Britiske høyrepopulister anklages for å kjempe EU-kampen med hatretorikk

BIRSTALL (Aftenposten): Etter drapet på Jo Cox er denne annonsen fra EU- og innvandringsskeptiske UKIP blitt symbolet på det som nå kalles en hatefull valgkamp.

Samme dag som Jo Cox ble drept, presenterte UKIP-lederen Nigel Farage denne plakaten, med tittelen «Breaking Point» og et bilde av flyktningene. Bildet er tatt på grensen mellom Kroatia og Slovenia i fjor høst.

Torsdag morgen avduket Nigel Farage en ny valgkamp-plakat like ved parlamentsbygget i Westminster. "BRISTEPUNKT" sto det med store røde bokstaver, på et stort foto av flyktninger på vei til Europa.

– Dette er vår største annonsekampanje noensinne. Vi kommer til å avduke et nytt bilde hver dag! sa en opprømt Farage som leder UKIP (United Kingdom Independence Party).

Øystein Kløvstad Langberg, Aftenpostens korrespondent, i Birstall

Sammenlignes med nazipropaganda

Få timer etter senere lå Labour-politiker Jo Cox døende på et fortau i Birstall utenfor Leeds. Motivene til 52-åringen som drepte henne var uklare, men vitner rapporterte at han hadde ropt «Britain First!».

Det er ikke klart hva som var motivet bak ugjerningen, men politiet bekreftet fredag ettermiddag at de mener angrepet var målrettet, og at de prioritere å finne ut hvilke høyreekstreme forbindelser den drapsmistenkte 52-åringen har hatt.

Men det gikk ikke lenge før drapet på Cox ble knyttet til Brexit-kampanjen og den opphissede stemningen som har preget den. Plakaten til Farage ble omtalt som «et nytt lavmål» og «motbydelig».

Flere av dem Aftenposten møter i Birstall dagen etter drapet på Cox mener retorikken i Brexit-kampanjen var blitt altfor tøff. Arthur Walker (66) sier han ikke har opplevd en så skitten valgkamp før.

– De har sammenlignet EU med Nazi-Tyskland. Nå håper jeg alle trekker pusten og roer seg ned.

Fortsatt er det ikke riktig gått opp for Tina Walker (58) og ektemannen Arthur (66) at Cox faktisk er død. De kjente henne godt. - Jeg venter bare på at hun plutselig skal dukke opp rundt et hjørne. Jeg har ikke riktig forstått at hun faktisk er borte, sier Tina.

Lederen for fagorganisasjonen Unison har anmeldt plakaten til Farage til politiet som «et forsøk på å oppildne til rasehat.»

«Nigel Farage avduket torsdag en plakat så avskyelig at den mangler sidestykke,»skrev The Guardian i en leder som ble publisert samme kveld.

På Twitter har flere postet en sammenligning mellom bildet på plakaten med flyktningbilder som ble brukt i nazipropaganda før andre verdenskrig.

En vond drøm

Arthur Walker og kona Tina (58) kjente Cox godt. Fredag skulle de ha drevet kampanje for fortsatt EU-medlemskap. I stedet legger de ned blomster over en død venn.

– Det føles fortsatt som en vond drøm. Helt uvirkelig. Men når jeg våkner opp, er hun fortsatt død, sier Arthur.

Ekteparet jobber som frivillige for Labour. Arthur er oppgitt over måten valgkampen er blitt ført på av EU-motstanderne.

– Det som er kommet ut fra nei-kampanjen den siste tiden nærmer seg hat. Og det har en effekt på folk. Hvis det er noen som er ustabile, kan det skje ting, sier han, før han understreker at detaljene rundt gjerningsmannens mulige motiv ennå ikke er kjent.

Uansett håper Arthur nå på en langt mer edruelig debatt fram mot torsdagens valg.

– Jeg kan være enig i at vi har et problem med høy innvandring til Storbritannia, men måten de har brukt immigranter i sin retorikk på, er forkastelig, sier han.

En bitter og emosjonell valgkamp

Retorikken i Brexit-valgkampen har vært bitter og emosjonell, sier kommunikasjonsekspert Steven Barnett, som er professor ved Westminster University.

– Leave-kampanjen har vært svært emosjonell – man har nærmest gjort avstemningen til en dypt symbolsk handling, noe som vil gjøre Storbritannia «great again». Jeg tror veldig mange velgere synes det går for langt, sier Barnett til Aftenposten.

En del av velgerne ser på dette som en mulighet til å oppnå noe de har kjempet for og hisset seg opp over i mange år, sier Barnett.

– Det er et element av dem som vil ut, som er rasister. Jeg sier ikke at alle som vil ut er rasister, men alle rasister vil ut.

Drapet kan muligens lede til litt selvransakelse hos britene, mener Bernt Hagtvet, professor emeritus i statsvitenskap ved Universitetet i Oslo.

– Det er kommet en bitterhet over ordskiftet, i motsetning til avstemningen i Skottland der det gikk ganske greit for seg. Mange er overrasket over at et flegmatisk folk som britene viser en slik intensitet. Men vi vet ikke om drapet var politisk motivert, sier Hagtvedt.

Jo Cox fikk trusler

Det har vært en tydelig økning i giftig retorikk i valgkampen, ifølge tidligere Labour-minister Yvette Cooper.

– Det er bare fire år siden vi hadde OL her og det var et klima der alle følte seg stolte, og feiret vårt mangfold. Vi hadde tro på landet vårt. Nå kjennes det som om atmosfæren og stemningen til folk har endret seg dramatisk, sa Cooper til BBC.

En annen Labour-politiker, Stephen Dought, fortalte til The Guardian at Cox hadde mottatt mye hets på epost og sosiale medier for engasjement for Syria. Ifølge Dought har flere parlamentsmedlemmer mottatt trusler, og Labour har ved gjentatte anledninger bedt om bedre beskyttelse under møter med velgerne i distriktene.

Kjempet for å ta imot flyktninger

Flyktningkrisen og situasjonen i Syria var en av sakene Cox var mest profilert for. Hun etablerte en arbeidsgruppe for Syria-konflikten og kalte flyktningkrisen for «vår generasjons store test».

I april talte hun i Underhuset for et lovforslag om å ta imot 3000 mindreårige flyktninger. Forslaget ble nedstemt.

«Vi vet alle at hoveddelen av de redde, venneløse og dypt sårbare barneflyktningene som er spredt over hele Europa kom fra Syria. Vi vet også at, idet konflikten går inn i sitt sjette år, blir desperate syriske familier tvunget til å ta en umulig avgjørelse: skal de ble værende og risikere sult, voldtekt, forfølgelse og død, eller skal de ta den farlige reisen for å finne trygghet et annet sted,» sa Cox.

Vanskeligere for Leave

Drapet på Cox vil gjøre det vanskeligere for Leave-kampanjen, mener
professor Barnett.

– Begge sider må tone ned retorikken betraktelig. Jeg tror det vil bli ekstra utfordrende for Leave-siden, som bruker et mye sterkere og mer følelsesladd språk, sier Barnett.

Hvorvidt det vil ha påvirkning for utfallet av avstemningen neste torsdag er vanskelig å spå, mener han.

– Det kan hende det vil ha en viss effekt på velgere som bestemmer seg i siste liten, som muligens vil føle det nesten respektløst overfor Cox å stemme Leave, sier han.

Mulig å få en 22. juli-effekt

Drapet på Cox kan muligens virke mobiliserende, slik vi så i Norge etter 22. juli, mener førsteamanuensis i statsvitenskap ved Høgskolen i Sørøst-Norge Dag Einar Thorsen.

– Da var en effekt at flere støttet opp om politiske partier. Men om det vil vippe resultatet i den ene eller andre retningen i England nå er mer uvisst – om det vil virke generelt mobiliserende eller gagne motstanderne av Brexit kan man bare spekulere i, sier han.

Hagtvedt tror ikke drapet vil påvirke folkeavstemningen i særlig grad.

– Politiske holdninger endres ikke så raskt og på den måten, sier professoren.