Masseangrepene i Köln snur innvandringsdebatten i Tyskland

Köln regnes som Tysklands liberale høyborg, men etter angrepene på nyttårsaften har flere av innbyggerne fått nok.

Pegida-medlemmer og andre som er mot innvandring protesterer mot angrepene på kvinner i Köln nyttårsaften.
Øystein Kløvstad Langberg, Aftenpostens Europa-korrespondent, i Köln

– Det kommer for mange folk til Tyskland, og vi må sette en grense, ellers kommer dette helt ut av kontroll, sier Phillip (28).Aftenposten møter ham og vennene i sentrum av Köln ti dager etter masseovergrepene. Det som begynte som små nyhetsmeldinger, er blitt til en kjempesak i Tyskland. Politiet har nå fått inn hele 516 anmeldelser – rundt 40 prosent er knyttet til seksuelle overgrep, resten til vold og tyverier.

– Jeg er ikke veldig overrasket over at noe sånt kunne skje, men det som bekymrer meg aller mest, er politiet og politikernes dårlige håndtering av saken, sier Phillip, som kun ønsker å ha fornavn på trykk.

Ordføreren er i veldig hardt vær etter at hun ba byens kvinner holde seg på «en armlengdes avstand» fra fremmede. Politisjefen har måttet gå av.

– Vi må være helt klokkeklare på noen typer verdier, som for eksempel at man må respektere kvinner. De som ikke følger disse verdiene, må straffes. Det er politiets jobb, men i stedet har de holdt tilbake informasjon, sier Alex (24).

– Köln har et stort homofilt miljø og er kjent som en veldig fordomsfri by, men jeg tror dette gjør noe med folks holdninger også her, sier Phillip (28). Til venstre er venninnen Jasmine (24).

Han og Phillip er ute og går tur med venninnene Jasmine (24) og Simone (26). Ingen av dem var på togstasjonen på nyttårsaften, men de er blitt påvirket av det som skjedde.– Det er litt skremmende. Noen lurer på om det kommer til å skje igjen under karnevalet, sier Simone.

I ukene fremover er byen nemlig fylt til randen med festglade sjørøvere, prinsesser, klovner og andre vesener. I et stort hvitt telt i sentrum er det hornmusikk dagen lang. De fleste av dem Aftenposten møter, sier de lever livene sine akkurat som før.

– Selv om ikke oppførselen endrer seg så mye, tror jeg det skjer noe med folks holdninger. Merkel har vært veldig åpen, men har ikke alltid hatt hele folket med seg. I Tyskland er det veldig vanskelig å ha en åpen og ordentlig diskusjon om flyktninger og innvandring, sier Phillip.

Kan tjene ytre høyre

Sverige og Tyskland var lenge de to landene i Europa som hadde den mest åpne politikken overfor flyktninger, men etter at svenskene måtte innføre ID-kontroll på grensen og stramme inn kraftig, må tyskerne ta en enda større del av byrden. Spørsmålet er hvor lenge det vil vare.

– Fra dagen da politirapporten fra nyttårsaften ble kjent, har flere og flere begynt å debattere fordelene og ulempene ved masseinnvandring fra det som i hovedsak er muslimske land, skriver Jacques Schuster.

Den toneangivende sjefkommentatoren i avisen Die Welt betegner dette som et tabu som er i ferd med å falle i tysk politikk.

Han mener at Tyskland har «startet på en endring i flyktning— og innvandringspolitikken som vil gå over i historiebøkene».

– Det er ikke for tidlig å snakke om et vendepunkt, eller i alle fall en forsterkning av en trend som allerede hadde startet, sier historieprofessor Andras Rödder til nyhetsbyrået AFP.

Manja (36) fra Köln deltok på en liten demonstrasjon i går. – Jeg satt hjemme og var sint og følte for å få dette ut. Både det som skjedde på nyttårsaften, og det at de høyreekstreme bruker det i sin propaganda, er veldig frustrerende.

Bladet Der Spiegel konkluderer med at Tyskland blir mer og mer splittet og at landet nå må møte flyktningspørsmålet med full åpenhet.

– Tyskere er ikke barn som må beskyttes mot sannheten. Og en del av sannheten er det faktum at tyske politikere liker å snakke om integrering, men foreløpig ikke har gitt en eneste indikasjon på at de forstår størrelsen på utfordringen som ligger foran dem, skriver avisen.

Det er ennå ikke blitt gjort noen meningsmålinger etter angrepene, men dersom tysk opinion følger trenden fra det siste året, betyr det at høyrepopulistiske Alternative für Deutschland (AfD) vil få et hopp på målingene.

Partiet har allerede økt oppslutningen sin fra 4,5 prosent i juni, til en snitt på 8,8 prosent på de siste fem målingene. Lørdag holdt innvandringsfiendtlige Pegida en stor demonstrasjon i Köln som måtte slås ned med vannkanoner og pepperspray.

– Angrepet var planlagt

I sentrum av Köln er meningene om det som skjedde på nyttårsaften og demonstrasjonene til Pegida svært delte. Flere mener Tyskland bør fortsette å ta imot flyktninger fremover og er skremt av demonstrasjonene fra ytre høyre.

– Jeg håper ikke vi må stramme inn. Økonomien vår går så bra at vi har en plikt til å hjelpe dem som rømmer fra krig og elendighet, sier Tobias Günther (25).

Han vedgår at det er en utfordring for Tyskland å hjelpe alle, men sier at handlingene til noen migranter, ikke kan føre til at alle straffes.

Tysklands justisminister Heiko Maas var søndag ute og sa at angrepene på nyttårsaften trolig ikke var resultatet av en impulsiv mobb, men et grundig planlagt angrep på byens kvinner. 19 mistenkte er under etterforskning, mange av dem ulovlige immigranter eller asylsøkere.

– Kom ikke og fortell meg at dette ikke var koordinert og planlagt. Min mistanke er at en spesifikk dato var valgt og at et visst antall personer var ventet å komme, sier Maas.

Han langet også ut mot Pegida og AfD. Maas mener det er «det komplette tullball» å si at de kriminelle handlingene i Köln, er et bevis på at utlendinger ikke kan integreres i det tyske samfunnet.

Er du interessert i EU, NATO og utviklingen i vår egen verdensdel? Følg Europa-korrespondenten på Facebook

Her blir nesten ingen drept. Sjekk ut bildene som viser hvordan det er å være politi i verdens fredeligste land.

Bildet av en flyktning Mjøndalen-dress viser hvor tett Norge kom på Midtøsten i 2015. Hør våre korrespondenter fortelle om Europas vanskelige år, da konsekvensene av krigen i Syria nådde oss for alvor. Du kan lytte til den i spilleren under eller påSoundCloud, iiTuneseller fra vårRSS-strøm.