i Øst-Asiastudier ved Universitetet i Oslo, mener at Norge burde holdt seg til å registrere taiwanere under «Taiwan».

— Å endre på dette i Folkeregisteret hadde ikke betydd noe for forholdet mellom Norge og Kina. Norge har generelt vært overforsiktige i forholdet til Kina, sier Eifring, som er gift med en taiwaner.

Taiwans representant i Norge sier at det er et spørsmål om høflighet.

— Vi forstår ikke hvorfor norske myndigheter ikke viser den ringeste interesse eller medfølelse for våre innsigelser, sier Yu, og legger til at Kina har underskrevet åtte handelsavtaler med Taiwan uten å omtale landet som en provins.

— Norge oppfører seg mer som Kina enn det Kina gjør, sier han.

Ønsker skatteavtale med Norge

Han har i lang tid også forsøkt å få Norge til å gå med på en skatteavtale med Taiwan for å øke handelen mellom landene. En slik avtale, som Taiwan har inngått med Sverige, Danmark og 34 andre land, gjør at man unngår dobbeltbeskatning.

- Norske bedrifter ville satt pris på en slik avtale, sier han, og presiserer at det er fullt mulig å inngå en slik avtale uten at det griper inn i det diplomatiske forholdet mellom landene.

Morten Høglund (Frp) er enig.

– Jeg mener at dette er noe Norge burde ordnet opp i. Det er ingen grunn til at vi skal ha et strengere praksis eller en annen holdning enn andre nordiske land og EU-land det er naturlig å sammenligne oss med, sier han.

Finansdepartementet har vurdert saken.

— En slik avtale vil kunne fremme den økonomiske samhandelen mellom avtalestatene, sier statssekretær Roger Schjerva.

Tilhengere av Taiwans president Ma Ying-jeou vifter med det taiwanske flagget under valgkampen i fjor. Ma ble gjenvalgt som president. Foto: JASON LEE