Verden

Britisk charterfly styrte unna rakett over Egypt

Et britisk charterfly var kun 300 meter unna en rakett like før det skulle lande i Sharm el-Sheikh i Egypt for to måneder siden, skriver den engelske avisen Daily Mail.

Et egyptisk militærhelikopter flyr over vraket av det russiske flyet som styrtet på Sinai-halvøya forrige helg.
  • Ntb

Ifølge avisenfikk piloten øye på raketten og klarte å styre unna. Flyet hadde 189 personer om bord og var på vei fra Stansted-flyplassen utenfor London til det egyptiske feriestedet.

Flyet fra Thomson Airways landet trygt på Sharm el-Sheikh-flyplassen. Passasjerene, som var på vei til ferie i Egypt, fikk aldri vite at det var sekunder fra en katastrofe, skriver Daily Mail.

  • Lørdag kom UD med et oppdatert reiseråd: Fraråder ikke-nødvendige reiser til Sharm el-Sheikh.

Raketten var del av egyptisk øvelse

Det britiske samferdselsdepartementet bekrefter at nestenulykken fant sted 23. august, men at raketten var en del av en egyptisk øvelse og ikke var noe forsøk på å skyte ned det britiske flyet, skriver avisen The Guardian.

— Styrmannen satt ved spakene, men piloten var i cockpiten og så raketten komme mot flyet. Han ga ordre om at flyet skulle svinge til venstre for å unngå raketten som da bare var 1.000 fot, cirka 300 meter borte, sier en kilde i samferdselsdepartementet til Daily Mail.

Britiske samferdselsmyndigheter gransket hendelsen og konkluderte med at det ikke var grunn til bekymring, og at det var trygt å fortsette å fly til Sharm el-Sheikh.

Les Aftenpostens Moskva-korrespondents analyse:

Les også

«IS kan ha gjort en stor tabbe», skriver Per Anders Johansen.

Danskene fraråder å reise til Sharm el-Sheikh

Fredag kveld kom det frem at data fra de svarte boksene om bord på det russiske flyet som styrtet for en uke siden, tyder på at det ble utsatt for et angrep. Flyet, som tok av fra Sharm el-Sheikh lørdag morgen for en uke siden, styrtet bare 23 minutter etter avgang. Alle de 224 om bord omkom.

Det danske utenriksdepartementet frarådet fredag kveld alle reiser til Sharm el-Sheikh som ikke er strengt nødvendige.

Ole Egberg Mikkelsen i dansk UD sier det er ny informasjon som ligger bak oppdateringen av reiserådet. Han opplyser at det er risikoen ved å fly til Sharm som ansees som økt.

— Sikkerhetssituasjonen i selve byen er ikke endret, så derfor evakuerer vi ikke danskene som allerede er der, sier Mikkelsen.

Direktør Henrik Specht, som leder turoperatørenes forening i Danmark, opplyser at alle planlagte charterturer til området lørdag er avlyst.

Les også

  1. Dette er Egypts dødeligste terrorgruppe

  2. SAS stanser flyvning til Sharm-el-Sheikh

  3. - IS-lederne skrøt av å ha fått russisk fly til å styrte