Verden

Brexit kan drive skottene ut av Storbritannia: – Vi ville vært mye tryggere i EU

Natasha og kameraten Jaime Laureano har reist til Aberdeen på helgetur. Laureano er portugisisk-amerikansk og har bodd i Skottland i tre år. – Jeg har stemmerett og stemte selvsagt «ja». Det viktigste for unge europeere er jo mulighetene EU gir, sier han. Foto: Christina Pletten

ABERDEEN (Aftenposten): – Vi ville vært mye tryggere i EU. Det gir oss både stabilitet og muligheter. Dette er virkelig en kjip dag, sier Natasha Miller.

  • Christina Pletten

Hun var en av det store flertallet av skotter som stemte for å bli værende i EU torsdag. Fredag våknet hun opp til en ny virkelighet. Nå tror hun Skottland må bryte opp den 300-år lange unionen med England.

– Dette er en «gamechanger». Dette er stort, sier hun.

Fredag ettermiddag var det mange her i Aberdeen som var opptatt – og oppgitt – over valgresultatet. Et flertall av skottene stemte for fortsatt EU-medlemskap.

Mens Aftenposten snakker med Miller, kommer taxisjåføren Derek Davidson forbi, trillende på en eldre dame i rullestol.

– Det er latterlig at britene påtvinger oss dette! roper han

– Tenk dere at om et år kan Donald Trump være president i USA og Boris Johnson statsminister i Storbritannia. Det er fullstendig vanvittig.

Muligheter og mobilitet

Miller har allerede benyttet seg av mulighetene EU gir. 22-åringen har bodd en periode i Spania. Kameraten Jaime Laureano har portugisisk statsborgerskap.

– Jeg kunne ikke kommet hit om det ikke var for EU. Det gir oss utrolig frihet. Alle unge mennesker som er litt opplyst har stemt for å bli værende, sier han.

Derek Davidson mener skottene vil være delt i om de skal melde seg inn igjen i EU. - Jeg tror det er mange som ikke vil være i union med noen som helst, sier han. Foto: Christina Pletten

– For å være helt ærlig mener jeg det er folk som gir blaffen og er uopplyste som stemmer for å melde Storbritannia ut.

  • Hvordan kunne så mange briter ville melde seg ut av EU? Folket trosset eliten. Nå skåler opprørerne for britisk selvstendighet.

Skottland, spesielt Aberdeen-området, er hardt rammet av oljenedturen.

– Jeg håper vi har en folkeavstemning raskt, så vi kan gå tilbake til EU og si «Hei! Husker dere oss? Kan vi få komme inn igjen?» sier Miller og ler.

Varsler ny avstemning

I 2014 sa skottene nei til å løsrive seg fra resten av Storbritannia. Men nasjonalismen fikk et solid fotfeste. Nå er skottene allerede i gang med å undersøke mulighetene for en ny avstemning.

– Skottland er i ferd med å bli utmeldt av EU mot sin egen vilje, sa den skotske førsteministeren Nicola Sturgeon etter at det var klart at britene sier nei til videre EU-medlemskap.

– En ny skotsk uavhengighetsavstemning er helt klart et alternativ som må være på bordet, og det er definitivt på bordet nå, sa hun etter et regjeringsmøte lørdag.

Mens det var et knapt nei-flertall blant waliserne og engelskmennene, sa 62 prosent av skottene ja til EU. Samtlige av landets 32 distrikter stemte for fortsatt medlemskap.

Førsteminister Nicola Sturgeon er en sterk EU-tilhenger og sier at opptellingen i Skottland «gjør det klart at det skotske folket ønsker å være en del av EU i fremtiden». Det må i så fall bli som et uavhengig land, ikke som en del av Storbritannia. Foto: Jane Barlow / TT / NTB Scanpix

Vil vente

Sturgeon og hennes selvstyreregjering vil nå bygge entusiasmen for uavhengighet, tror EU-forsker Jan Eichhorn ved University of Edinburgh.

– De vil ikke tape enda en folkeavstemning, så de vil nok vente en stund og følge meningsmålingene nøye. Det vil bli en hårfin balansegang. De kan ikke vente for lenge heller. Da blir folk utålmodige, sier Eichhorn til Aftenposten.

Øyvind Bratberg ved Universitetet i Oslo mener Brexit-resultatet viser at Skottland står for noe helt annet enn England.

– Det vil nok bli en ny heftig debatt om løsrivelse, og skotske nasjonalister vil få vann på mølla. Men de trenger også nå en enighet med London for eventuelt å få til en ny avstemning, sier førstelektoren.

Boris-effekten

Nå gjenstår de å se hva som skjer i hovedstaden London i ukene som kommer.

– Får vi en splittende karakter som Boris Johnson som statsminister, vil det også bidra til å drive den skotske opinionen mot uavhengighet, sier Eichhorn.

Davidson jobber som frivillig for Det skotske nasjonalistpartiet (SNP). Han har vært rundt og snakket med mange velgere den siste uken.

– Det er ikke svart/hvitt. Det er en god del mennesker som vil ut av unionen med England, men som heller ikke vil være i EU, sier han.

– Så det er veldig usikkert hva vi vil ende opp med til slutt.

Rasisme og propaganda

Miller mener de store forskjellene mellom valgresultatet i England og Skottland handler om manglende informasjon og fremmedfrykt. Spesielt det britiske uavhengighetspartiet Ukip har brukt innvandring på en uansvarlig måte, mener hun.

– De har skremt folk med rasistisk propaganda og hisset opp stemningen.

Davidson mener en folkeavstemning nå vil gi klart flertall for et uavhengig Skottland. Tre hundre år er lenge nok, sier han.

– Hver gang jeg er på kirkegården og besøker foreldrene mine, sier jeg til dem at jeg fortsatt slåss. De har slått oss hittil, men vi gir ikke opp. Kampen fortsetter.

  • Alle øyne er rettet mot Toryene i Storbritannia, men det kan bli Labour som taper mest. Hør Europa-korrespondent Øystein Langberg, tidligere London-korrespondent Ulf Andenæs og programleder Alf Ole Ask analysere konsekvensene av nattens drama i vår ferske utenrikspodcast.

Les mer om

  1. Storbritannia
  2. EU
  3. Brexit
  4. Boris Johnson
  5. Europa