Verden

Amerikansk kongressmedlem: Tsjetsjensk IS-topp hovedmistenkt bak Istanbul-angrepet

En tsjetsjensk IS-ekstremist er hjernen bak selvmordsangrepet på flyplassen i Istanbul, ifølge flere medier og en amerikansk kongressrepresentant.

Ansatte på flyplassen i Istanbul var torsdag samlet til en minnemarkering for kolleger som døde i angrepet.
  • NTB
Nyhetsbrev Få oversikten med vårt nyhetsbrev om Ukraina

Tyrkia har ikke bekreftet at den 35 år gamle Ahmed Tsjatajev sto bak angrepet, men den regjeringsvennlige tyrkiske avisen Sabah melder at politiet har iverksatt en intens jakt på ham.

Kongressrepresentanten Michael McCaul, som leder komiteen for innenlandsk sikkerhet, sier til CNN at det er mistanke om at Tsjatajev sto bak, og både tyrkiske og svenske medier følger opp.

Nyhetsbyrået TT skriver at Tsjatajev ble pågrepet med en last våpen i bilen da han kom med ferje til Ystad i 2008. Han ble dømt til 16 måneders fengsel for våpensmugling.

Fiske i Norge

Under rettssaken sa han at han hadde deltatt i kampen mot russiske styrker i Tsjetsjenia i 2003, at han samme år fikk asyl i Østerrike, at han ikke visste om våpnene i bilen, og at han nå var på vei til Norge for å fiske.

Ahmed Tsjatajev fotografert i 2012.

I dommen het det blant annet at han hadde en ledende stilling i den tsjetsjenske eksilbevegelsen i Vest-Europa.

McCaul sier det er ukjent hvor Tsjatajev befinner seg, men at det er kjent at han har vært en ledende figur i IS' såkalte krigsdepartement.

Ingen har påtatt seg ansvaret for angrepet, men ekstremistgruppen IS er hovedmistenkt, og Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan gjentok fredag at IS mest trolig står bak.

Et overvåkningsbilde viser en av de antatte gjerningsmennene inne på Atatürk flyplass. Foto: Reuters / NTB scanpix

– Disse folkene har ingen tilknytning til islam. Deres plass er i helvete, sa Erdogan etter fredagsbønnen.

Les også

Tre utlendinger sto bak Istanbul-terror

Tyrkiske myndigheter sier at de tre selvmordsbomberne som drepte 44 mennesker på Atatürk flyplass, var fra Russland, Usbekistan og Kirgisistan.

– Planla å ta gisler

Den tyrkiske avisa Sabah skriver at de tre planla å ta flere titalls gisler, men at planen gikk i vasken fordi de store vinterjakkene de brukte, tiltrakk seg politiets oppmerksomhet i sommervarmen.

Ifølge Sabah brukte de jakkene for å skjule bombebeltene de hadde på seg.

Slik skjedde angrepet:

Tyrkiske myndigheter sier de skjøt rundt seg før de brukte kaoset som oppsto, til å komme seg forbi sikkerhetskontrollene og inn i terminalbygget. Over 200 ble såret i terroraksjonen.

Etterforskningen etter angrepet viser ifølge den tyrkiske statsministeren Binali Yildirim at sprengstoff av typen RDX, TNT og PETN ble brukt i bombene.

Les også

13 personer knyttes til terrorangrepet mot Atatürk flyplass i Istanbul

– Denne kombinasjonen er på et profesjonelt nivå som tilsvarer militær kapasitet, sier kjemiker og bombeekspert ved Rhode Island-universitetet, Jimmie Oxley.

Ytterligere 11 arresterte

Tyrkisk politi har ifølge mediehuset Haberturk pågrepet ytterligere elleve personer som er mistenkt for å tilhøre en IS-celle i Istanbul med koblinger til tirsdagens terrorangrep. Alle var utlendinger, og alle ble pågrepet i det samme huset i et nabolag i byen, heter det. Opplysningene er ikke offisielt bekreftet.

Torsdag ble 13 personer arrestert i Istanbul, og ni i kystbyen Izmir i kjølvannet av terrorangrepet.

Les også

  1. Istanbuls flyplass gjenåpnet etter terrorangrep

Les mer om

  1. Istanbul
  2. Tyrkia
  3. CNN
  4. Tsjetsjenia
  5. Den islamske staten (IS)